Γαλανόλευκα σημαιάκια, παιδιά με μπλε στολές και ένα πιάτο που θα θυμίζει πάντα Ελλάδα. Ο μπακαλιάρος που τηγανίζεται στο κουρκούτι του και κάνει παρέα με μια βελούδινη, δυνατή σκορδαλιά είναι η απόδειξη του πόσο νόστιμη μπορεί να γίνει η παράδοση. Κι αυτή την παράδοση, τα παρακάτω αθηναϊκά στέκια την τιμούν. Άλλα την ακολουθούν πιστά, άλλα την πάνε ένα βήμα παραπέρα και όλα τη μαγειρεύουν υπέροχα.
Βασίλαινας
Εδώ και δεκαετίες έχει τη φήμη του καλύτερου «μπακαλιάρου-σκορδαλιά». Είναι το μοναδικό κρουστό κουρκούτι και το ελαφρύ τηγάνισμα που κάνουν τη διαφορά, είναι όμως και οι υπόλοιπες σαρακοστιανές λιχουδιές που πάνε τη μέρα σε άλλο γευστικό επίπεδο. Χταπόδι με ρεβιθάδα, ριζότο σουπιάς, αστακομακαρονάδα και πολλά ακόμα που τόσο καλά θα ταιριάξουν με κάποια από τις 170 ετικέτες της κάβας. Βρασίδα 13, Ιλίσια, 210 7210501
Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Με έτος ίδρυσης το 1864 είναι η πιο παλιά ταβέρνα της Αθήνας. Όλο το καλλιτεχνικό και πολιτικό στερέωμα της Ελλάδας έχει περάσει από αυτό το υπόγειο της Πλάκας, ενώ ο Μάνος Κατράκης συνήθιζε να λέει ότι «εδώ δεν ερχόμαστε για να φάμε μπακαλιάρο, ερχόμαστε για να προσκυνήσουμε». Σήμερα, πάμε για να προσκυνήσουμε τη σπεσιαλιτέ του καταστήματος: τον θρυλικό μπακαλιάρο. Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, 210 3225084
Θαλασσινός
Είναι ένα από τα διαχρονικά ψαροεστιατόρια της Αθήνας και διάσημο για τους θαλασσινούς μεζέδες τους. Το αγαπάμε πολύ, γιατί κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου ανακαλύπτει από την αρχή το ζήτημα «μπακαλιάρος-σκορδαλιά». Αυτό σημαίνει ότι εκτός από την κλασική εκδοχή, θα δοκιμάσεις κι άλλα πιάτα με πρωταγωνιστή το ωραίο αυτό ψαράκι. Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518
Ε/Γ Ταξιδεύοντας
Το σύνθημα αυτής της ψαροταβέρνας είναι ταυτόχρονα και κανόνας απαράβατος: «Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα», λένε και το εννοούν παραθέτοντας καθημερινά ό, τι πιο διαλεχτό τους φέρνουν οι ψαράδες τους. Για την ημέρα όμως προσθέτουν και τον σωστά ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο τους μαζί και φίνα σκορδαλιά. Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368
Το Ουζερί του Λάκη
Αυθεντικό, μερακλίδικο και απίστευτα νόστιμο. Το ουζερί που παραμένει ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της πλατείας Βικτωρίας, τιμά τον μπακαλιάρο όλο τον χρόνο, αλλά την 25η Μαρτίου τον μετατρέπει σε πιάτο-σουξέ. Ελπίδος 16, Πλ. Βικτωρίας, 210 8213776
Überness
Για μία μέρα μόνο, το στέκι του Βασίλη Καλλίδη εξαφανίζεται και τη θέση του παίρνει μια pop up ταβέρνα. Η αυλή γεμίζει τραπέζια, ο dj παίζει Μαίρη Λίντα και πρωταγωνιστής είναι ο τηγανιτός μπακαλιάρος σε κουρκούτι. Μαζί, όχι μία, αλλά δύο σκορδαλιές! Tip: Κράτησε χώρο γιατί για το τέλος υπάρχει σοκολατόπιτα, παγωτό μηχανής και φράουλες με σαντιγί. Τζων Κέννεντυ 1, (Λαχαναγορά Ρέντη), 210 4816320
Boccanegra
Μέσα στη Στοά Ράλλη ξημερώνει μια πιο… εξωτική 25η Μαρτίου. Εδώ, ο τραγανός μπακαλιάρος παίζει με μπαχαρικά tandoori και η σκορδαλιά φλερτάρει με τη σάλτσα ταρτάρ. Δίπλα τους το κριθαρότο με γαρίδες κάνει παρέα με μια κρέμα από αβοκάντο, ενώ το spicy ταρτάρ τόνου σερβίρεται μέσα σε taco. Το καινούργιο στέκι της πόλης σίγουρα έχει να πει πολλά και σε περιμένει μετά την παρέλαση. Βουκουρεστίου 4, 210 3210007
Το Αρχοντικό
Καυτός μπακαλιάρος παντρεύεται βελούδινη σκορδαλιά και κάνουν το τραπέζι του γάμου σε τρανό Αρχοντικό. Καλεσμένοι έρχονται η πληθωρική γαριδομακαρονάδα, το μυρωδάτο κριθαρότο με θαλασσινά και οι αγκινάρες αλά πολίτα. Θα λείπεις εσύ από τέτοιο γλέντι; Jamais! Πάρνωνος &Λ. Κηφισίας 70, Μαρούσι, 210 6120878
Βόλτα
Θες να δοκιμάσεις και μια ακόμα παραδοσιακή συνταγή του μπακαλιάρου, διαφορετική από αυτή που έχεις συνηθίσει; Για την 25η Μαρτίου, η ωραία Βόλτα των Πετραλώνων ετοιμάζει μπακαλιάρο τσιλαδιά μια συνταγή από τη Μεσσηνία με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι, κορινθιακές σταφίδες και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αλλά και τηγανιτό μπακαλιάρο με βελούδινη μηλέικη αλιάδα με σούγλι. Ιπποθοντιδών 10& Κειριαδών, Κ. Πετράλωνα, 210 3459172
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.