- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Σκόρδο σοτάρεται στο τηγάνι. Ντοματίνια πέφτουν στην αγκαλιά του spaghetti (εννοείται al dente βρασμένου). Και όταν πια έρχεται η ώρα της τριμμένης παρμεζάνας, τότε είναι που τίποτα άλλο δεν έχει σημασία. Αν δεν ήμασταν Έλληνες, θα θέλαμε να ήμασταν Ιταλοί. Θα ξέραμε όλα τα μυστικά της τραγανής ζύμης και το κολπάκι για να φτιάξουμε αυθεντική καρμπονάρα. Θα περπατάγαμε στα στενά μασουλώντας πίτσα, θα λέγαμε «amore mio» σε όποιον βλέπαμε μπροστά μας και θα τσακωνόμασταν αν ο espresso δεν ερχόταν απολύτως καυτός. Λοιπόν… Ιταλοί μπορεί να μην είμαστε, αλλά τα στέκια της Ιταλίας τα έχουμε όλα.
La Pasteria
Cucina Italiana
Σάββατο μεσημέρι για ψώνια. Ψάχνουμε το τέλειο ανοιξιάτικο φόρεμα για τη φίλη μου. Το τέλειο ανοιξιάτικο φόρεμα όμως μάλλον δεν υπάρχει. Το ένα είναι πολύ κοντό, το άλλο πολύ μακρύ. Το τρίτο έχει πολλά λουλούδια και το τέταρτο είναι μια χαρά, αλλά δεν της κάνει «αυτό το κλικ». Σηκώνω τα χέρια ψηλά. «Στοπ!», φωνάζω. «Χρειάζομαι διάλειμμα. Επίσης πεινάω». Συμφωνεί. Αλλά εκείνη νηστεύει κι εγώ ονειρεύομαι μια πλούσια μακαρονάδα. «Μην ανησυχείς», την καθησυχάζω. «Ξέρω πού θα πάμε».
Σπρώχνουμε την πόρτα της La Pasteria και μας αγκαλιάζει μια γλυκιά μυρωδιά. To άρωμα της διάσημης πια pizza που ψήνεται στο φούρνο. Αυτή με την αυθεντική, λεπτή ιταλική ζύμη, που πρώτη σύστησε στο αθηναϊκό κοινό η La Pasteria. Καθόμαστε σε ένα τραπέζι, κοιτάμε γύρω μας και όλα μας θυμίζουν τις τρατορίες της Ρώμης. Και στο λεπτό, εμφανίζεται δίπλα μας ένα vintage καρότσι, φορτωμένο με μικρά ιταλικά ορεκτικά που τα λένε Stuzzichini. Και τι δεν υπάρχει εδώ πάνω! Τοματίνια με μοτσαρελίνι και λάδι βασιλικού. Γεμιστές μελιτζάνες με mousse ricotta και μορταδέλα. Κροκέτες ρυζιού με λουκάνικο και παρμεζάνα. Μικρές, υπέροχες μπουκιές που σου δίνουν μια πρώτη γεύση από όσα θα ακολουθήσουν.
Φλερτάρω ανάμεσα στην carbonara (την αυθεντική, ακριβώς όπως την κάνουν στην Ιταλία) και τη θρυλική Pasta alla Parmigiana. Το ξέρεις πως αυτό το μικρό θαύμα της ιταλικής κουζίνας ετοιμάζεται μπροστά στα μάτια σου μέσα σε ένα ολόκληρο… κεφάλι παρμεζάνας; Και μόνο που σκέφτομαι τα καυτά ζυμαρικά να πέφτουν μέσα στην παρμεζάνα και να λιώνουν αργά τα τοιχώματα του τυριού, μου έρχεται να βάλω τα κλάματα.
Η φίλη μου δεν μένει παραπονεμένη. Ανακαλύπτει ένα ολόκληρο μενού ειδικά διαμορφωμένο για όσους νηστεύουν και από αυτό διαλέγει την αγαπημένη της Gamberi Tropicana, ένα υπέροχο πιάτο με λινγκουίνι, ψητές γαρίδες, κρέμα καρύδας και μυρωδικά. Ο χαμογελαστός σερβιτόρος μας προτείνει το κρασί από την ανανεωμένη λίστα κρασιών που ταιριάζει καλύτερα με τα πιάτα που διαλέξαμε. Και για το τέλος; Φυσικά και παίρνουμε από ένα γλυκό η καθεμία, τα επιδόρπια της La Pasteria φημίζονται εξάλλου! Ευτυχώς η φίλη μου διαλέγει τη νηστίσιμη σοκολατίνα, κι έτσι δεν θα χρειαστεί να μοιραστώ με κανέναν το καλύτερο Tiramisu της πόλης... Όπως κάθε φορά στη La Pasteria, δεν καταλαβαίνω πώς περνάει η ώρα. Χάνομαι ανάμεσα στις πληθωρικές γεύσεις και στη ζεστή ατμόσφαιρα. Όταν ξαναβγαίνω στον δρόμο, ξαφνιάζομαι που ακούω πάλι τη βουή της Αθήνας. Στα αλήθεια περίμενα να εμφανιστεί μπροστά μου η Fontana di Trevi. Αλλά αυτή τη μαγεία έχει το νόστιμο φαγητό. Σε μεταφέρει πάντα κάπου αλλού.
www.lapasteria.gr, Fb: @lapasteria, Insta: @lapasteria
Piadina Lumbro
Το αυθεντικό ιταλικό street food
Είναι εδώ και λίγο περισσότερο από ένα χρόνο που το κέντρο της πόλης έχει γεμίσει με αληθινά αρώματα Ιταλίας, από τότε που ο Μικέλε από την Περούτζια αποφάσισε να γνωρίσει στους Αθηναίους το αυθεντικό ιταλικό street food. Όπως ακριβώς το ακούτε: Πώς σταματάς και παίρνεις ή τρως επιτόπου μια σπανακόπιτα ή ένα σουβλάκι; Ακριβώς έτσι, μόνο που οι γεύσεις είναι τελείως διαφορετικές – αλλά και τελείως value for money.
Εδώ, όλα αρχίζουν και τελειώνουν με την piadina, η οποία θα σας θυμίσει λίγο κρέπα και λίγο αραβική πίτα, αλλά μόνο στην όψη. Πρόκειται για παραδοσιακό street food της Emilia Romagna, με παραδοσιακή ζύμη, σε 10 διαφορετικές εκδοχές, τις οποίες όμως μπορείτε να «πειράξετε» και να εμπλουτίσετε με ό,τι εσείς θέλετε. Είναι στ’ αλήθεια ένα όνειρο, καθώς ο Μικέλε φροντίζει και χρησιμοποιεί μόνο ποιοτικά ιταλικά τυριά και αλλαντικά, αλλά και αλεύρι (τα φέρνει από την Ιταλία).
Αξεπέραστη είναι και η γνήσια ναπολιτάνικη πίτσα, από τον σεφ Marco Zenaboni, εμπνευστή της πιτσαρίας La Bella Napoli στη Δάφνη, η οποία ήταν η πρώτη που παρουσίασε την αυθεντική ναπολιτάνικη ζύμη. Σαν καθαρόαιμο street food, το Piadina Lumbro θα σας προσφέρει, επίσης, εξαιρετικό καφέ Antica Tostatura Triestina, ο οποίος ψήνεται σε ξύλο, το φανταστικό κορνέτο, το οποίο είναι το «ιταλικό κρουασάν» και είναι ιδανικό για πρωινό, αλλά και γλυκά ημέρας, τιραμισού, πανακότα και άλλα. Όλα αυτά μπορείτε να τα απολαύσετε είτε στο χέρι, είτε σε κάποιο από τα τέσσερα πολύ γουστόζικα και άνετα τραπεζάκια στο εσωτερικό του, είτε και σε αυτά που θα βγάλει έξω τώρα που ανοίγει ο καιρός. Extra tip: Δοκιμάστε την μπίρα Poretti, που έχει γίνει talk of the town στο Μιλάνο. Ανοιχτά καθημερινά εκτός Κυριακής από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ.
● Ομήρου 15, Κολωνάκι, 2103646805, www.piadinalumbro.gr, fb: Piadina Lumbro - Italian Street Food
Trattoria Casa Bianca
Μια γνήσια ιταλική ταβέρνα με δημιουργικές πινελιές
Τρατορία στα ιταλικά σημαίνει ταβέρνα και η Trattoria Casa Bianca είναι αυτό ακριβώς: μια γνήσια ιταλική ταβέρνα, με ανθρώπους που αγαπούν να μαγειρεύουν, χρησιμοποιώντας πάντα και μόνο ολόφρεσκα υλικά. Δίπλα στις παραδοσιακές ιταλικές συνταγές, θα ανακαλύψετε και κάποιες περισσότερο μοντέρνες και δημιουργικές. Ο χώρος της είναι πραγματικά πανέμορφος. Η κουζίνα είναι ανοιχτή, το προσωπικό εξυπηρετικό και φιλόξενο, το περιβάλλον θα σας δώσει την αίσθηση ότι κάνατε ένα σύντομο ταξιδάκι μέχρι τη γειτονική μας Ιταλία. Το ίδιο και οι αξεπέραστες γεύσεις, τις οποίες επιμελούνται οι δύο ταλαντούχοι σεφ Κωνσταντίνος Νικολόπουλος και Νικόλαoς Σεμερτζίδης. Από τα ζυμαρικά και τα ριζότο μέχρι τις πίτσες, οι οποίες φτιάχνονται με την αυθεντική λεπτή ιταλική ζύμη, η οποία είναι χειροποίητη και φτιάχνεται εδώ, ενώ ιταλικά είναι και όλα τα τυριά και τα αλλαντικά. Δίπλα στα κυρίως πιάτα και κάποια εξίσου πεντανόστιμα ιταλικά ορεκτικά, όπως μπρουσκέτες, φοκάτσια που φτιάχνεται με το ίδιο ζυμάρι της πίτσας, αλλά και εξαίσιες τυροκροκέτες με μίγμα ιταλικών τυριών. Το μενού, μάλιστα, περιλαμβάνει και κάποια φανταστικά σαρακοστιανά πιάτα, σαν τα λιγκουίνι με καλαμάρι, γαρίδες και μύδια, αλλά και γλυκά για το τέλος που θα σας μείνουν αξέχαστα. Όλα αυτά μπορείτε να συνοδεύσετε με κάποια ετικέτα από την ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.
● Στρ. Καραϊσκάκη 43, Χαϊδάρι, 2105821711, fb: Trattoria Casa Bianca
Opera Quarta
Το αυθεντικό all day ιταλικό στέκι της Κριεζώτου
Βρίσκεται στην Κριεζώτου, θα μπορούσες όμως να το συναντήσεις σε οποιαδήποτε πόλη της Βόρειας Ιταλίας. Μικρό, ατμοσφαιρικό και νόστιμο έχει πάντα μια θέση για εσένα στο bar. Εδώ θα κάτσεις για να πιεις ένα espresso στα γρήγορα ή ένα aperitivo πριν πας σε κάποια από τις θεατρικές παραστάσεις στα γειτονικά θέατρα. Το Opera Quarta έχει κάτι παραπάνω από την αυθεντική γεύση της ιταλικής κουζίνας (επικεφαλής ο ελληνο-ιταλός σεφ Emmanuele Nocito). Σε έναν υπέροχο χώρο που σχεδίασαν ο Ανδρέας Κούρκουλας και η Μαρία Κοκκίνου (KK Architects) θα ζήσεις την ιταλική κουλτούρα στο φόρτε της. Ξεκίνα με ένα δυναμικό πρωινό και λαχταριστές επιλογές σε tramezzini, panini, ομελέτες κ.ά. Το μεσημέρι έλα για το τέλειο launch break και διάλεξε την αρωματική μακαρονάδα tartufo ή την απίστευτη Bolognese, το υπέρτατο comfort food πιάτο. Τα απογεύματα περνούν γλυκά με κάποιο aperitivo, κρασιά από τον ιταλικό και τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και δύο εκπλήξεις από Γαλλία και Ισπανία, καθώς και πλατό αλλαντικών και τυριών που θα μοιραστείς με την παρέα σου. Και το βράδυ; Φυσικά και έχει pizza για όλους (δοκίμασε οπωσδήποτε την τραγανή Ceasar’s) και το καλύτερο tiramisu του κόσμου, κράτα το για το τέλος. Στιγμή μη σκεφτείς τις τιμές, το Opera Quarta είναι ο ορισμός του value for money.
● Κριεζώτου 4, Κολωνάκι, 2103647751, Fb: @OperaQuarta, insta: @OperaQuarta
Cupola
Πάμε Νάπολη στο Παγκράτι
Σε έναν μικρό, πανέμορφο πεζόδρομο του Παγκρατίου βρίσκεται μία ιταλική εμπειρία τόσο γνήσια που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου και να φωνάζεις «bellissima!» από το πρώτο κιόλας πιάτο. Με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τα φρέσκα υλικά, εδώ θα βρεις αυθεντικά ναπολιτάνικα πιάτα που ξεχειλίζουν νοστιμιά, στις πιο value for money τιμές της αγοράς. Ο Ιταλός σεφ Stefano Rossi είναι ο μαέστρος πίσω από το φιλόδοξο εγχείρημα, και έχει ως απόλυτη σπεσιαλιτέ τη ναπολιτάνικη πίτσα, για χάρη της οποίας δεν θα διστάζαμε να ταξιδέψουμε μέχρι την Ιταλία, όμως πλέον δεν χρειάζεται. Λεπτή, με μαλακό ζυμάρι, μοτσαρέλα Bufala και ντομάτα San Marzano, θα δεις διαφορετικές εκδοχές της στο μενού και θα είναι όλες εξίσου λαχταριστές. Ίσως να αγαπάμε λίγο παραπάνω την Picante, με τυρί gorgonzola. Αν είσαι περισσότερο της pasta, θα εκστασιαστείς όταν μάθεις πως όλα παρασκευάζονται στο εστιατόριο και προσγειώνονται κατευθείαν στο πιάτο σου (όπου δεν θα μείνουν για πολύ). Κορυφαίο best seller η καρμπονάρα με καπνιστή pancetta, κρόκο αυγού και pecorino. Παρόλα αυτά μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις τα χειροποίητα ravioli με φρέσκα μανιτάρια, mascarpone και κρέμα τρούφας. Και για μετά το φαγητό, υπάρχουν αρκετές ευφάνταστες επιλογές από signature cocktails, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αποχωρήσεις από το φιλόξενο Cupola ακόμα και αν έχεις τελειώσει το φαγητό σου.
● Ευφορίωνος 13, Παγκράτι, 2114117444, Fb: cupolatrattoria
Napolitivo
Αυθεντική pizza Napoletana και brunch αλά Ιταλικά στη Μαρίνα Φλοίσβου
Άνοιξη στη Νάπολη. Πάνω από την πόλη απλώνεται η πιο όμορφη μυρωδιά του κόσμου: εκείνη της φρεσκοψημένης pizza. Για να δοκιμάσεις αυτή την pizza, όμως, δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις μέχρι εκεί. Αρκεί να φτάσεις ως τη Μαρίνα Φλοίσβου. Εδώ σε περιμένει το Napolitivo με την αυθεντική Pizza Napoletana. Με πιστοποίηση από το Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), η τρομερή αυτή pizza ψήνεται σε ξυλόφουρνο που κατασκευάστηκε στη Νάπολη με τούβλα από τον Βεζούβιο. Η ζύμη της φτιάχνεται καθημερινά στο κατάστημα από τους pizzaiolos του Napolitivo (που εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία από ιταλούς maestros) και ωριμάζει 12-14 ώρες πριν ψηθεί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο.
Φυσικά, στη γνήσια ιταλική αυτή γειτονιά δεν θα βρείτε μόνο pizza. Εδώ, οι μέρες ξεκινούν με αρωματικό espresso, συνεχίζουν με λαχταριστά antipasti ή panini, πληθωρικές pasta, δροσερές σαλάτες, αυθεντικό gelato και φυσικά dolci, για να καταλήξουν στην απόλυτη χαλάρωση: στο aperitivo ή σε ένα ποτήρι ιταλικό κρασί. Κι αν θες να ζήσεις την εμπειρία ενός brunch αλά ιταλικά, δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τα αυγά που ψήνονται στον ξυλόφουρνο με αυθεντική σάλτσα Napoletana, την ιταλική εκδοχή των scrambled eggs με salsiccia, τα αφράτα pancakes con cioccolato και δεκάδες ακόμα λαχταριστές προτάσεις που όλες τους θα σε κάνουν να αναφωνήσεις: “Mama mia”!
● Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 2109840112, Fb: Napolitivo, Insta: napolitivo
Casanova
Ο πιο ωραίος κήπος των Νοτίων Προαστίων
Ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα, το Casanova είναι ιδανικός προορισμός για κάθε στιγμή της ημέρας. Για έναν πρωινό καφέ, για ένα χαλαρό brunch ή ένα γευστικό πιάτο ιταλικής κουζίνας, στο ζεστό του χώρο με το βραβευμένο κήπο του θα τα απολαύσεις με το παραπάνω. Στα must πιάτα του που πρέπει να δοκιμάσεις είναι η κλασική ιταλική καρμπονάρα ή η pizza και το ossobuco Milanese, που ψήνονται παραδοσιακά στον ξυλόφουρνο. Συνόδευσε το γεύμα σου με ένα ποτήρι κρασί από την πλούσια λίστα του με επιλεγμένες ελληνικές και ιταλικές ετικέτες και μείνε να το απολαύσεις μέχρι αργά που η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ρομαντική με χαμηλό φως και χαλαρή μουσική. Α, και μην εκπλαγείς αν δίπλα σου κάθεται κάποιος celebrity – το μαγαζί είναι κυριολεκτικά στέκι επωνύμων.
● Αθηνάς 41 & Άρεως 2, Βουλιαγμένη, 2108963500, Fb: Casanova Italian Restaurant
La Pizzetta
Η Αιόλου έχει τις δικές της χειροποίητες, κολασμένες πίτσες!
Μετά από πολλούς πειραματισμούς, ο Μιχάλης και ο Γιάννης βρήκαν το μυστικό για την τέλεια ζύμη της pizza. Δεν σταμάτησαν, όμως, εκεί. Έφτιαξαν πολλές παραλλαγές για να καλύψουν κάθε γούστο. Θες υπέροχη χειροποίητη pizza με λεπτή ζύμη; Θα βρεις 21 διαφορετικές γευστικές προτάσεις. Θες pizza πιο αφράτη; Διάλεξε τη Focaccia. Προτιμάς κάτι πιο τραγανό; Για εσένα φτιάχτηκε η Verde Fresca. Θες ένα καυτό calzone που να δαγκώνεις μπουκιά και να ξεχειλίζει η γέμιση; Υπάρχει! Δεν ξέρεις αν προτιμάς pizza ή πίτα; Εδώ είναι η Focaccopita. Όλες αυτές τις κολασμένες εκδοχές της pizza θα τις βρεις σε 4 διαφορετικά μεγέθη, που ξεκινούν από το ατομικό και φτάνουν μέχρι το extra large μέγεθος (για τους πολύ πεινασμένους). Και delivery.
● Αιόλου 56, 2111823444, Αθήνα, και Πλ. Ελευθερίας 2, Κορυδαλλός, 2177090000,
www.lapizzetta.gr, Fb: LaPizzetta, insta: la_pizzetta
Pizza Yess
Η πίτσα που θα πρωταγωνιστήσει στη ζωή σου!
Από τις πιο νόστιμες πίτσες που έχεις δοκιμάσει στη ζωή σου, φτιαγμένες με μεράκι, από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν. Στον κατάλογο θα ανακαλύψεις 25 διαφορετικές λαχταριστές προτάσεις, με χειροποίητες ζύμες και σάλτσες και με προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες. Μπορείς να διαλέξεις τη λεπτή ιταλική ζύμη, την κλασική, την αφράτη, ακόμα και με σουσάμι! Δίπλα στις πίτσες και κάποια άλλα πολύ γευστικά πιάτα, όπως ζυμαρικά, burgers, κλαμπ σάντουιτς, πεϊνιρλί, τα οποία μπορείς να απολαύσεις είτε στο φιλικό και άνετο χώρο του Pizza Yess, είτε στο σπίτι ή στο γραφείο με delivery. Καθημερινά 12.30 το πρωί με 12.30 το βράδυ, να τους ρωτήσετε για τις ενδιαφέρουσες προσφορές!
● Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου 106, Χαϊδάρι, 2105812624
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Πρώτος καλεσμένος ο Γρηγόρης Χέλμης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου
Τα μέλια των Τομ Κορόγιαννου και Νίκου Καλδάνη θα έπρεπε να κάνουν ήδη διεθνή καριέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.