Ο καφές που έρχεται από την Ινδονησία και φέρνει στο φλιτζάνι σου τη δική του ιστορία…
![anoigma.jpg anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/03/07/anoigma.jpg)
Αν δεις το όρος Gayo σε φωτογραφία, θα μπερδευτείς. Πρόκειται όντως για φωτογραφία ή μήπως είναι πίνακας; Δύσκολο να ξεχωρίσεις ανάμεσα στις τόσες μπλεγμένες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Εκεί, στα βάθη της Ινδονησίας, στο εξωτικό δάσος της επαρχίας Aceh, ταξίδεψαν οι άνθρωποι της Coffee Island για να βρουν ακόμα μία ανεπανάληπτη σοδειά καφέ και να τη φέρουν στο φλιτζάνι μας.
![dsc_4676.jpg dsc_4676.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_4676.jpg)
Στους πρόποδες του Gayo απλώνεται μία από τις διασημότερες και μεγαλύτερες περιοχές παραγωγής Arabica στον πλανήτη. Εδώ βρίσκεται και η φάρμα του Salzi Pungkih. Ο Salzi που σήμερα είναι 50 χρονών μεγάλωσε σε αυτή τη φάρμα, την κληρονόμησε από τους γονείς του και όταν έρθει η ώρα θα την παραδώσει στο γιο του. Γι’ αυτόν, ο καφές δεν είναι απλά ένα ρόφημα. Είναι ολόκληρη η ιστορία της ζωής του, την οποία μοιράστηκε με τους ανθρώπους της Coffee Island και αυτοί με τη σειρά τους με όσους καταναλωτές θα έχουν την τύχη να δοκιμάσουν τον καφέ του.
Το 2015 ο Salzi έγινε μέλος του Arisarina Cooperative, του συνεταιρισμού παραγωγών καφέ στην περιοχή του Gayo, που ιδρύθηκε το 2013 και έχει σαν στόχο την προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας καφέ που καλλιεργείται στην περιοχή, όπως επίσης και τη διατήρηση και προστασία του οικοσυστήματος. Εξάλλου, όλοι και όλα (ιδίως ο καφές), από αυτό εξαρτώνται. Ως μέλος της Arisarina Cooperative ο Salzi γνώρισε νέα πράγματα, έμαθε να εκτιμά τη γεύση και την ποιότητα του καφέ και να κάνει ακόμα καλύτερο το προϊόν του. Και είναι αυτό το προϊόν που πίνω αυτή τη στιγμή μέσα σε ένα χάρτινο ποτήρι με κίτρινο λουλούδι, γράφοντας την ιστορία του ανθρώπου που τον παρήγαγε, προσπαθώντας να τον φανταστώ να μαζεύει, να ελέγχει, να διαλέγει αυτούς τους τόσο ξεχωριστούς κόκκινους καρπούς που κάνουν μια τεράστια διαφορά στη δική μου μέρα.
![O Salzi Pungkih στη φάρμα του O Salzi Pungkih στη φάρμα του](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc_0221.jpg)
Ο καφές του Salzi έχει νότες tobacco, λεμονιού και καραμέλας. Θα τον βρείτε για λίγο ακόμα στα Coffee Island (με την… κωδική ονομασία Sumatra Gayo), μια που είναι ο 16ος Microfarm Project καφές των γνωστών μας Coffee Island. Τι ακριβώς είναι το Microfarm Project; Στην ουσία, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εδώ βρίσκεται συμπυκνωμένη όλη η φιλοσοφία πίσω από την Coffee Island. Οι άνθρωποί της ταξιδεύουν τον κόσμο για να ανακαλύψουν τους παραγωγούς εκείνους που πραγματικά νοιάζονται για τον καφέ. Που, πολλές φορές υπό δύσκολες συνθήκες συνεχίζουν να παράγουν μοναδικής ποιότητας καφέ, γλυκό, πολύπλοκο και απόλυτα γευστικό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται σε εργοστάσια, αλλά στα χωράφια τους. Σε όλες αυτές τις μικρές φάρμες του κόσμου, που μπορούν να κάνουν μεγάλα πράγματα.
![50491097_2188105014543701_8744704520195407872_o.jpg 50491097_2188105014543701_8744704520195407872_o.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/50491097_2188105014543701_8744704520195407872_o.jpg)
Έπειτα από ταξίδια, συναντήσεις, δοκιμές και κυρίως πολλές αφηγήσεις ιστοριών, οι εξειδικευμένοι άνθρωποι της Coffee Island αγοράζουν τους καφέδες με Direct Trade. Που σημαίνει χωρίς μεσάζοντες, εξασφαλίζοντας μία άμεση και δίκαιη συνεργασία. Επειδή οι φάρμες με τις οποίες συνεργάζονται είναι στην πλειονότητά τους μικρές (κάτι που φυσικά διασφαλίζει την ποιότητα ενός specialty καφέ) και δεν έχουν μεγάλη παραγωγή για να καλύψει τις ανάγκες της Coffee Island για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι καφέδες του Microfarm Project είναι διαθέσιμοι στα καταστήματα (ως ροφήματα ή σε συσκευασίες των 200γρ. για το σπίτι) συνήθως από 2 έως 4 μήνες και μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Με άλλα λόγια το Microfarm Project είναι η value for money πρόσβασή μας στην κουλτούρα του ποιοτικού καφέ (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο limited edition Sumatra Gayo κοστίζει μόλις €0,30 παραπάνω).
![49898983_2165341850153351_4976873107487719424_o.jpg 49898983_2165341850153351_4976873107487719424_o.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/49898983_2165341850153351_4976873107487719424_o.jpg)
Όμως, δεν είναι η μοναδική γεύση των Microfarm Project καφέδων που τους κάνει τόσο ξεχωριστούς, ούτε ο χαρακτηρισμός τους ως “specialty coffee”. Είναι όλες αυτές οι ιστορίες των ανθρώπων που τους παράγουν. Ιστορίες σαν αυτή του Salzi.
Δείτε περισσότερα στο www.coffeeisland.gr/blog/ & www.coffeeisland.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.