- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Πίσω από κάθε καλή γεύση βρίσκονται ξεχωριστοί άνθρωποι
Οι κρυμμένες ανθρώπινες ιστορίες στα προϊόντα με τα οποία μεγαλώσαμε
![114824-667199.jpg 114824-667199.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/114824-667199.jpg)
![kalo-anoigma.jpg kalo-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/03/06/kalo-anoigma.jpg)
Ψηλά, σε μια γωνιά της Ελλάδας κάθε πρωί ακολουθείται η ίδια διαδρομή. Όταν ξημερώνει, κάθε μέρα, εδώ και δεκαετίες, δεκάδες φορτηγά ταξιδεύουν σε 514 χωριά. Συναντούν τους ανθρώπους τους και συλλέγουν το γάλα. Έτσι αρχίζει η μέρα για περισσότερους από 5.500 έλληνες παραγωγούς στα βουνά της Ηπείρου. Τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, με τόσες διαφορετικές ιστορίες… Είναι όλες αυτές οι ιστορίες που δίνουν γεύση στο ηπειρώτικο γάλα.
![2w4a8392_ok.jpg 2w4a8392_ok.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/2w4a8392_ok.jpg)
Η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική ζώνη της χώρας μας είναι η Ήπειρος. Από εδώ αρχίζει η ιστορία για το γάλα, τη φέτα, το γιαούρτι και κάθε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν που μαζί του έχουμε μεγαλώσει. Πίσω από όλες αυτές τις γεύσεις όμως υπάρχουν οι άνθρωποι. Όσοι φροντίζουν για την παραγωγή της πρώτης ύλης, όσοι την επεξεργάζονται, και μαζί όσοι τους στηρίζουν. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτάνει το γάλα από ένα μακρινό χωριό στην άλλη άκρη της χώρας στα χέρια μας; Μεσολαβεί μια αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα ονομάζεται ΔΩΔΩΝΗ.
Αυτή τη στιγμή η ΔΩΔΩΝΗ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, αλλά το 1963 ήταν μόνο μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων των Ιωαννίνων συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές φάρμες της περιοχής. Σιγά σιγά αυτή η μονάδα, συγκεντρώνοντας γάλα όλο και από περισσότερους παραγωγούς, κατάφερε να μεγαλώσει και να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Στη μεγάλη αυτή πορεία ποτέ δεν ξέχασε ότι τα πάντα ξεκινούν από την πρώτη ύλη. Και όταν η πρώτη ύλη είναι τόσο καλή, πρέπει να φροντίζουμε να την αναδεικνύουμε.
![Αδάμ Δότσιος Αδάμ Δότσιος](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/2w4a2789_ok.jpg)
Το ίδιο πιστεύει και ο Αδάμ Δότσιος, σεφ και επίτιμο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, που έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα μαγειρεύοντας σε πλατείες και εκδηλώσεις αποκλειστικά με ηπειρώτικα προϊόντα. «Θεωρώ ότι ο τόπος μας και όλα όσα παράγει αξίζει να προβάλλονται παντού. Και το πιστεύω σε τέτοιο βαθμό, που με χαρά μου θα πήγαινα και στην άκρη της Γης για να το δείξω στον κόσμο! Γι’ αυτό, μαγειρεύω συχνά με προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ και μάλιστα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Άλλωστε, η γεύση του καλού είναι για να την απολαμβάνουν όλοι», λέει ο ίδιος.
Ο ίδιος είναι ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της ΔΩΔΩΝΗ. Ένα πρόγραμμα που επιχορηγεί τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την κοινωνία της Ηπείρου φροντίζοντας για όλους τους κατοίκους της, από αυτούς που ζουν στις πόλεις μέχρι εκείνους στα αραιοκατοικημένα χωριά.
![Νεκταρία Βαγγελή Νεκταρία Βαγγελή](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/nektaria-bageli.jpg)
Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχει και η Νεκταρία Βαγγελή, νομικός που εργάζεται εθελοντικά ως υπεύθυνη του ΚΔΑΠ Αποστολής Ιωαννίνων. Πριν από λίγους μήνες η Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μαζί με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων δημιούργησαν ένα χώρο που απασχολεί 80 παιδιά δημοτικού σχολείου. Εδώ οι μικροί μαθητές μπορούν να περνούν δημιουργικά τις ώρες τους μετά το σχολείο. Η Νεκταρία Βαγγελή μας λέει: «Σε αυτή την προσπάθεια μεγάλος αρωγός στάθηκε η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία καθημερινά μας προσφέρει ολόφρεσκο γάλα, γιαούρτι, τυρί του τοστ, φέτα και ό,τι άλλο χρειαστούμε. Άλλωστε αυτή είναι η γεύση του καλού: να προσφέρεις σε όσους έχουν ανάγκη».
Είναι μόνο δύο ιστορίες από τις εκατοντάδες εκεί έξω... Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη γεύση του καλού και να διαβάσεις τις πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες των παραγωγών και των ανθρώπων της ΔΩΔΩΝΗ δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.