Θεματα

Fish lovers: 9 εστιατόρια που ξέρουν από φρέσκο ψάρι

Έχει και το ψάρι τα μυστικά του, για αυτό κι εμείς βρήκαµε αυτούς που τα γνωρίζουν καλύτερα

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
ΤΕΥΧΟΣ 693
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
psari
© Θανάσης Καρατζάς

Στα κάρβουνα ή για ώρες μαριναρισμένο, με όπλο το λαδολέμονο ή την έμπνευση των μεγάλων σεφ, το ψάρι είναι από τα πιο λαχταριστά πράγματα του κόσμου. Για τους Έλληνες είναι και κάτι παραπάνω: μια ανάμνηση. Αν όλοι ψάξουμε στη γευστική μας μνήμη, θα ανασύρουμε σκηνές με θάλασσα, δίχτυα και ένα ψαράκι να φτάνει ολόφρεσκο στο τραπέζι μας.

Ευτυχώς, πολλά από τα εστιατόρια της Αθήνας έχουν τους δικούς τους ψαράδες κι έτσι καταφέρνουν να φέρνουν τη γεύση της ανοιχτής θάλασσας ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η μαεστρία. Στο ψήσιμο, στο τηγάνι, στο αλάτι. Έχει και το ψάρι τα μυστικά του, για αυτό κι εμείς βρήκαμε αυτούς που τα γνωρίζουν καλύτερα.

Ψητό ιχθύος
Ολόφρεσκα ψάρια στα κάρβουνα, στη σάλα ή στο σπίτι!

Ψητό ιχθύος

Ψητό ιχθύος

Ψητό ιχθύος

Ψητό ιχθύος

Οικογενειακή κυκλαδίτικη ψαροταβέρνα, που φτιάχτηκε με αληθινό μεράκι από δύο αδέρφια και στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της έχει καταφέρει να γίνει το talk of the town τόσο στην Ηλιούπολη όσο και στα Νότια Προάστια. Τα περισσότερα από τα ψάρια που θα βρείτε στους πάγκους του ιχθυοπωλείου έρχονται ολόφρεσκα καθημερινά και μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από το ιχθυοπωλείο είτε να τα απολαύσετε στη φιλόξενη σάλα του καταστήματος ή να τα παραγγείλετε στο σπίτι ωμά ή ψητά.

Τα πάντα ψήνονται στα κάρβουνα με μαεστρία και όλα είναι χειροποίητα: οι αλοιφές (ταραμοσαλάτα, φάβα, τζατζίκι κ.λπ.), τα μαρινάτα (γαύρος, λακέρδα, κολιός κ.ά.), οι πατάτες, οι οποίες κόβονται στο χέρι και είναι όνειρο. Η σούπα κακαβιά είναι πραγματικά μοναδική, η σαρδέλα στα κάρβουνα φοβερή, τα φρέσκα πελαγίσια ψάρια είναι η ειδικότητά τους, φαγκριά, συναγρίδες, σφυρίδες, τσιπούρες και άλλα θα σας μείνουν αξέχαστα. ∆εν μιλάμε για μια απλή ψαροταβέρνα, αλλά για μια ιστορία γεύσης φτιαγμένη με αγάπη για όλους τους λάτρεις του καλού φρέσκου ψαριού! Καθημερινά εκτός ∆ευτέρας, από τις 8 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Ώρες διανομής: 12.00 - 22.00.

Ανδρέα Παπανδρέου 36, Ηλιούπολη, 2109957997, 2109954997, www.psito-ixthios.gr, fb: Ψητό-Ιχθύος, insta: psito_ixthios


Ψψψαράκι
Ολόφρεσκο νόστιμο ψάρι παντού, στο σπίτι ή στο γραφείο

Ψψψαράκι

Ψψψαράκι

Θα ήθελες μια τσιπούρα λεμονάτη ή μια σαρδέλα στη σχάρα; Ή, μήπως, μια σφυρίδα ψητή; Ίσως ακόμα και μια παραδοσιακή ψαρόσουπα! Ωραία όλα αυτά, αλλά το δύσκολο είναι να τα ετοιμάσεις στο σπίτι, ενώ για το γραφείο δεν το συζητάμε καν! Λύση στο πρόβλημα και μάλιστα πεντανόστιμη δίνει το ΨΨΨαράκι, ένα πρωτοποριακό ιχθυοπωλείο με μια τεράστια ποικιλία από φρέσκα ψάρια, πελαγίσια, ιχθυοτροφείου, οστρακοειδή, ό,τι καλό βγάζουν οι ελληνικές θάλασσες! Αν θέλετε το ψάρι σας ωμό, οι άνθρωποι εδώ θα σας το καθαρίσουν και το μόνο που θα έχετε να κάνετε θα είναι να το μαγειρέψετε. Μπορούν, όμως, να σας το ψήσουν και να το πάρετε είτε take away σε λίγα λεπτά, είτε να σας το φέρουν έτοιμο και λαχταριστό στο σπίτι ή στο γραφείο! Γνωρίστε τους, είναι άνθρωποι που πραγματικά αγαπούν αυτό που κάνουν! Extra tip: Το ψήσιμο γίνεται με τον αντικριστό τρόπο, ο οποίος είναι και ο πλέον υγιεινός. ∆ευτ.-Σάβ. 07.00-17.00, Κυρ. 09.00-17.00. ∆ιανομή: 12.00-16.30.

Κουκλουτζά 3 & Υμηττού 52 (απέναντι από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου), Καισαριανή, 2155012345, www.psssaraki.gr, fb: ΨΨΨαράκι


Ταξιδεύοντας & Ταξιδεύοντας στα Βόρεια
Όλες οι νοστιμιές του βυθού στο τραπέζι σου

Ταξιδεύοντας

Ταξιδεύοντας

Ταξιδεύοντας... Κερατσίνι
Ταξιδεύοντας... Κερατσίνι

Ταξιδεύοντας... Κερατσίνι
Ταξιδεύοντας... Κερατσίνι

Ταξιδεύοντας στα Βόρεια... Νέα Ερυθραία
Ταξιδεύοντας στα Βόρεια... Νέα Ερυθραία

Ταξιδεύοντας στα Βόρεια... Νέα Ερυθραία
Ταξιδεύοντας στα Βόρεια... Νέα Ερυθραία

Αυτή εδώ δεν θα είναι μια τυπική επίσκεψη σε εστιατόριο. Περισσότερο μοιάζει με επιβίβαση σε ψαρότρατα. Όχι πως λείπουν τα λευκά τραπεζομάντιλα, η μεγάλη και φωτεινή σάλα, η αψεγάδιαστη καθαριότητα. Απλά το Ταξιδεύοντας θα σε πάει ένα σεργιάνι στο Αιγαίο για να μυρίσεις θάλασσα και να γευτείς ψάρια τόσο φρέσκα, που μέχρι πριν λίγο κολυμπούσαν ξέγνοιαστα.

Με σύνθημα τη φράση «Τα αμέσως πιο φρέσκα κολυμπάνε στη θάλασσα», το Ε/Γ Ταξιδεύοντας άνοιξε το 2002 στο Κερατσίνι, ενώ το 2014 ήρθε και το Ταξιδεύοντας στα Βόρεια στη Νέα Ερυθραία. Κι ύστερα θύμισε στους Αθηναίους (βόρειους και νότιους) τι γεύση έχει το αληθινά φρέσκο ψάρι. Βλέπετε, το εστιατόριο έχει δικούς του ανθρώπους που ψαρεύουν ακόμα με το καΐκι και έτσι εξασφαλίζει να διαθέτει πάντα ό,τι μπλέκεται στα δίχτυα των ψαράδων σε Μήλο, Σίφνο, Άνδρο κι άλλα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

Η νοστιμιά όμως δεν σταματάει ούτε στο σπαρταριστό ψάρι, ούτε στη μεγάλη μαεστρία στο ψήσιμό του. Έχεις ακόμα να εξερευνήσεις μεζέδες που δεν θα βρεις σε καμία θάλασσα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το «Χταπόδι του Νώντα», μια συνταγή ενός Συριανού καπετάνιου κι εκείνη την άπαιχτη τηγανητή σουπιά. Κι ακόμα την τρομερή αυγοταραχομακαρονάδα ή τη μανέστρα με όστρακα. Όλα αυτά θα τα συνοδέψεις με περίπου 70 (!) ετικέτες σε φίνα αποστάγματα, ενώ στο τέλος θα έρθουν κέρασμα τα ωραιότερα (και σπιτικά) γλυκά του ντουνιά.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 210 4324368 και Ευαγγελιστρίας 36, Ν. Ερυθραία, 2106201572, www.taxidevontas.com, FB: @Taxidevontas


Το Αγκίστρι
Ολόφρεσκο ψάρι και η καλύτερη κακαβιά της πόλης

Το Αγκίστρι

Το Αγκίστρι

Το Αγκίστρι

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το 1996, το Αγκίστρι παραμένει μία από τις πιο λαχταριστές οικογενειακές επιχειρήσεις στα νότια προάστια. Αυθεντική ψαροταβέρνα που δίνει έμφαση στις καθαρές γεύσεις, θα σε κερδίσει με το ολόφρεσκο ψάρι που έρχεται καθημερινά κατευθείαν από τους Φούρνους Ικαρίας, τα Κύθηρα, τη Λήμνο και άλλα νησιά του Αιγαίου, αλλά και με τις εξαιρετικές τιμές του. Η μαεστρία στο ψήσιμο είναι από τα δυνατά του σημεία, το πιάτο όμως που πρέπει να δοκιμάσεις πρώτο είναι η θρυλική κακαβιά. Η φήμη της φτάνει σε όλη την Αθήνα, και δεν είναι λίγοι αυτοί που έρχονται ακόμα και από την άλλη άκρη της πόλης για να τη γευτούν. ∆οκίμασε επίσης την καραβιδόψυχα και τους άλλους ψαρομεζέδες που συνοδεύονται ιδανικά με κάποια από τις 10 ετικέτες σε ούζο και τσίπουρο.

Παλμύρας 2, Άνω Γλυφάδα, 210 9600117, www.toagistri.gr, Fb: @ToAgistriGlyfada


Ψαράκι στη σχάρα
Το πιο καλομαγειρεμένο ψάρι στο σπίτι σου

Ψαράκι στη σχάρα

Ψαράκι στη σχάρα

Ψαράκι στη σχάρα

Υπάρχει κάποιος που δεν σκέφτηκε ότι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θα πρέπει να τρώει ψάρι; Κι επειδή είναι νόστιμο και γιατί μας κάνει καλό. ∆υστυχώς, όμως, δεν είμαστε όλοι… μερακλήδες, να ψάχνουμε και να βρίσκουμε το καλύτερο και μετά να το μαγειρεύουμε και όπως πρέπει. Την απάντηση μας δίνει εδώ και τέσσερα χρόνια το Ψαράκι στη Σχάρα, μια φοβερή ιδέα που έχει κάνει τους κατοίκους τους Αγίου ∆ημητρίου και των γύρων περιοχών να δουν το ψάρι με άλλο μάτι: Take away από το κατάστημα ή διανομή στο σπίτι! Τα πάντα είναι φρέσκα και ποιοτικά, οι τιμές αληθινά καλές, το ψήσιμο στη σχάρα τέλειο. Να θυμάστε ότι ο κατάλογος έχει πάντα φανταστική ψαρόσουπα μπουγιαμπέσα, μπακαλιάρο σκορδαλιά, καλαμαράκια τηγανητά και εξαιρετική γαριδομακαρονάδα, αλλά και εμπνευσμένα πιάτα ημέρας, όπως μοσχοχτάποδο με φάβα, σολομό με πένες, μύδια σαγανάκι με μουστάρδα, φιλέτο γλώσσας με πουρέ πατάτας, καλαμάρι γεμιστό και πολλά άλλα ωραία, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε από τη σελίδα του στο Facebook. ∆ευτέρα - Σάββατο 07.00-16.00, Κυριακή 08.00-16.00.

Θεομήτορος 48, Άγιος Δημήτριος, 2109888000, www.fishgrill.gr, fb: Ψαράκι στη σχάρα


Brunello
Βραδιές Oysters & Lobsters στο ωραιότερο wine bistro του Κολωνακίου

Brunello

Brunello

Η νοστιμιά της Ιταλίας και οι αμπελώνες της Τοσκάνης βρήκαν σπίτι σε μια γωνιά της Λουκιανού. Και από τότε όσοι αγαπούν την αυθεντική ιταλική κουζίνα έχουν το στέκι τους. ∆εν είναι μόνο το τρομερά νόστιμο μενού που έχει επιμεληθεί ο γνωστός σεφ Μιχάλης Νουρλόγλου. Είναι κυρίως το γεγονός ότι μπορείς να συνδυάσεις κάθε πιάτο με μία από τις 100 ετικέτες δυσεύρετων ιταλικών κρασιών (50 από αυτές και σε ποτήρι). Όμως το Brunello ποτέ δεν επαναπαύεται. Αντίθετα, βρίσκει συνεχώς (γευστικούς) τρόπους να μας εκπλήσσει. Αυτή τη φορά λοιπόν επανέρχεται με τις βραδιές… Oysters & Lobsters. Αυτό σημαίνει ότι τα βράδια της Τρίτης μας περιμένει για ολόφρεσκα στρείδια Fine de Claire και αστακούς από όλη την Ελλάδα. Για αρχή, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε φρέσκα στρείδια (με σάλτσα εσπεριδοειδών, βινεγκρέτ εσαλότ ή ponzu togarashi) και φρέσκα στρείδια ψητά σε σάλτσα λευκού κρασιού. Η βραδιά έχει συνέχεια με ψητό αστακό σε σάλτσα βουτύρου από τα αυγά του και κριθαρότο αστακού, ενώ δεν λείπουν ούτε οι surf n turf επιλογές. Το καλύτερο όμως είναι ότι για κάθε πιάτο ο sommelier Γιώργος Λούκας (ιδρυτής της εταιρείας Genius in Gastronomy) έχει επιλέξει ένα μοναδικό κρασί. Έτσι, το δείπνο σας γίνεται μια γευστική εμπειρία.

Λουκιανού 21, Κολωνάκι, 2107248889, Fb: @BrunelloAnticaEnoteca


Κυβέλη
Πεντανόστιμοι σαρακοστιανοί μεζέδες στην πλατεία Αγίου Γεωργίου

Κυβέλη

Κυβέλη

Κυβέλη

Η Σαρακοστή είναι η εποχή της παρέας. Είναι εκείνα τα ηλιόλουστα μεσημέρια που θα βρεθούμε με φίλους για να τσουγκρίσουμε ποτήρια με ούζο ή τσίπουρο. Είναι το τραπέζι σε μια πλακόστρωτη πλατεία, γεμάτο με λιχουδιές του βυθού και τη νόστιμη απλότητα των μεζέδων. Όλα αυτά, τα απλά, αλλά σημαντικά που μας γεμίζουν χαρά. Όλα αυτά που ξέρει τόσο καλά να προσφέρει η θρυλική –πια– Κυβέλη. Το αγαπημένο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο της πλατείας Αγίου Γεωργίου, τη Σαρακοστή νοστιμεύει λίγο παραπάνω. Βγάζει από τα τηγάνια του τραγανά καλαμαράκια και από τις κατσαρόλες του σουπιές κρασάτες, σερβίρει κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι και στη μέση του τραπεζιού βάζει όλα αυτά που με φίλους θα μοιραστούμε: μαυρομάτικα, μελιτζανοσαλάτα, φάβα και ταραμοσαλάτα, θράψαλο γεμιστό, γαρίδες και μύδια σαγανάκι, «μακαρονάδα του ψαρά» για τους μεγάλους μερακλήδες. Είτε νηστεύετε, είτε όχι (δεν είναι λίγοι οι μεζέδες της στεριάς, ούτε αμελητέοι), καθίστε σε μια από τις λίγες πλατείες αυτής της πόλης που παραμένουν γραφικές και δοκιμάστε αυτό το τρομερό τσίπουρο που φτιάχνει ένας μικρός παραγωγός στην Πρέβεζα. Έτσι, οι άνθρωποι έρχονται πιο κοντά και η ζωή γίνεται όλο και πιο νόστιμη. Και delivery.

Επτανήσου 15, Κυψέλη, 210 8219406, Fb: @kivelirest


Μπαλκόνι στις Κυκλάδες
Με τα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Ένα εστιατόριο που είναι γνωστό στους Αθηναίους τόσο για την πανέμορφη θέα του, από τον Λυκαβηττό μέχρι τον Αργοσαρωνικό, όσο και για τις εξαιρετικές του γεύσεις, βασισμένες στα αγνά και παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα. Η οικογένεια έλκει την καταγωγή της από τη Σχοινούσα, έτσι το μενού περιλαμβάνει πολλά προϊόντα της κυκλαδίτικης γης, ενώ το ψάρι έχει την τιμητική του. Όλα τα καλά της ελληνικής θάλασσας είναι εδώ, τα φέρνουν καθημερινά ψαράδες απ’ όλο το Αιγαίο: Θα απολαύσετε κυκλαδίτικη κακαβιά, σεβίτσε από ψάρι ημέρας, στρείδια ψητά στη σχάρα, μύδια και κυδώνια αχνιστά, γαριδάκι συμιακό, αστακομακαρονάδα, πιάτα όπως σπαγγέτι με καραβίδες, αλλά και ψάρια με το κιλό, σφυρίδες, συναγρίδες, μπαρμπούνια, τσιπούρες, μπακαλιάρο και άλλα, πάντα φρέσκα. Όλα αυτά σε ένα εκλεπτυσμένο αλλά και πολύ φιλικό και ζεστό περιβάλλον, με άψογη εξυπηρέτηση, όπου μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις κοινωνικές σας εκδηλώσεις ή τις επαγγελματικές σας συναντήσεις.

Παύλου Μελά 13, 2107640240, Καρέας, Βύρωνας, www.balconycycklades.com


Ψαραγορά Αμφιθέας Θάλασσα
Η ψαραγορά των ΝΠ που έγινε λατρεία και μαγειρεύει και για το σπίτι σου!

Ψαραγορά Αμφιθέας Θάλασσα

Ψαραγορά Αμφιθέας Θάλασσα

Ψαραγορά Αμφιθέας Θάλασσα

Όλα τα καλά της θάλασσας βρίσκονται σε αυτή την τόσο ιδιαίτερη ψαραγορά, την οποία έχουν λατρέψει τα νότια προάστια. Οι άνθρωποί της έχουν αγάπη και γνώση γι’ αυτό που κάνουν και το κάνουν καλά: φέρνουν κοντά μας ό,τι πιο φρέσκο έχουν οι ελληνικές θάλασσες. Πελαγίσια ψάρια, θαλασσινά και όστρακα, καθώς και πιστοποιημένα ψάρια ιχθυοτροφείου. Ποια είναι η ιδιαιτερότητα αυτής της όμορφης και τόσο γευστικής ιστορίας; Ότι μπορείτε και να αγοράσετε τα ψάρια από το ιχθυοπωλείο, αλλά και να τα παραγγείλετε, είτε με μια βόλτα από εκεί είτε τηλεφωνικά, και να σας τα φέρουν στο σπίτι ψητά, τηγανητά ή μαγειρεμένα, πεντανόστιμα και λαχταριστά! Και καθημερινά θα βρείτε την ξακουστή πια ψαρόσουπα για την οποία έρχονται καλοφαγάδες απ’ όλη την Αθήνα, αλλά και κάποια εξαιρετικά πιάτα ημέρας, όπως φιλέτο σολομού με λαχανικά, χταπόδι με φάβα, γαριδομακαρονάδα, φιλέτο τσιπούρας με λεμονάτο ρύζι, κριθαρότο με θαλασσινά και άλλα τέτοια ωραία. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι είναι ευγενέστατοι και εξυπηρετικότατοι, μπορούν να αναλάβουν και κάποιο τραπέζι που θέλετε να κάνετε και να σας απαντήσουν σε κάθε σας απορία γύρω από το ψάρι. Καθημερινά 08.00 με 17.30, Κυριακές έως 16.30. Περιοχές εξυπηρέτησης delivery: Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέα Σμύρνη.

Λεωφόρος Ελευθερίας 31 (προέκταση της Αμφιθέας) Άλιμος, 2109838668


Φωτογραφίες: ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.