- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Άρης και Τάσος: Από διακοπές στο Περού, γύρισαν στην Αθήνα σοκολατοποιοί
Δύο αυτοδίδακτοι νέοι έστησαν το πιο εξωτικό εργαστήρι σοκολάτας στο Παγκράτι και προμηθεύονται σπόρους κατευθείαν από τη Λατινική Αμερική.
![123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg 123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg)
![atk_8946.jpg atk_8946.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/03/01/atk_8946_0.jpg)
«Ανακάτευα σκόνη από το περουβιανό κακάο και λάδι καρύδας μαζί με φρούτα και το έτρωγα όλη τη μέρα. Αργότερα βάζοντάς το ως γέμιση σε ζύμη ένιωσα ότι υπάρχει κάτι πολύ περισσότερο. Γι αυτό, όταν γύρισα πίσω πήρα έναν γρανιτένιο μύλο να φτιάξω τις πρώτες πλάκες σοκολάτας και να τις μοιράζω σε φίλους». Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα για τον Άρη Φλόκα που από ένα ταξίδι σε Γουατεμάλα-Αμαζόνιο-Μεξικό βρέθηκε να ανοίγει το Kakau Worksip, το μοναδικό εργαστήρι επεξεργασίας κακάο στο κέντρο της Αθήνας, παρέα με τον φίλο του Τάσο Θεοδοσιάδη, ορκισμένοι υπηρέτες της Σοκολάτας.
![atk_8921.jpg atk_8921.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_8921.jpg)
Το να ανοίξεις βέβαια τη δική σου δουλειά όντας νέος και αυτοδίδακτος είναι το απόλυτο ρίσκο δεδομένου μάλιστα ότι τα παιδιά πριν καταπιαστούν με αυτό ήταν σκηνοθέτες και όχι ζαχαροπλάστες. Παρόλα αυτά στη περίπτωση τους φαίνεται να τους βγήκε σε καλό το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο καθώς αυτή τη στιγμή έχουν τεράστιο feedback από τους απανταχού chocolate lovers της πόλης κι όχι μόνο . Άλλωστε σε παγκόσμιες διοργανώσεις με 11.000 συμμετοχές η σοκολάτα των παιδιών έχει διακριθεί τουλάχιστον σε τρεις κατηγορίες: στις super dark με 85% κακάο, σε αυτές με εναλλακτική ζάχαρη καθώς χρησιμοποιούν την καρύδα ως φυσικό γλυκαντικό και στη κατηγορία γεύσεων. Τσίλι, κάρδαμο, καφές, βανίλια ή νιφάδες καρύδας είναι οι γεύσεις σοκολάτας που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά ως τώρα. Η παραγωγή τους είναι χειροποίητη και η συσκευασία zero waste.
![atk_8896.jpg atk_8896.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_8896.jpg)
«Ταξίδευα πολύ, παρακολουθούσα το ρεύμα και κατάλαβα ότι υπάρχει χώρος στην αγορά για κάτι τέτοιο, ειδικά στην Αθήνα που τελευταία ξεκινά να αναζητά κάτι καλύτερο στη διατροφή της από τον καφέ μέχρι το σάντουιτς» λέει στην Athens Voice o Άρης για να συμπληρώσει και ο Τάσος: « Έπειτα είχαμε και μια μικρή λόξα με τη ποιότητα, εγώ μάλιστα κάνω πέντε χιλιόμετρα προκειμένου να απολαύσω ποιοτικό καφέ από καβουρδιστήριο. Ρίσκο όμως ήταν και που κάναμε συγκεκριμένα το χόμπι μας μπίζνα και, από εκεί που φτιάχναμε ρομαντικά σοκολάτα στη κουζίνα μας, νοικιάσαμε χώρο με μεγάλα μηχανήματα με κίνδυνο να αφαιρέσουμε την παιδικότητα της υπόθεσης».
![atk_8874.jpg atk_8874.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_8874.jpg)
Η σοκολάτα για τα τον Άρη και τον Τάσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους πέρα από δουλειά είναι και δημιουργική παρέα γι’ αυτό και βιώνουν τη διαδικασία της παραγωγής με ανάλογο τρόπο. Δουλεύουν με δυνατή μουσική, με κέφι και λέγοντας αστεία, έτσι το προϊόν που βγαίνει είναι καθαρά συναισθηματικό. Όπως μας λέει ο Άρης «Με τη σοκολάτα έχω μια συντροφική σχέση. Μπορώ να τρώω κάθε μέρα και συνέχεια θέλω να ανακαλύπτω και κάτι καινούριο για το μυστήριό της, έναν σπόρο, ένα ιδιαίτερο μπαχαρικό που ταιριάζει. Γι αυτό και το αμέσως επόμενο βήμα είναι να χτιστεί μια σχέση με το δέντρο. Να μπορέσουμε δηλαδή να εκπαιδευτούμε σε φάρμες της Λατινικής Αμερικής ώστε να μάθουμε να δουλεύουμε το φρούτο του κακάο, από τη ζύμωση και την αποξήρανση μέχρι την αποθήκευση. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που μας έχει έρθει καλός σπόρος αλλά με άσχημη μεταχείριση.»
![atk_8914-1.jpg atk_8914-1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_8914-1.jpg)
Ποια είναι όμως η διαδικασία που ακολουθείται από το σπόρο στη μπάρα, το λεγόμενο bean to bar; O κόκκος του κακάο ψήνεται, αποφλοιώνεται και περνά στο στάδιο της κακαόμαζας. Έπειτα ο γρανιτένιος μύλος τον αλέθει για 65 ώρες ώσπου να γίνει σοκολάτα και να ακολουθήσει η διαδικασία του tempering που δίνει την υφή. Τέλος φορμάρεται και μπαίνει στο ψυγείο για τουλάχιστον μιάμιση ώρα πριν καταναλωθεί. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι σε όλο τον κόσμο μόλις το 6% κακάο της παγκόσμιας παράγωγης χαρακτηρίζεται υψηλής ποιότητας και τα παιδιά δουλεύουν μόνο με αυτό.
![atk_8918.jpg atk_8918.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_8918_0.jpg)
![atk_8887.jpg atk_8887.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_8887.jpg)
Στο Kakau Worship αυτή τη στιγμή μπορείς να βρεις τρία είδη κακάο όπως αυτό από την Γουατεμάλα με τσίλι, καφέ ή αλλά και από το Περού με κάρδαμο ή βανίλια όπως και από το Μπελίζ. Η απλή σοκολάτα της Γουατεμάλα με 75% κακάο είναι αυτή που προτείνει ο Τάσος στο πελάτη που θα περάσει από το εργαστήρι να ρίξει μια ματιά στο μαγικό τρόπο παρασκευής της. Μέχρι τότε μπορείτε να βρείτε τις σοκολάτες τους στα Cava Halari, Chocotopia, Cibo Et Vino, Στο βάθος Κήπος, Βιο-λογική Κρήτης, Σοκολατρεία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.