Θεματα

Όλα τα πρωινά του κόσμου

Όταν το ελιόψωμο «νικάει» το κρουασάν

43881-98645.jpg
Λουκία Μητσάκου
ΤΕΥΧΟΣ 455
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52174-115391.jpg

Τα πρωινά που τρώει ο πλανήτης

Ελληνικά δεν είναι μόνο ο μουσακάς και το σουβλάκι. Ελληνικό μπορεί να είναι και το «σημαντικότερο γεύμα της ημέρας», το πρωινό. Η παλιά καλή συνήθεια που είχε ατονίσει με σνακς, τσιγάρο και ένα καφέ «στο πόδι», επανέρχεται κάνοντας στροφή προς τα εγχώρια προϊόντα. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό», μιας πρωτοβουλίας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) που κλείνει τρία χρόνια και επικεντρώνεται στην ελληνική γαστρονομική μας παράδοση με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της τοπικής μας κουζίνας.

Τα ξενοδοχεία με το σήμα του «Ελληνικού Πρωινού» δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες τους να ανακαλύψουν τους εκατοντάδες μικρούς γαστρονομικούς θησαυρούς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία λέει ένα μεγάλο «ΟΧΙ» στα εισαγόμενα προϊόντα, στα φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής και στις κονσέρβες. «ΟΧΙ» στη μεταποίηση μαγειρεμένου φαγητού και στο βιομηχανοποιημένο ψωμί και, φυσικά, «ΟΧΙ» στο σερβίρισμα προϊόντων μετά την ημερομηνία λήξης. Τα ενταγμένα στο πρόγραμμα ξενοδοχεία είναι ήδη 167 και το κάθε πρωινό γίνεται η έκφραση του τόπου που βρίσκεται το εκάστοτε ξενοδοχείο. Ο Γιώργος Πίττας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξ.Ε.Ε. και υπεύθυνος του προγράμματος σημειώνει ότι «ο στόχος είναι η συμμετοχή στο “Ελληνικό Πρωινό” 300 ξενοδοχείων έως τα τέλη του τρέχοντος έτους. Μάλιστα εξαιτίας του υψηλού ενδιαφέροντος των ξενοδόχων εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1.000 ξενοδοχεία θα εισέλθουν στο πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2015».

n

Τι περιλαμβάνει πρακτικά η πρωτοβουλία του «Ελληνικού Πρωινού»; Πρώτες ύλες διαλεγμένες από παραγωγούς, απλούς συνδυασμούς τροφών, φυσικές πρώτες ύλες και υγιεινά πιάτα μαγειρεμένα απλά και ελαφριά. Έτσι θα γνωρίσουμε καλύτερα το κατίκι Δομοκού, το πηχτόγαλο Χανίων, την κοπανιστή Κυκλάδων, το γαλοτύρι, το ανεβατό Γρεβενών, το μανούρι, τη μυζήθρα, τον τελεμέ, τη σφέλα και τη γραβιέρα Νάξου. Δεν είσαι φίλος των γαλακτοκομικών; Γιατί δεν δοκιμάζεις αντί για κρουασάν κάποιο παραδοσιακό παξιμάδι; Μήπως σου άνοιξε η όρεξη για σταφιδόψωμο; Γνώρισε το πατατόψωμο Αρκαδίας, το απαλό ψωμί Ανάφης, το λιόψωμο Πηλίου, το ζαφοριαστό Σαντορίνης.

Πρωινό από τον τόπο σου

Η κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει το δικό της πρωινό και τα δικά της παραδοσιακά προϊόντα. Φυσικά, όλα περιλαμβάνουν ελληνικό καφέ, παραδοσιακές μαρμελάδες, φυσικούς χυμούς και αφεψήματα από βότανα. Ως προς τις διαφορές, όμως, ενδεικτικές προτάσεις τοπικών μενού αποτελούν η Θεσσαλική διατροφή (με κύρια προϊόντα: ελιόψωμο, φέτα Ελασσόνας, κασέρι, γαλοτύρι, ελαιόλαδο Κορωνέικο, αυγόφετες, μέλι θυμαρίσιο, ψητά λουκάνικα Τρικάλων και ομελέτα με λουκάνικα, γαλατόπιτα, ρυζόγαλο), η Κυκλαδίτικη διατροφή (με κύρια προϊόντα: παξιμάδια, κοπανιστή Μυκόνου, γραβιέρα Νάξου παλαιωμένη, φρουτάλια Άνδρου, παραδοσιακές μαρμελάδες, μέλι θυμαρίσιο, λουκούμια, παστέλι, αμυγδαλωτά) και η Κρητική διατροφή (με κύρια προϊόντα: γραβιέρα με μέλι, ξινομυζήθρα, αυγά τηγανητά με στακοβούτυρο, μυζηθροπιτάκια, χανιώτικο μπουρέκι, ξεροτήγανα). Πρότυπα Ελληνικά Πρωινά με βάση την περιοχή είναι τα εξής: Ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα, Δράμα, Θάσος), Εύβοιας, Θράκης (Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρος), Κέρκυρας, Κρήτης, Κω, Λέσβου, Μαγνησίας, Νάξου, Ρόδου, Σαντορίνης και Χαλκιδικής.

Πηγαίνοντας κόντρα στη μόδα του δυτικού γκουρμέ, το «Ελληνικό Πρωινό» είναι ένα δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Έχουμε ανάγκη από ένα πρωινό που θα μας πείσει με τη γαστρονομική του αξία και θα κάνει όχι μόνο τους τουρίστες να γνωρίσουν καλύτερα τα παραδοσιακά μας προϊόντα αλλά και μας τους ίδιους να μεταφέρουμε αυτή τη συνήθεια στο σπίτι μας, κάθε πρωί.


Εικονογραφηση: hypokondriak

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.