Η Νενέλα Γεωργελέ γράφει το Αλάτσι
Από το καλοκαίρι ο Σταύρος Θεοδωράκης έψαχνε νέο σεφ για το Αλάτσι του. Το έψαχνε πολύ και δικαίως. Από τα πολυακουσμένα και πολυσυζητημένα εστιατόρια της πόλης, με κρητική κουζίνα και φανατικό κοινό, ζητούσε σαν συνέχεια όχι απλά ένα «διάσημο» όνομα, αλλά και μια φρέσκια, σύγχρονη ματιά να το οδηγήσει στη νέα του εποχή. Η πλάστιγγα έγειρε στο νεαρό, γνώριμο από τη θητεία στο Milos και εξαιρετικά ταλαντούχο σεφ Περικλή Κοσκινά. Από χτες που πήγα, αναφέρω: Καταρχήν ο χώρος. Δεν έχουν συμβεί δραματικές αλλαγές, αλλά έχουν γίνει μικρές, ευχάριστες μετατροπές. Στα χρώματα (ζεστά, σκούρα πορτοκαλιά) που δημιουργούν μια ελαφρά κοσμοπολίτικη και μαζί «μεταξύ» μας ατμόσφαιρα, και στο μπαρ που έχει γίνει ανοιχτή κουζίνα, εδώ πια φτιάχνονται οι σαλάτες και τα «ωμά», κάποιος μπορεί με ποτό να τσιμπολογήσει αντί να πάρει πλήρες μενού.
Η κρητική κουζίνα δεν είναι πια κεντρικό ζήτημα (αν και μπορείς στα σημεία να την ανιχνεύσεις), προϊόντα και γεύσεις όλης της Ελλάδας μαζί με το ταλέντο του Κοσκινά παρουσιάζουν αυτό που θα λέγαμε «μοντέρνα ελληνική κουζίνα». Στην αρχή σερβιριστήκαμε τα ωμά. Ψάρια δηλαδή ελληνικά, που προσφέρονται σε καρπάτσιο ή και ταρτάρ εκδοχή, ο Περικλής είναι άσος στο είδος και εγώ ξετρελάθηκα με μια τσιπούρα σε λεπτοκομμένες φετούλες με έντονο άρωμα θυμαριού και λεμονιού. Η συνέχεια είχε σαλάτα με κοτόπουλο, μήλα Ταϋγέτου, παντζάρια, σέλινο, καρύδια, και πίτα με άγρια χόρτα και φέτα, νόστιμα και τα δύο, πιο πολύ η σαλάτα. Λίγο μετά ήρθε σούπα με κοτόπουλο από τη φάρμα του Μπράλου, αυγό, σύγκλινο, χέλι καπνιστό, φιδέ. Αν μου το περιέγραφε κάποιος δεν θα το παράγγελνα ποτέ, όμως μια και έκατσε κάτω από τη μύτη μου το άπλωσα το κουτάλι μου και τη δοκίμασα. Είχε βαθιά, «περίεργη» νοστιμιά και σε όσους αρέσουν οι εξτραβαγκάντσες τη συστήνω ανεπιφύλακτα.
Από την κατηγορία «σχάρα, τηγάνι, μεζέδες» δοκιμάσαμε τσιπούρα τηγανητή με μαγιονέζα σκόρδου και δίπλα ωραιότατα βρασμένο ζεστό σταμναγκάθι, καθώς και ψητή σφυρίδα με κρεμμύδια, ντοματούλα, μαϊντανό και πουρέ πατάτας – κάτι σαν πλακί αλλά σε εντελώς σύγχρονη εκδοχή. Κλείσαμε με την κατηγορία «της παρέας», δηλαδή με μία ολόκληρη κατσαρόλα (για 2-3 άτομα λέει ο κατάλογος), με κατσικάκι-σταμναγκάθι, αγαπημένο μου πιάτο και φτιαγμένο πολύ καλά επίσης. Στο «καινούργιο» Αλάτσι τα πιάτα αλλάζουν συνέχεια ανάλογα με τη (μεγάλη) έμπνευση του Περικλή και με το τι φρέσκο και ωραίο προμηθεύονται από μικρές αγροτικές μονάδες απ’ όλη την Ελλάδα, ή και με την ψαριά (έντονη παρουσία στον κατάλογο), ενώ χρησιμοποιείται μόνο κρητικό ελαιόλαδο. Τελειώσαμε με σειρά γλυκών, που δεν είναι το φόρτε μου, αλλά εκείνη τη μους με τους ξηρούς καρπούς στο ποτήρι κόντεψα να την αποτελειώσω μόνη μου. Ανοιχτά μεσημέρι-βράδυ, κλειστά Κυριακή, περίπου 25-30 ευρώ το άτομο.
Βρασίδα 13, (όπισθεν Χίλτον), 210 7210501
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.