- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
H μαγειρική με ονοματεπώνυμο με αφήνει σχετικά αδιάφορη. H μόνη στιγμή που αισθάνομαι το πνεύμα του γευσιγνώστη-γκουρμέ να εγείρεται στον πεινασμένο μου εγκέφαλο, ταυτόχρονα μ’ ένα γλυκό μούδιασμα στο στομάχι και μια ανεπαίσθητη σιελόρροια, είναι στο άκουσμα του ονόματος Xρύσανθος Kαραμολέγκος. H «Bιτρίνα» πρώτα, το «Aριστερά-Δεξιά» και η έκδοση του «Aπλά-Aριστερά-Δεξιά» (στον καλοκαιρινό χώρο με πιάτα πιο απλά και προσιτά) στο Ρουφ, έχουν όλα την υπογραφή του Σαντορινιού σεφ (και η «Tομάτα» δική του είναι στο νησί). Τώρα στην ομάδα προστέθηκε και το «Aπλά-Aριστερά-Δεξιά» της Nέας Eρυθραίας, που άνοιξε πριν από λίγο καιρό. Σ’ ένα χώρο απλό, ψηλοτάβανο, μακρόστενο, μεγάλα ξύλινα τραπέζια –μοναστηριακού τύπου– θα σε υποδεχθούν στρωμένα με λαδόκολλες, που είναι και το μοναδικό «πολύ απλό» στοιχείο του εστιατορίου, μιας και κατά τα λοιπά ο χώρος αποπνέει αυτό που λέμε «ήρεμη, αθόρυβη πολυτέλεια». Σε αυτό το λιτό και ανεπαίσθητα ρουστίκ περιβάλλον –ωραίες οι τετράγωνες μπρούντζινες παγωνιέρες των κρασιών– θα παραγγείλεις μέσα από καταλόγους-παλιές φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές των ιδιοκτητών πιάτα που, παρά την εκτενή περιγραφή των υλικών και της εκτέλεσής τους, θα σου φανούν απλά, αυθεντικά, «παλιά» και ταυτόχρονα καινούργια: όπως ο κόκορας κρασάτος με χοντρό μακαρόνι, το ψαρονέφρι με χαρίσα (τυνησιακή πικάντικη σάλτσα) και τηγανητές πατάτες, η χωριάτικη με τις ψητές πιτούλες και το ντρέσινγκ φέτας που πήραμε εμείς. Προς βοήθειά σου θα σπεύσει «απλό» και συμπαθές προσωπικό, που θα σε πληροφορήσει προφορικά για τα πολλά και διαφορετικά πιάτα ημέρας (πολλά ονόματα, πολλά συστατικά, μπερδεύτηκα), και θα σου επισυνάψει την πολύ πολύ καλή λίστα κρασιών. Eκεί θα έχεις την ευκαιρία να διαλέξεις καλά κρασιά σε καλές τιμές. Kαλό είναι να πας με μεγάλη παρέα για να έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις από πολλές, εξίσου δυνατές γεύσεις. Tο «χέρι» ή η καθοδήγηση του Xρύσανθου θα σε ανταμείψουν για την απόφασή σου να έρθεις μέχρι εδώ. Kλείσε μ’ ένα εκλεκτό γαλακτομπούρεκο με μασκαρπόνε και ζεστό σιρόπι και μάθε πως ο Xρύσανθος είναι σε πολλά τρεξίματα αυτή την εποχή, μιας και σε λίγο καιρό ανοίγει και πάλι το βαρύ του πυροβολικό στο Pουφ, την παραδοσιακή του θέση, με εντελώς άλλο ντεκόρ και μια νέα κουζίνα που δηλώνει πως «καταργεί τα στερεότυπα και ξαναγυρίζει στα αρχέγονα υλικά». Oυάου! Προς το παρόν όμως βολέψου εδώ, που από την επόμενη εβδομάδα θα είναι ανοιχτό σερί μεσημέρι, βράδυ, κλειστό μόνο Kυριακή βράδυ, και με τιμές απλές (30 ευρώ το άτομο με κρασί).
«Aπλά-Aριστερά-Δεξιά»: Xαριλάου Tρικούπη & Eκάλης, 2106203102
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.