Θεματα

7 νοστιμιές που μπορείς να φτιάξεις με ένα γιαούρτι

Αντικαθιστώντας μάλιστα πολύ πιο παχυντικές εκδοχές…

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
giaourti-anoigma.jpg
© Jennifer Pallian/ Unsplash

Δες τι μπορείς να δημιουργήσεις με γιαούρτι.

Γιαούρτι. Δεν έχει ζάχαρη και θερμίδες. Είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε βιταμίνες και απαραίτητα για την υγεία του εντέρου προβιοτικά. Μια εξαιρετική τροφή. Γιαούρτι με μέλι, γιαούρτι με δημητριακά και μέλι, γιαούρτι με φρούτα, γιαούρτι με ξηρούς καρπούς, γιαούρτι σκέτο. Γιαούρτι για πρωινό ή δεκατιανό, μπορεί και βραδινό. Αγαπημένο μου γιαουρτάκι… σε βαρέθηκα! Και ήρθε η ώρα να εμβαθύνω στον πολυδιάστατο χαρακτήρα σου. Δες τι άλλο μπορείς να δημιουργήσεις με γιαούρτι και… όχι, δεν είναι μόνο το τζατζίκι! 

Μεταμορφώνοντας το κλασικό σάντουιτς

greek-yogurt-chicken-salad-sandwichimg_0271edit.jpg

Η βελούδινη, κρεμώδης υφή του γιαουρτιού δεν διαφέρει πολύ από αυτή της μαγιονέζας, η γεύση της οποίας σε ξετρελαίνει μέχρι τώρα στο σάντουιτς σου. Κι ακόμα, το γιαούρτι είναι πιο θρεπτικό από τη μαγιονέζα και έχει και αυτή την ιδιαίτερη, ελαφρώς πιπεράτη θα έλεγα γεύση που θα ταιριάξει τέλεια με το κοτόπουλο, τον τόνο, τη σαλάτα, τα αυγά ή τις πατάτες που θέλεις να βάλεις στο σάντουιτς. Αντικατάστησε λοιπόν τη μαγιονέζα με μερικές κουταλιές γιαούρτι. Το γευστικό του αποτύπωμα θα εκπλήξει ευχάριστα τον ουρανίσκο σου.

Η τέλεια μαρινάδα

grilled-chicken-skewers.jpg

Γρήγορα θα αντιληφθείς πως το γιαούρτι ως βάση σε μια μαρινάδα θα κάνει πιο τρυφερό το κρέας σου, σε σύγκριση με τις κλασικές μαρινάδες που έχεις μάθει να κάνεις με πιο όξινα συστατικά όπως το κόκκινο κρασί ή το ξίδι. Ο λόγος είναι το γαλακτικό οξύ που περιέχει το γιαούρτι, το οποίο έχει την ιδιότητα να μαλακώνει το κρέας. Φτιάξε λοιπόν μια μαρινάδα με βάση το γιαούρτι αναμειγνύοντάς το με ζωμό ή νερό ή ελαιόλαδο για να γίνει πιο ρευστό. Πρόσθεσε τα μπαχαρικά που προτιμάς, πιπέρι, τζίντζερ, σκόρδο… 

Δροσερό ντρέσινγκ

03jpsauce3-articlelarge.jpg

Ξέχνα τα τυποποιημένα ντρέσινγκ στο μπουκάλι. Εξίσου γρήγορη και σαφώς πιο υγιεινή λύση είναι το γιαούρτι. Και μόνο όταν δοκιμάσεις το ντρέσινγκ που έφτιαξες με γιαούρτι θα συνειδητοποιήσεις πως δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία σου. Για τη βάση, ανάμειξε μισή κούπα γιαούρτι με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Βάλε μια κουταλίτσα ξίδι ή μηλόξιδο, αλάτι και πιπέρι. Μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι ή σιρόπι σφενδάμου αν θέλεις να δώσεις τη γλυκιά επίγευση. Θα ψιλοκόψεις σκόρδο, πίκλες, μανιτάρια, θα προσθέσεις φρέσκα μυρωδικά , μουστάρδα… Ορίστε. Πράγματι, δεν υπάρχουν όρια.

Μια βελουτέ σούπα αλλιώς

veloute.gif

Η πλούσια υφή της κρέμας που έχεις συνηθίσει να προσθέτεις στη σούπα, μετατρέπει ένα παραδοσιακά ανάλαφρο γεύμα σε «παρασπονδία», αφού μόλις μια κουταλιά κρέμας περιέχει 51 θερμίδες και 5 γραμμάρια λιπαρά. Το γιαούρτι αντίθετα θα δώσει ακριβώς αυτή τη βελούδινη ομοιογένεια στα υλικά σου ξεγελώντας παράλληλα τους φαν των κλασικών «βελουτέ» συνταγών. Φρόντισε όμως, όταν προσθέτεις το γιαούρτι να τραβάς από τη φωτιά τη σούπα πριν ανακατέψεις για να μην «κόψει».

Η ομελέτα μου

omelet.gif

Αυτό που το πας; Σίγουρα βάζεις λίγη κρέμα γάλατος στην ομελέτα ή έστω λίγο γάλα, για να δέσει. Δοκίμασε 1 με 2 κουταλιές του γλυκού γιαούρτι για τρία αυγά και θα έχεις την πιο αφράτη και πληθωρική ομελέτα που έφαγες ποτέ. Αν θέλεις, προσθέτεις επιπλέον ψιλοκομμένα μυρωδικά ή κρεμμυδάκι, λίγη παρμεζάνα ίσως… Τύλιξε την ομελέτα σου σε μια τορτίγια, βάλε ντομάτα ή αβοκάντο και έχεις το απόλυτο πρωινό ή μεσημεριανό ή… βραδινό.

Θέλω πουρέ

potatoes_only_composited_clip_05.gif

Και τον θέλεις πλούσιο και βελούδινο όπως φαίνεται στη φωτογραφία του περιοδικού με συνταγές που νοιώθεις να σαμποτάρουν μονίμως τη μαγειρική σου δεινότητα. Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις πουρέ, θα αντικαταστήσεις τη μισή ποσότητα (ή και όλη) του γάλακτος ή της κρέμας που χρησιμοποιείς, με γιαούρτι, το οποίο, τουλάχιστον για την κρέμα, έχει το ίδιο πλούσιο σώμα και οξύτητα χωρίς όμως τις θερμίδες και τα λιπαρά. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και αν θέλεις έξτρα γευστικές νότες μπορείς να βάλεις βούτυρο, ζωμό κοτόπουλου, ψιλοκομμένο σκόρδο.

Βασικά … πάει παντού

lemon-pancakes-.gif

Τελικά, κάθε φαγητό που σκέφτεσαι, σου «μυρίζει» πιο λαχταριστό με λίγο γιαούρτι. Εάν δοκίμασες τον πουρέ με γιαούρτι, γιατί να σταματήσεις εκεί; Βάλ' το στο τσίλι, στα τάκος, στα μπουρίτος, στο αυτοσχέδιο σουβλάκι σου αντί για οποιοδήποτε άλλο ντρέσινγκ. Άλειψε γιαούρτι στο ψωμί αντί για βούτυρο και πρόσθεσε την αγαπημένη σου μαρμελάδα. Φτιάξε τη δική σου συνταγή κέικ. Στο κλασικό μείγμα της συνταγής πρόσθεσε αντί για νερό την αντίστοιχη ποσότητα γιαουρτιού, μπορεί να μην φουσκώσει τόσο, αλλά η γεύση του σε κάνει να ξεχνάς τέτοιες λεπτομέρειες. Φτιάξε τη δική σου συνταγή pancakes. Απλά πρόσθεσε ίση ποσότητα γιαουρτιού με το νερό που προτείνει η συνταγή και αν σου φαίνεται πολύ παχύ το μείγμα, πρόσθεσε ανάλογα λίγο νερό ακόμα. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσεις γιαούρτι με γεύση φρούτων, διαφορετική κάθε φορά, ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά σου… 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στις 09/02/2019

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.