- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα ωραιότερα μακαρόνια στο Al3x the Fresh Pasta Bar στο Κολωνάκι
Δοκιμάσαμε μοσχοβολιστά πεντανόστιμα μακαρόνια φτιαγμένα από τα χέρια της νεαρής σεφ Aλεξάνδρας
Η Αλεξάνδρα Βασιλάτου (Άλεξ για τους φίλους) είναι νεαρή σεφ με ωραίες ιδέες και ταλέντο στην κουζίνα, γι’ αυτό άνοιξε το ολοκαίνουργιο «Al3x the Fresh Pasta Bar»: ένα εργαστήριο ζυμαρικών τόσο-δα, αλλά θαυματουργό. Πίσω από τον πάγκο του μπαρ, η Άλεξ φτιάχνει κάθε μέρα φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά με σπιτικές σάλτσες, όλα καλλιτεχνικά, διαφορετικά και σούπερ από κάθε άποψη. Οι συνταγές είναι δικές της, πειραγμένες ελληνικές ή ιταλικές – η μακαρονάδα «Κλεοπάτρα», π.χ., είναι φρέσκες παπαρδέλες με μια σάλτσα που έχει μέσα μέχρι και μπούκοβο, ενώ η «Βελούδο» είναι μίνι ριγκατόνι με τέσσερα, βελούδινα ιντίντ, ελληνικά τυριά.
Τη ρωτάω πώς έφτασε από την κουζίνα της γιαγιάς της μέχρι το «Fresh Pasta Bar»: «Κάπου στα 15, όταν κλήθηκα να αποφασίσω στο σχολείο την κατεύθυνση που ήθελα να πάρω, κατάλαβα ότι αυτό που θα με γέμιζε θα ήταν να δοκιμάσω τις σπουδές μαγειρικής και να δω πού θα με έβγαζε. Και δεν θα μπορούσε να είχε πάει καλύτερα από εδώ που είμαι τώρα» λέει η Αλεξ. «Στην κουζίνα ξεκίνησα να ανακατεύομαι στις μαγειρικές της νάνας μου (η κεφαλονίτισσα γιαγιά μου) από πολύ μικρή, τεσσάρων, πέντε χρονών».
«Η έμπνευση για το pasta bar ήταν συνδυασμός της λατρείας μου για τα μακαρόνια από μικρή, συνδυαστικά με ένα μάθημα που είχαμε στη σχολή σχετικά με τα φρέσκα ζυμαρικά. Θυμάμαι σαν τώρα να φτιάχνω το πρώτο ζυμάρι και να γίνεται μέσα σε λίγο χρόνο μακαρόνια, και να μου βγάζουν όλα ξαφνικά νόημα! Φοίτησα στη μαγειρική σχολή Le Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ιανουάριο του 2015 έπιασα την πρώτη μου κανονική δουλειά στο The Savoy Grill του σεφ Gordon Ramsay, όπου βραβεύθηκα με τον έπαινο του Star of the Month. Μετά γύρισα Ελλάδα και ξεκίνησα τη δικιά μου πελατεία ως private chef. Τέλος του 2016 μετακόμισα στο Παρίσι όπου δούλεψα στην κουζίνα του εστιατορίου «Le Mavrommatis», που κατέχει ένα αστέρι Michelin. Ύστερα γύρισα στην Αθήνα και συνέχισα τις μαγειρικές σε καλέσματα μέχρι να ξεκινήσω τις δοκιμές για το εστιατόριο –που διήρκεσαν πολύ!– μέχρι πρόσφατα που ανοίξαμε, μαζί με τον πατέρα μου, το Fresh Pasta Bar».
Ο πατέρας της, Νικόλας Βασιλάτος, είναι «συνεταίρος, οικονομικός διαχειριστής και γενικώς υπεύθυνος για όλα, πλην του φαγητού», διευκρινίζει με καμάρι η Άλεξ – αν και ο Νικόλας καμαρώνει πολύ περισσότερο. Η Άλεξ είναι είκοσι τεσσάρων χρονών, άρα ανήκει στη γενιά των «παιδιών που κάνουν πράγματα» – με περγαμηνές πίσω της και το μέλλον μπροστά της. Καταλαβαίνεις ότι έστησε το μίνι «παστάδικό» της με αγάπη, με κέφι, όχι σαν παιχνίδι αλλά σαν αγαπημένο χόμπι που έγινε δουλειά, και μάλιστα δουλειά με φούντες (έχει πάντα κόσμο και τρελό σουξέ). Το μενού, που εννοείται το επιμελήθηκε μόνη της, είναι συμμαζεμένο, με «μακριά» και «κοντά» φρέσκα μακαρόνια της ώρας τα οποία μπορείτε να τα φάτε εκεί, σε απόσταση αναπνοής από την (αστραφτερή) κουζίνα, ή να τα πάρετε στο σπίτι σας και να τα τσακίσετε αργότερα, επειδή τα αγαπάτε, σχεδόν όσο και η Άλεξ.
Οι μακαρονάδες προσφέρονται είτε μαγειρεμένες είτε ως φρέσκια pasta κατά την ιταλική παράδοση, και οι σάλτσες της επίσης υπάρχουν σε βαζάκια για το σπίτι. Όλα είναι... λίγο αλλιώτικα, πολύ νόστιμα, με χιούμορ, και σπέσιαλ – η μακαρονάδα pesto, π.χ., αναφέρεται στο μενού «Πέσ’ το», και παρασκευάζεται με κουκουνάρι, βασιλικό και τα σχετικά, απλώς αποκλείεται να έχετε δοκιμάσει καλύτερη, πιο πιτσικωτή... ή φρεσκότερη!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.