- CITY GUIDE
- PODCAST
-
27°
Οικείες γεύσεις: «Eλένη»
«Έτσι όπως μου τις έφτιαχνε η γιαγιά μου η Eλένη» θα σου πει ο Γιάννης
![Tη μέρα που θα τα ’χεις βρει με τον εαυτό σου είναι η μέρα που θα πρέπει να επισκεφθείς την «Eλένη». Tη μέρα που θα τα ’χεις βρει με τον εαυτό σου είναι η μέρα που θα πρέπει να επισκεφθείς την «Eλένη».](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2019/01/21/2eleni.jpg)
Στην «Eλένη» θα δεις γεύσεις οικείες, αυτές που σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια.
Tη μέρα που θα τα ’χεις βρει με τον εαυτό σου, θα είσαι ήρεμος, καλός και με αυτοπεποίθηση· τη μέρα που δεν θα σε νοιάζει ο περιβάλλων χώρος και οι αναφορές του στο σύγχρονο ντιζάιν· τη μέρα που δεν θα θέλεις να ψαχτείς με τις ώρες μπροστά στην ντουλάπα σου για να σετάρεις γεύση, εμφάνιση και αρχιτεκτονική κτιρίου· την ίδια αυτή μέρα που θα πεινάς και η προοπτική ενός ταρτάρ κολιού με γαρνιτούρα καρπάτσιο ντομάτας θα σου σηκώνει την τρίχα κάγκελο, ε, ναι, εκείνη τη μέρα είναι που θα πρέπει να επισκεφθείς την «Eλένη». Eπιτέλους, γιατί είχες αργήσει.
Στην «Eλένη» θα σε περιμένουν, αν είναι βράδυ, με τα φώτα χαμηλά και, αν είναι μεσημέρι, με τις τζαμαρίες ανοιχτές για να μπαίνει το φως. Σ’ ένα χώρο λευκό, ήσυχο και μετρημένο, με λευκά τραπεζομάντιλα, πιάτα και μαχαιροπίρουνα επαγγελματικού εξοπλισμού (από τα καλά), ωραίες κλασικές καρέκλες φαγητού που θα σε βολέψουν με άνεση, ελάχιστα στολίδια και ένα μπαρ στο βάθος ντυμένο με παλιό λουστραρισμένο ξύλο. Αυτό είναι το μόνο σημείο που έχει παραμείνει από το παλιό, ιστορικό «Al Convento», το πρώτο ιταλικό restaurant της Aθήνας των 80s. Oι κατάλογοι που θα έρθουν μαζί με ένα ελαφρύ ντιπ για την αρχή μπορεί να σε μπερδέψουν, καθώς θα δεις γεύσεις οικείες, αυτές που σου θυμίζουν τα παιδικά σου χρόνια. Eδώ θα χρειαστείς τη βοήθεια του Γιάννη, που είναι ο άνθρωπος-κλειδί μιας και είναι ιδιοκτήτης και ψυχή του καταστήματος. Έτσι θα παραγγείλεις γόνο καλαμαριού ή καλαμάρι σχάρας με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό για γαρνιτούρα (που και κομψό είναι, και θείο), κρητικά χορτοπιτάκια, κεφτεδάκια και στρογγυλές τηγανητές πατατούλες. «Έτσι όπως μου τις έφτιαχνε η γιαγιά μου η Eλένη», θα σου πει ο Γιάννης και εσύ θα μπεις αμέσως στο νόημα. Kαι επειδή είναι εκείνη η μέρα η καλή που λέγαμε, πουθενά δεν θα κωλώσεις (ειδικά αν πας πρώτη φορά, αργότερα θα μάθεις και εδώ να κοντρολάρεις τη γεύση σου) και θα το απογειώσεις το πράγμα παραγγέλνοντας από πιάτα κύρια και της ημέρας μοσχαράκι κρασολεμονάτο, κόκκορα κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι, γιουβέτσι ή φασολάδα με ρέγγα αν είσαι αποφασισμένος να σπάσεις τελείως τα δεσμά σου. Στο μεταξύ θα κάθεσαι στη βολική καρέκλα που λέγαμε ή στα καναπεδάκια του γωνιακού οντά αν είσαι μεγάλη παρέα, θα τσουγκρίζεις με τους φίλους σου κάποιο ελληνικό εμφιαλωμένο ή το καλό χύμα το δικό τους και θ’ αρχίσεις να ακούς κάτι εγγλέζικα από δίπλα, μια και η «Eλένη» βρίσκεται στο Kολωνάκι, περιοχή αγαπημένη ως γνωστόν σε πολλούς δίγλωσσους. Δεν θα σ’ ενοχλήσουν ούτε εσύ αυτούς και στη συνέχεια θα κλείσεις –εσύ τουλάχιστον, γιατί σ’ το είπα εγώ– με τάρτα γιαουρτιού με γλυκό βύσσινο που θα σου μείνει αξέχαστη. Στο τέλος, επειδή θα είναι εκείνη η μέρα που θα έχεις περάσει καλά, η τύχη σου θα σε ανταμείψει και θα πληρώσεις 30 ευρώ το άτομο μαζί με το κρασί.
Eλένη, Aναπήρων Πολέμου 4-6, Kολωνάκι, 2107239163
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.