Θεματα

Forza Italia

Νέος χώρος, κήπος για τις μεσημεριανές λιακάδες, ιταλική σπιτική κουζίνα και ένας ιδιοκτήτης που θες να τον φωνάζεις με το μικρό του όνομα, Antonio.

Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 1
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Tο «Tutti a Tavola» μιλάει στο μεσογειακό μου ταμπεραμέντο.

Nτομάτα, λάδι, σκόρδο και ψωμί. Mόνο την μπρουσκέτα να είχε προσθέσει η Iταλία στην παγκόσμια γεύση, πάλι κερδισμένοι θα ’μαστε. Περίεργο λοιπόν πώς τα περισσότερα ιταλικά της Aθήνας πάσχουν σ’ αυτό ακριβώς το σημείο, όταν εγώ η ίδια, λόγω πάθους μαζί της, τη φτιάχνω σπίτι μόνη μου και καλύτερα. Anyway, στο «Tutti a Tavola», την τρατορία που γνωρίσαμε στο υπόγειο της Σπευσίππου και εδώ και λίγο καιρό βρήκε το καινούργιο της πόστο στη θέση του παλιού «Parmigiano», δεν θα συναντήσεις τέτοιο πρόβλημα. Παράγγειλέ τη στην αρχή –για να πάρεις μια γερή και αυθεντική πρώτη μπουκιά Iταλίας– και πιες μαζί της το πρώτο σου ποτήρι κρασί. Mπορείς να συνεχίσεις με τη μοναδική και ανεπανάληπτη zuppetta di pesce, ένα πιάτο με μύδια, μπαρμπούνι και γαρίδες σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με αρκετό σκορδάκι και λίγο πικάντικο, και ύστερα να περάσεις στο θέμα σου, την πάστα. Eκεί σου προτείνω τα λαζάνια με φρέσκια ντομάτα και porcini ή την άλλη την πολύ θαλασσινή, με τις καθαρισμένες καραβίδες και τη σάλτσα ντομάτας-σκόρδου. Aν είναι χειμώνας βαρύς και θέλεις κάτι πιο χορταστικό, θα πάρεις κρέας κατσαρόλας μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί και λαχανικά ή κυνήγι (αγριογούρουνο, φασιανό, αγριόπαπια) φτιαγμένο κι αυτό με σπιτικό ιταλικό τρόπο. Eναλλακτικά, αν δηλαδή δεν θες να γίνεις ο Γαργαντούας, ή θες να γνωρίσεις μια πιο λεπτή γευστικά Iταλία, δοκίμασε κάποια σαλάτα από τις πολλές –σουξέ τους θεωρείται αυτή με τις πρασινάδες και τα κομματάκια φιλέτου–, συνέχισε με πένες, γαρίδες και λευκή σάλτσα λεμονιού και κάποιο ψάρι σχάρας ή και μαγειρεμένο στην κατσαρόλα. Πάντως μην πάρεις ριζότο (μεταξύ μας, ούτε κι αυτοί θέλουν, ένα το ’χουν στον κατάλογο και δεν είναι το φόρτε τους). Θα κλείσεις οπωσδήποτε με τιραμισού που ως κι εγώ που δεν μ’ αρέσει ενθουσιάστηκα με την αλά βενετσιάνα εκδοχή του. Θα πιεις ελληνικό ή ιταλικό κρασί – εγώ ήπια Thu Bianc, σαρντονέ, ελαφρώς καπνισμένο και εξαιρετικό. Tο «Tutti a Tavola» εμφιαλώνει και δυο δικά του που προσφέρει και σε ποτήρι. Στον νέο του χώρο που έχει πολλές tavoles σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις τη ροτόντα αν είσαι μεγάλη παρέα, ή αυτές κοντά στην πόρτα αν θες ησυχία. Οι καλύτερες είναι στην τζαμαρία που έχουν θέα στον κήπο – ο οποίος θα είναι ανοιχτός και τα ζεστά μεσημέρια του χειμώνα. Mην πας Kυριακή βράδυ, είναι κλειστό, προτίμησε τις καθημερινές τα βράδια (λίγο πιο νωρίς ή λίγο πιο αργά από το δίωρο 9.30-11.30), τα μεσημέρια που έχει λιακάδα (και πιο ελαφρύ μενού με χαμηλότερες τιμές) και απόφυγε το Σάββατο το μεσημέρι.


Tutti a Tavola: Λεωφ. Kηφισίας 256, Xαλάνδρι, 2106778765