5 πράγματα να σκεφτείς το 2019 για το φαγητό
Μιλάμε περισσότερο για το φαγητό, τσακωνόμαστε για αυτό και το βγάζουμε φωτογραφίες. Γιατί;
Έχετε παρατηρήσει ότι έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την τροφή; Μιλάμε περισσότερο για το φαγητό, τσακωνόμαστε για αυτό και το βγάζουμε φωτογραφίες. Γιατί; Γιατί όσο ο κόσμος αλλάζει, αλλάζει και η καθημερινότητα. Κάποιες αλλαγές είναι καλές, κάποιες όχι και άλλες πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Αυτή δεν είναι μια λίστα που πρέπει να ακολουθήσεις, ούτε μια λίστα με τα food trend του 2019. Είναι απλά μια λίστα με σκέψεις που με απασχόλησαν όλη την προηγούμενη χρονιά και ελπίζω να μην με απασχολούν και την επόμενη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
1. Σταμάτα να αγχώνεσαι για το φαγητό σου
Παχαίνει; Ομορφαίνει; Διώχνει την κυτταρίτιδα; Μπα… Ξέρεις τι στα αλήθεια κάνει το φαγητό; Σε κρατάει ζωντανό. Αυτός είναι ο σκοπός του. Το αν θα μείνεις ζωντανός με γαριδάκια ή με γιαούρτι (ή και με τα δύο) είναι δική σου απόφαση. Για τίποτα στον κόσμο όμως μην αφήσεις την ιδέα του φαγητού να σου γίνει ψύχωση. Μην το αφήσεις δηλαδή να πάρει μυθικές διαστάσεις και να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι: τροφή.
2. Δεν πετάμε τίποτα
Το 1/3 της τροφής που παράγεται στη Γη καταλήγει στα σκουπίδια. Δεν είναι απλά τεράστιο ποσοστό, είναι τρομακτικό. Ακόμα πιο τρομακτικό αν σκεφτείς ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πεταμένης τροφής δεν είναι ούτε ληγμένο, ούτε σάπιο. Είναι απόλυτα βρώσιμο. Οπότε: την επόμενη φορά στη λαϊκή απλά αγόρασε εκείνο το καρότο που μοιάζει να πάσχει από αρθρίτιδα και το μήλο που δεν είναι τόσο κόκκινο. Μην ανησυχείς, είναι στα φυσιολογικά τους. Και επιπλέον μάθε να προγραμματίζεις το φαγητό σου, να μαγειρεύεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου και να μην παρασύρεσαι αγοράζοντας παραπάνω τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι. Προγραμμάτισε και προγραμμάτισε ξανά, μέχρι να πετύχεις το τέλειο: στο σκουπιδοτενεκέ σου αξίζουν μόνο σκουπίδια. Όχι τρόφιμα.
3. Αν δεν είσαι vegan, σκέψου το. Αν είσαι όμως, σκέψου το επίσης.
Μπορεί οι vegan να έχουν ανακαλύψει την τέλεια διατροφή. Μπορεί όμως και οι κρεατοφάγοι να ισχυριστούν το ίδιο. Και μπορεί του χρόνου να μας πουν ότι τα έντομα είναι η μόνη τροφή που θα τρώει ο πλανήτης από εδώ και πέρα. Μπορεί. Δεν το ξέρω. Σεβάσου όμως το γεγονός ότι θέλω να τρώω μπριζόλα και θα σεβαστώ το γεγονός ότι θες να τρως μαρούλι και έτσι ίσως καταφέρουμε να συνυπάρξουμε χωρίς να φάμε ο ένας τον άλλον.
4. Φάε περισσότερο, φωτογράφισε λιγότερο
Δεν έχω Instagram. Δεν ξέρω, μπορεί να είμαι και τρελή. Με ενοχλεί πάντως όταν πεινασμένη ετοιμάζομαι να βάλω την πρώτη μπουκιά στο στόμα μου και από το πουθενά πάντα κάποιος θα πεταχτεί για να πει: «Μηηηηη δεν το έχω βγάλει ακόμα φωτογραφία!». Ας το πάμε λίγο πιο χαλαρά παιδιά, ε; Για να μη βρεθείτε καμιά μέρα με πιρούνι στον καρπό και κινητό θαμμένο στη σαλάτα το λέω.
5. Κάθε πράγμα στον καιρό του
Κάθε φυτό έχει την εποχή του, όχι μόνο γιατί έτσι του ήρθε, αλλά για να βοηθήσει και εσένα να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν γύρω σου. Ντομάτα το καλοκαίρι γιατί χρειάζεσαι νερό, μαρούλια το χειμώνα γιατί χρειάζεσαι βιταμίνες. Η φύση παραμένει πιο σοφή από τα ράφια του σουπερμάρκετ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.