- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το λάδι ελιάς
Ονομάζεται Αλέξανδρος Στεφανίδης και είναι ιδρυτής του Agora Fine Greek Foods στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό θεματικό κατάστημα ελαιολάδου, που σημαίνει ότι στα ράφια του περιέχει ποικιλίες ελαιολάδων από όλη την Ελλάδα, ελιές καθώς και πρωτότυπα παρασκευάσματα με ελαιόλαδο (λικέρ ελιάς, μαρμελάδα ελιάς, σαλιγκάρια με ΠΟΠ ελαιόλαδα και λοιπά). Τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Food Festival του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι άνθρωποι του Agora Fine Greek Foods οργανώνουν μια εκπαιδευτική ολοήμερη εκδήλωση γευσιγνωσίας, από τις 9 ώς τις 9 στο κατάστημά τους. Ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί και να μάθει περαιτέρω για το ελαιόλαδο και τα παράγωγα προϊόντα του! Καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη, ρωτάμε να μάθουμε περισσότερα.
Πώς σας ήρθε η ιδέα να φτιάξετε ένα κατάστημα που ασχολείται αποκλειστικά με την ελιά και τα παράγωγά της; Υπήρχε ένα κενό στην αγορά, ενός θεματικού καταστήματος με προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου, που θα ένωνε και θα λειτουργούσε συμμαχικά με όλους τους παραγωγούς που παράγουν εκπληκτικά προϊόντα σε όλη την Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουν το υπέροχο ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας, το οποίο στο μεγαλύτερο βαθμό είναι εξαιρετικό παρθένο, αλλά η Agora συγκεντρώνει ιδιαίτερες ποικιλίες που δεν μπορεί κανείς να βρει συγκεντρωμένες.

Τι μπορεί να φτιάξει κανείς από τις ελιές; Ποιο είναι το πιο «ιδιαίτερο» παράγωγο; Οι κατηγορίες προϊόντων του καταστήματος είναι τρεις: ελαιόλαδα, ελιές και παρασκευάσματα με ελαιόλαδο. Φέρνουμε ποικιλίες ελαιολάδων, μόνο εξαιρετικά παρθένα και ελιών από όλη την Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Πελοπόννησο, Θάσο, Χαλκιδική, προϊόντων που διαθέτουν ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Είναι πολύ ενδιαφέρον όταν δοκιμάζει ο κόσμος διαφορετικών περιοχών προϊόντα πώς αντιδράει στη γεύση τους και χαίρεται που εντοπίζει διαφορές, γιατί έτσι γίνεται ευσυνείδητος καταναλωτής. Επιπλέον, πέρα από τη γεύση, φροντίζουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο που επικοινωνεί μαζί μας και να του δίνουμε πληροφορίες που τον αφορούν σε σχέση με το ελαιόλαδο. Δεν αγοράζει μόνο κάποιος από εμάς, αλλά έρχεται για να μάθει και να συζητήσει. Η Ελλάδα σαφώς έχει μια πολύ καλή πρώτη ύλη αλλά από εκεί και πέρα η διαχείριση της πρώτης ύλης παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή τους προϊόντος. Η τρίτη και πιο καινοτομική κατηγορία που έχουμε είναι τα παρασκευάσματα με ελαιόλαδο. Η κατηγορία αυτή προστέθηκε για να γνωρίσει ο κόσμος πόσα πολλά πράγματα μπορεί να φτιάξει με το ελαιόλαδο και πώς μπορεί να το χρησιμοποιεί πέρα από τη συμβατική χρήση. Από τα πιο περίεργα προϊόντα που διαθέτουμε είναι το λικέρ ελιάς της Καίτης Ντιναπόγια με τσικουδιά, φύλλα ελιάς και ελιές και έναν κωδικό που μόλις τοποθετήσαμε: πρωτότυπη συνταγή γλυκόξινου εδέσματος ελιάς με κρασί που συνδυάζεται υπέροχα με τυριά, σαλάτες, γιαούρτι και… φαντασία, από την «Πυλιακή Γη»! Επίσης έχουμε παραδοσιακή μουστάρδα Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τις «Γουμένισσες», σαλιγκάρια με ΠΟΠ ελαιόλαδο από την «Escargot de Crete», και η λίστα είναι ατελείωτη. Μια τέταρτη κατηγορία «έκπληξη» ετοιμάζουμε να βγάλουμε στον αέρα τους επόμενους μήνες.
Πώς διαλέγετε τα προϊόντα που φέρνετε στο μαγαζί σας; Ανανεώνουμε συνεχώς τον κατάλογό μας και ερευνούμε διαρκώς νέα εξαίρετα προϊόντα. Ανοίξαμε με 5 κωδικούς προϊόντων και σήμερα έχουμε 67. Κάνουμε έρευνα για τα προϊόντα και ερχόμαστε σε επαφή με τους παραγωγούς. Επισκεπτόμαστε τον χώρο τους αλλά, όπου αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει άμεσα, ξεκινούμε μια τριβή μεταξύ μας: είτε μας επισκέπτονται αυτοί είτε διατηρούμε συνεχή αλληλογραφία. Χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα κριτήρια για την προσθήκη νέου κωδικού, γιατί ο κόσμος εδώ έρχεται να αγοράσει το πιο ιδιαίτερο που υπάρχει γύρω από το ελαιόλαδο. Μελετάμε συγκεκριμένα τις πιστοποιήσεις των προϊόντων, τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα ΠΟΠ και τα βιολογικά, τις βραβεύσεις, τη δημοτικότητα των προϊόντων, τη εργονομική συσκευασία, το design, και το σημαντικότερο, χτίζουμε τη σχέση μας με τον παραγωγό. Πολλές φορές κρίνουμε σκόπιμο να γίνονται αλλαγές στα προϊόντα και έτσι η σχέση που έχουμε με τους παραγωγούς πρέπει να είναι συχνή και διαρκής.
Τι θα περιλαμβάνει η εκδήλωση που ετοιμάζετε; Η εκδήλωση στις 7 Οκτώβρη στο κατάστημά μας, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, θα είναι ολοήμερη εκδήλωση γευσιγνωσίας ελαιολάδου και παρασκευασμάτων με ελαιόλαδο. Ανοίγουμε όλα μας τα προϊόντα και καλούμε τον κόσμο να έρθει να τα δοκιμάσει. Θα γίνουν και έξι γευστικές προτιμήσεις και συνταγές. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης. Σας περιμένουμε!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.