Θεματα

Όταν συνάντησα τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο στο κτήμα του

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπαμπατζίμ ήταν ένα μύθος της Μακεδονίας

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
babatzim.png

Έφυγε από τη ζωή στις 24 Δεκεμβρίου 2018, σε ηλικία 78 ετών, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπαμπατζίμ, που παράγει τα διάσημα ούζα και τσίπουρα. Υπήρξε η εμβληματική μορφή της αποσταγματοποιίας της Μακεδονίας, περίφημος οινοποιός, φιλοσοφημένος άνθρωπος και σπουδαία προσωπικότητα. 

Τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν τον Γενάρη του 2018 αρκετά καταπονημένο, αλλά όλο ζωή, ενέργεια και πολλά όνειρα. Νομίζω ότι ο φακός μου είχε απαθανατίσει την αισιοδοξία του για τη ζωή αλλά και μια θλίψη και κούραση.

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ήταν ένας μύθος της Μακεδονίας, ένας τολμηρός αμπελουργός, εξαίρετος οινοποιός, ανεπανάληπτος αποσταγματοποιός, δεινός μάγειρας – για φίλους του μόνο – και φυσικά ένας συνομιλητής γητευτής.

Τον είχαμε συναντήσαμε στον παράδεισό του, στο κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, ένα κτήμα 550 στρεμμάτων, με έναν αμπελώνα που περιτριγυρίζεται από βελανιδιές, οξιές και καστανιές, κοντά στον Λαγκαδά, 30 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

babatzim2.png

Δεν υπήρχε μεγαλύτερη απόλαυση από το ν’ ακούς τον κυρ-Ανέστη να αφηγείται ιστορίες. Ιστορίες της οικογένειάς του -που από τη Σηλυβρία της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτιαχνε φημισμένη ρακή, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη-, για τα παιδικά του χρόνια μέσα στο ποτοποιείο της μάνας του (έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 7 ετών), για την εφηβεία του, αλλά και τη δική του προσωπική διαδρομή, τα πάθη του, τις χαρές του και τη φιλοσοφία του.

Κάποιος θα έπρεπε να αναλάβει την κινηματογραφική βιογραφία του, που έχει εικόνες που σίγουρα θα ζήλευαν σημαντικοί σκηνοθέτες. Παραθέτουμε χαρακτηριστικά σημεία της περιγραφής της ζωής του:

«Στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραμμένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα μικρό μεζεδοπωλείο, με τον μεζετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές και να προσφέρει τα ούζα με ελιές, τομάτες, αγγούρια. Εγώ από μικρός στον κόσμο των μεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι, γύρω στα 70 κιλά την ημέρα! Κι όταν μεγάλωσα λίγο, με το ποδήλατο έκανα διανομή νταμιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο μετά τον πόλεμο, φτώχεια μεγάλη και το χύμα ούζο ήταν η μοναδική χαρά του κοσμάκη.

Διαβάστε περισσότερα για το Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου εδώ κι εδώ.

123711-277368.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.