- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
5 τέλεια μελομακάρονα της Αθήνας
Κι όμως το υπέρτατο μελομακάρονο υπάρχει και σε περιμένει εκεί έξω
Νομίζω ότι η επιτυχία αυτών των ημερών μετριέται στα μελομακάρονα που καταναλώθηκαν. Όσο λιγότερα τα μελομακάρονα στην πιατέλα, τόσο καλύτερες οι γιορτές. Έτσι το βλέπω εγώ, οπότε αν πάνε καλά τα πράγματα, κάπου εδώ θα πρέπει η πρώτη δόση της μελένιας λιχουδιάς να σου έχει ήδη τελειώσει. Κι αν συμβαίνει αυτό (που σου το εύχομαι) μην μπεις στον κόπο να ξεφουρνίσεις και δεύτερη. Γιατί να το κάνεις όταν υπάρχουν αυτοί που το κάνουν (πολύ) καλύτερα από εσένα; Ιδού, λοιπόν, το top 5 των φετινών μελομακάρονων:
Zuccherino
Μελομακάρονα με βιολογικό μέλι που θα σου σπάσουν τη μύτη με το που ανοίξεις το κουτί. Αν θες να τα δωρίσεις, βγαίνουν και στην τέλεια χριστουγεννιάτικη συσκευασία (σχεδιασμένη από τις Love Me Do). Αν πάλι θες να τα φας σε… χωνάκι, απλά πάρε το τρομερό παγωτό με γεύση μελομακάρονο! Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι, 210 3213015
Ο Τάσος
Το μυστικό του πιο ιστορικού ζαχαροπλαστείου στη Γλυφάδα (από το 1955 έχει μπουκώσει γενιές και γενιές με τα ζουμπουρλά του μελομακάρονα) είναι ένα: αντί για αλεύρι έχουν σιμιγδάλι, κάτι που τα κάνει τραγανά στο εξωτερικό και μαλακά στο εσωτερικό τους. Όσο για το εξαιρετικά αρωματικό μέλι δε, αυτό είναι ειδική παραγγελία από έναν αγρότη στη Λιβαδειά, που φτιάχνει μέλι κωνοφόρων. €17,40/κιλό. Μαραγκού 6, Γλυφάδα, 210 8943154
Καραμολέγκος
Αυτός ο μικρός συνοικιακός φούρνος κάθε χρόνο τέτοια εποχή πετυχαίνει το χριστουγεννιάτικο θαύμα: το τέλειο μελομακάρονο… Όσο τραγανό πρέπει απ’ έξω, βελούδινο μέσα και ολόσωστα σιροπιασμένο με μέλι ανθέων (από ανθό πορτοκαλιού παρακαλώ). Είναι η συνταγή της γιαγιάς Ελένης που κάνει όλη τη διαφορά, θα συμφωνήσεις κι εσύ με το που δαγκώσεις το πρώτο. €12/ κιλό. Σημείωση: Αν σου γυαλίσει και το γεμιστό με κάστανο τσουρέκι, άκουσε την καρδιά σου και υπόκυψε στον πειρασμό. Είναι ονειρεμένο. Ιωνίας 59, Άλιμος, 210 9935144
Τα Αλώνια
«Αλώνια» λέγανε οι κάτοικοι την περιοχή αυτή της Κηφισιάς γιατί εδώ βρίσκονταν τα αλώνια όπου γινόταν η διαλογή του σιταριού πριν αλεστεί στους μύλους. Εδώ βρίσκεται κι αυτός ο πέτρινος φούρνος, ήδη από το 1932 και κάθε Χριστούγεννα ψήνει τα πιο μοσχομυριστά μελομακάρονα της γειτονιάς. €12,80/κιλό. Αγίου Τρύφωνος 24, Κηφισιά, 2106230020
Τα σερμπέτια του Ψυρρή
Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς μόνο στα μελομακάρονα όταν μπαίνεις στο πιο γνωστό γλυκοπωλείο του κέντρου, αλλά ίσα ίσα αυτό είναι που προσθέτει έξτρα πόντους σε αυτήν την επίσκεψη. Χάζεψε τη βιτρίνα με τα δεκάδες σπιτικά γλυκά και μετά ζήτα τα άπαιχτα μελομακάρονα σε μπουκίτσες. €15/κιλό. Αισχύλου 3, Ψυρρή, 210 3245862
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.