Τα Σερμπέτια στου Ψυρρή είναι ο Ναός των γλυκών στην Αισχύλου
Ο απόλυτος σταθμός για κάθε γλυκατζή εκεί έξω
![sermpetia-anoigma.jpg sermpetia-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/12/18/sermpetia-anoigma.jpg)
«Ψυρριώτης ο μπαμπάς μου, γεννήθηκε στην Αγίων Αναργύρων. Ο πατέρας του είχε κρεοπωλείο μέσα στη Βαρβάκειο. Η μητέρα του όμως ήταν Πολίτισσα. Δεινή μαγείρισσα και μεγάλη γλυκατζού». Αυτά μου λέει η Μαρία (Μαίρη για την οικογένεια και τους φίλους) και μου δείχνει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία του παππού της που ποζάρει έξω από την Εδέμ με το μαγιό του. Είναι τραβηγμένη κάπου τη δεκαετία του ’40. Ο μπαμπάς της ο Αντώνης υπήρξε γραφίστας. Αυτός έχει ζωγραφίσει και όλες τις καρέκλες μέσα στο μαγαζί. Το 1997 πήρε τη μεγάλη απόφαση: γραφιστική τέλος. Θα άνοιγε γλυκοπωλείο στη γειτονιά που μεγάλωσε, στη γειτονιά του Ψυρρή. Και να ‘μαστε τώρα 22 χρόνια μετά ακόμα να τσακωνόμαστε για το τελευταίο κομμάτι από το «γλυκό της αγάπης. Ναι. Προφανώς και αυτή η ιστορία ανήκει στα «Σερμπέτια στου Ψυρρή», το γλυκοπωλείο που έγραψε τη δική του ιστορία στις λιγούρες αυτής της πόλης.
![_mg_1686.jpg _mg_1686.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_1686.jpg)
Η Μαρία, η κόρη του κυρ Αντώνη είναι που μαζί με τον άντρα της, τον Αντρέα οδηγούν τα Σερμπέτια στη νέα τους εποχή. Οι δυο τους εκσυγχρονίζουν το μαγαζί, πλουτίζουν τον κατάλογο, ανακαινίζουν το κτίριο και κάνουν αυτή τη γωνιά προορισμό: αν είσαι στο κέντρο και σου έρθει λαχτάρα για σπιτικό, ζουμερό, κολασμένο, πληθωρικό, φοβερά σοκολατένιο ή έξτρα σιροπιαστό γλυκό, ε, λοιπόν, αν σου τύχει αυτό, μόνο σε ένα μέρος μπορείς να πας.
«Τα Σαββατοκύριακα», λέει η Μαρία «φτάνουμε τα 55 με 60 διαφορετικά γλυκά. Τις καθημερινές θα βρεις λίγο λιγότερα γιατί τα φτιάχνουμε ίσα-ίσα. Θέλω όλα τα γλυκά μου να είναι φρέσκα, τίποτα δεν μένει δεύτερη μέρα. Φυσικά και τα πάντα φτιάχνονται εδώ, ακόμα και τα μπισκότα για το cheesecake. Το εργαστήριό μας λειτουργεί στον πρώτο όροφο».
![_mg_1697.jpg _mg_1697.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_1697.jpg)
![_mg_1718.jpg _mg_1718.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_1718.jpg)
Αχ και τι βγάζει αυτό το εργαστήριο! Να μιλήσουμε για κέικ; Επτά στον αριθμό, όσα περίπου και τα εγκεφαλικά που παθαίνεις όταν τα βλέπεις στη βιτρίνα. Γιατί δεν είναι κανονικά κέικ. Είναι πολυώροφα, με στρώσεις κρέμας στο ενδιάμεσο και γλάσο να τρέχει από την κορυφή. Να μιλήσουμε για το γλυκό της αγάπης; Όχι, γιατί πιθανότητα ξέρεις ήδη την πιο ζουμερή σοκολατόπιτα της Αθήνας. Μήπως τότε για το μπανανάτο με τα ολόκληρα κομμάτια μπισκότου «Μιράντα», τα κομμάτια φρέσκιας μπανάνας και την απανταχού παρούσα σοκολάτα; Σερβίρεται με τριμμένο μπισκότο, ζεστό σιρόπι πραλίνας και ολόφρεσκα κομμάτια μπανάνας. Μήπως θες να σου πω για την «Αγάπη με τα Σου»; Θα προσπαθήσω, πριν λιποθυμήσω: φρεσκοψημένο προφιτερόλ γεμιστό με κρέμα, σερβιρισμένο με ζεστό σιρόπι πραλίνας φουντουκιού. Αχ, και δεν ξέρεις τίποτα ακόμα για το εκμέκ κανταΐφι, για το κιουνεφέ που σερβίρεται καυτό με παγωτό καϊμάκι ή κρέμα από βουβαλίσιο γάλα, για το μωσαϊκό που μας τάιζαν οι μανάδες μας, αλλά εδώ υπάρχει και στη λευκή του εκδοχή, για τις ποικιλίες γλυκών που αγαπούν οι παρέες γιατί εδώ τα γλυκά που θα επιλέξεις έρχονται στο ίδιο πιάτο με ένα μικρό βουνό παγωτού στη μέση.
![_mg_1712.jpg _mg_1712.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_1712.jpg)
![_mg_1758.jpg _mg_1758.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_1758.jpg)
Από €3 αρχίζουν τα γλυκά αν θες να τα πάρεις πακέτο, από €4 αν θες να τα τσακίσεις επιτόπου. Αλλά ποιόν κοροϊδεύω; Αυτά τα γλυκά δεν καταφέρνουν να φτάσουν ποτέ σε κανένα σπίτι. Στον δρόμο τρώγονται, κατευθείαν από το κουτί. Ναι, ακόμα και όταν τα προορίζεις για δώρο. Για αυτό πάρε μερικά έξτρα κομμάτια cheesecake, ποτέ δεν ξέρεις.
![_mg_1784.jpg _mg_1784.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/_mg_1784.jpg)
Αισχύλου 3, Ψυρρή, 210 3245862, www.serbetia.gr, Fb: @serbetia
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.