Θεματα

Παραδοσιακά γκαβόψαρα, ο πιο διάσημος τσιπουρομεζές της Νάουσας

Και όχι, δεν είναι ψάρι!

Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα γκαβόψαρα δεν είναι ψαρομεζές αλλά ο πιο διάσημος τσιπουρομεζές της Νάουσας. Πρόκειται για μελιτζάνες ψημένες σε αλατόνερο με σινάπι.

Οι μελιτζάνες κόβονται σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια (ώστε το σχήμα τους να θυμίζει ψιλό ψαράκι, εξού και η ονομασία) και τηγανίζονται αλευρωμένα για 2-3 λεπτά σε καυτό λάδι.

Τα χρόνια π.ψ. (πρό ψυγείου), τα χρόνια που οι εποχές καθόριζαν τον μεζέ σου, οι Ναουσαίοι θέλησαν να έχουν για όλη τη χρονιά τη γεύση της τηγανητής μελιτζάνας, συντροφιά με το τσίπουρό τους ή με το ουζάκι τους. Διατηρούσαν τη μελιτζάνα στην άρμη και όταν θέλανε να τη γευτούν, την ξαλμύριζαν και την τηγάνιζαν. Ένας μεζές θεριακλίδικος, τραγανός απ’ έξω, τρυφερός και ζουμερός από μέσα. Περισσότερα.

image

*Για τον Αμπελώνα της Νάουσας διαβάστε εδώ.
**Για το οινοποιείο Δαλαμάρα διαβάστε εδώ