Θεματα

Παραδοσιακά γκαβόψαρα, ο πιο διάσημος τσιπουρομεζές της Νάουσας

Και όχι, δεν είναι ψάρι!

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gkabopsara-anoigma.jpg

Τα γκαβόψαρα δεν είναι ψαρομεζές αλλά ο πιο διάσημος τσιπουρομεζές της Νάουσας. Πρόκειται για μελιτζάνες ψημένες σε αλατόνερο με σινάπι.

Οι μελιτζάνες κόβονται σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια (ώστε το σχήμα τους να θυμίζει ψιλό ψαράκι, εξού και η ονομασία) και τηγανίζονται αλευρωμένα για 2-3 λεπτά σε καυτό λάδι.

Τα χρόνια π.ψ. (πρό ψυγείου), τα χρόνια που οι εποχές καθόριζαν τον μεζέ σου, οι Ναουσαίοι θέλησαν να έχουν για όλη τη χρονιά τη γεύση της τηγανητής μελιτζάνας, συντροφιά με το τσίπουρό τους ή με το ουζάκι τους. Διατηρούσαν τη μελιτζάνα στην άρμη και όταν θέλανε να τη γευτούν, την ξαλμύριζαν και την τηγάνιζαν. Ένας μεζές θεριακλίδικος, τραγανός απ’ έξω, τρυφερός και ζουμερός από μέσα. Περισσότερα.

image

*Για τον Αμπελώνα της Νάουσας διαβάστε εδώ.
**Για το οινοποιείο Δαλαμάρα διαβάστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.