- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στην οδό Ιθώμης 12, σ’ ένα ήσυχο στενό δρομάκι στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με μια πολύ μεγάλη ιστορία. Στην πράσινη, ξύλινη, καλόγουστη επιγραφή του, πάνω από την είσοδο, η περιγραφή είναι σαφής: «Αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Αλλαντικά Οικονομάκου. Λουκάνικο – παστό παραγωγής μας». Πριν μπεις στο μαγαζί εκατέρωθεν της εισόδου, δεξιά και αριστερά, δυο ανακλινόμενα τραπέζια-πατέντα, που καλύπτουν το μισό στενό πεζοδρόμιο, μας πείθουν ότι κάτι πονηρό γίνεται εκεί. Δεν πέρασε χρόνος πολύς και το τραπέζι άνοιξε και ακούμπησαν εκεί οι πρώτοι μεζέδες, σκέτος πειρασμός...Όχι για χόρταση αλλά για δειγματισμό, μας εξηγούν.
Κόσμος άρχισε να μπαινοβγαίνει, ντόπιοι για να πάρουν το παστό της βδομάδας, Καλαματιανοί εν Αθήναις ή Αθηναίοι επισκέπτες να πάρουν 8-9 κιλά παστό για να το χαίρονται όσο τους τραβήξει. Άλλωστε πού θα βρουν καλύτερο; Το παστό αλλά και τα λουκάνικα με πορτοκάλι, τα δοκιμάσαμε και ήταν τρυφερότατα και πεντανόστιμα. Οι μεζέδες συνοδεύτηκαν με σφέλα, λίγα τουρσιά σε κάτι όμορφα κεραμικά δοχεία, που έχουν όμως σ’ ένα καρτελάκι την προτροπή: «Παρακαλώ μην σερβίρετε μόνοι σας, για λόγους υγιεινής».
Καθίσαμε στο γραφείο του κυρίου Πέτρου Οικονομάκου, που βρισκόταν πίσω από τον πάγκο εξυπηρέτησης. Πιάσαμε κουβέντα και τσιμπολογούσαμε. Ο κυρ-Πέτρος μπρος την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σ’ένα tab μας δείχνει video και φωτογραφίες από σεφ και δημοσιογράφους που παρέλασαν από το μαγαζί (Ηλίας Μαμαλάκης, Βέφα Αλεξιάδη, Γαστρονόμος, Βήμα Gourmet κλπ), στο άλλο tab φτιάχνει μουσικές, Εντιφ Πιάφ και Φρανκ Σινάτρα, με το άλλο tab εκδίδει τιμολόγια και δελτία αποστολής προϊόντων που βγαίνουν από το μαγαζί, και το τελευταίο tab ψάχνει να βρει στις λογιστικές καρτέλες για ένα υπόλοιπο πελάτη! Σουρεαλισμός! (Εγώ με τα τρία tab χάνομαι).
Παράλληλα με τα tab του, o κυρ Πέτρος μας λέει την ιστορία της οικογενείας του, που ξεκινάει από την Τουρκοκρατία:
«Ο Νιόνιος Οικονομάκος, εκ των ιδρυτών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ιδρυτής του Σωματείου Κρεοπωλών λειτούργησε το πρώτο κρεοπωλείο στην Καλαμάτα. Κάποια χρόνια αργότερα τη σκυτάλη ανέλαβε ο γιος του Γιώργος γνωστός ως "Γαλάνης", ο οποίος επί χρόνια λειτούργησε την επιχείρηση στα παλιά κρεοπωλεία της πλατείας Όθωνος που κατεδαφίστηκαν στα πλαίσια της ανάπλασης της περιοχής. Σταδιακά στην επιχείρηση μπήκα εγώ με τον αδελφό μου Νιόνιο διατηρώντας πάντα την ποιότητα των προϊόντων τους. Το 1995 δημιουργώ το εργαστήρι αλλαντικών που στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας, ενώ κεντρικό σημείο πώλησης των προϊόντων παραμένει το κατάστημα μας εδώ στο Ιστορικό Κέντρο». Περισσότερα.
*Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τις τραβηχτές πίτες Μάνης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.