- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![pitas-anoigma.jpg pitas-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/12/07/pitas-anoigma.jpg)
Στην οδό Ιθώμης 12, σ’ ένα ήσυχο στενό δρομάκι στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας βρίσκεται ένα μικρό κατάστημα με μια πολύ μεγάλη ιστορία. Στην πράσινη, ξύλινη, καλόγουστη επιγραφή του, πάνω από την είσοδο, η περιγραφή είναι σαφής: «Αγνά παραδοσιακά προϊόντα. Αλλαντικά Οικονομάκου. Λουκάνικο – παστό παραγωγής μας». Πριν μπεις στο μαγαζί εκατέρωθεν της εισόδου, δεξιά και αριστερά, δυο ανακλινόμενα τραπέζια-πατέντα, που καλύπτουν το μισό στενό πεζοδρόμιο, μας πείθουν ότι κάτι πονηρό γίνεται εκεί. Δεν πέρασε χρόνος πολύς και το τραπέζι άνοιξε και ακούμπησαν εκεί οι πρώτοι μεζέδες, σκέτος πειρασμός...Όχι για χόρταση αλλά για δειγματισμό, μας εξηγούν.
![l.jpg l.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/l_1.jpg)
Κόσμος άρχισε να μπαινοβγαίνει, ντόπιοι για να πάρουν το παστό της βδομάδας, Καλαματιανοί εν Αθήναις ή Αθηναίοι επισκέπτες να πάρουν 8-9 κιλά παστό για να το χαίρονται όσο τους τραβήξει. Άλλωστε πού θα βρουν καλύτερο; Το παστό αλλά και τα λουκάνικα με πορτοκάλι, τα δοκιμάσαμε και ήταν τρυφερότατα και πεντανόστιμα. Οι μεζέδες συνοδεύτηκαν με σφέλα, λίγα τουρσιά σε κάτι όμορφα κεραμικά δοχεία, που έχουν όμως σ’ ένα καρτελάκι την προτροπή: «Παρακαλώ μην σερβίρετε μόνοι σας, για λόγους υγιεινής».
Καθίσαμε στο γραφείο του κυρίου Πέτρου Οικονομάκου, που βρισκόταν πίσω από τον πάγκο εξυπηρέτησης. Πιάσαμε κουβέντα και τσιμπολογούσαμε. Ο κυρ-Πέτρος μπρος την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σ’ένα tab μας δείχνει video και φωτογραφίες από σεφ και δημοσιογράφους που παρέλασαν από το μαγαζί (Ηλίας Μαμαλάκης, Βέφα Αλεξιάδη, Γαστρονόμος, Βήμα Gourmet κλπ), στο άλλο tab φτιάχνει μουσικές, Εντιφ Πιάφ και Φρανκ Σινάτρα, με το άλλο tab εκδίδει τιμολόγια και δελτία αποστολής προϊόντων που βγαίνουν από το μαγαζί, και το τελευταίο tab ψάχνει να βρει στις λογιστικές καρτέλες για ένα υπόλοιπο πελάτη! Σουρεαλισμός! (Εγώ με τα τρία tab χάνομαι).
![allantika-oikonomakos-kalamata-messinia-dsc_5198-823x549.jpg allantika-oikonomakos-kalamata-messinia-dsc_5198-823x549.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/allantika-oikonomakos-kalamata-messinia-dsc_5198-823x549.jpg)
Παράλληλα με τα tab του, o κυρ Πέτρος μας λέει την ιστορία της οικογενείας του, που ξεκινάει από την Τουρκοκρατία:
«Ο Νιόνιος Οικονομάκος, εκ των ιδρυτών του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και ιδρυτής του Σωματείου Κρεοπωλών λειτούργησε το πρώτο κρεοπωλείο στην Καλαμάτα. Κάποια χρόνια αργότερα τη σκυτάλη ανέλαβε ο γιος του Γιώργος γνωστός ως "Γαλάνης", ο οποίος επί χρόνια λειτούργησε την επιχείρηση στα παλιά κρεοπωλεία της πλατείας Όθωνος που κατεδαφίστηκαν στα πλαίσια της ανάπλασης της περιοχής. Σταδιακά στην επιχείρηση μπήκα εγώ με τον αδελφό μου Νιόνιο διατηρώντας πάντα την ποιότητα των προϊόντων τους. Το 1995 δημιουργώ το εργαστήρι αλλαντικών που στεγάζεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας, ενώ κεντρικό σημείο πώλησης των προϊόντων παραμένει το κατάστημα μας εδώ στο Ιστορικό Κέντρο». Περισσότερα.
*Για τη γουρνοπούλα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τις τραβηχτές πίτες Μάνης διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα νησί-όνειρο, κομμάτι μιας παλιάς Ελλάδας με πολύ φιλόξενους ανθρώπους
Αν λοιπόν τον Αύγουστο βρεθείς στην έρημη Αθήνα, άσε τις ντροπές και δοκίμασε ένα supper club.
Έχει και η Αθήνα γραφικές πλατείες!
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.