- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μαγειρεύουμε με τον πιο εύκολο τρόπο σούπα γλυκιάς κολοκύθας και μανιταρόσουπα για τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες.
Αυτές τις δύο χειμωνιάτικες σούπες θα τις βρεις σε πολλές παραλλαγές και ποικίλα υλικά παρασκευής.
Οι δύο συνταγές που σου προτείνουμε είναι όμως δοκιμασμένα πανεύκολες και δεν χρειάζονται πολύ προετοιμασία. Πεντανόστιμες, έρχονται στο χειμωνιάτικο τραπέζι μεταφέροντας αρώματα της γης και μια γλυκιά θαλπωρή που μιλάει κατ’ ευθείαν στην ψυχή.
Σούπα γλυκιάς κολοκύθας
Υλικά για τέσσερα άτομα (και βάλε):
1 κιλό καθαρισμένης γλυκιάς κολοκύθας (υπάρχει και έτοιμη σε κάποια σούπερ μάρκετ)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτριες πατάτες
Δύο μεγάλα καρότα
Ζωμό κότας (προαιρετικά)
Φρέσκο τζίντζερ, περίπου δύο πόντους
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Παρασκευή:
Προσπέρασε την ιδέα του σοταρίσματος του κρεμμυδιού και των υπόλοιπων υλικών και βάλε κολοκύθα, καρότα, πατάτες, κρεμμύδι και ζωμό να βράσουν σε αρκετό νερό με αλάτι. Όταν έχουν μαλακώσει τελείως κατέβασε από τη φωτιά, αφαίρεσε λίγο από το νερό και κράτα το στην άκρη. Άλεσε με το ραβδομπλέντερ όλα τα υλικά μέσα στην κατσαρόλα σου. Αν δεν έχεις ραβδομπλέντερ, (ίσως θα πρέπει να αγοράσεις αν αγαπάς τις σούπες γιατί κάνει την διαδικασία παιχνιδάκι) στράγγισε με μια τρυπητή κουτάλα τα λαχανικά και άλεσέ τα στο κανονικό μπλέντερ. Γύρισέ τα στον ζωμό, τρίψε μέσα το τζίντζερ, λίγο μοσχοκάρυδο και πρόσθεσε το βούτυρο. Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό και θυμίζει υπερβολικά baby food πρόσθεσε τον ζωμό που έχεις φυλαγμένο στην άκρη ώσπου να αποκτήσει την πυκνότητα και την υφή που επιθυμείς. Ξαναβάλε την σούπα στο μάτι και δώσε ένα βρασμό δύο τριών λεπτών για να ενσωματωθούν και τα υπόλοιπα υλικά. Σέρβιρε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και νιώσε την αγαλλίαση των αγαπημένων σου καθώς γεύονται την πορτοκαλί θαλπωρή.
ΥΓ: Κάποιοι το προτείνουν με μια κουταλιά πυκνού στραγγιστού γιαουρτιού στο κέντρο του πιάτου. Περί ορέξεως κολοκυθόσουπα.
Μανιταρόσουπα
Υλικά για τέσσερα άτομα:
4-5 μανιτάρια porto bello, καθαρισμένα από την καφέ φλούδα που έχουν τα κεφαλάκια τους
Ένα σκαφάκι λευκά μανιτάρια
Μια χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
1 μικρή πατάτα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 σφινάκι κονιάκ
Ζωμός κότας (προαιρετικά)
Λάδι 4-5 κουταλιές
Αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή:
Πρώτα βάλε τα πορτσίνι σε ένα μπολ με ζεστό νερό και άφησέ τα για μισή ώρα. Αυτή η κίνηση θα προσφέρει τα εξής: Θα μαλακώσουν τα πορτσίνι και το νερό θα γίνει καφέ, ενώ η κουζίνα σου θα αρχίσει να μυρίζει αυτήν την υπέροχη καπνιστή μυρωδιά που θυμίζει δάσος και τζάκι που καίει.
Κόψε το κρεμμύδι σε φέτες και σοτάρισέ το στο λάδι για λίγα λεπτά. Πρόσθεσε το σκόρδο και τα μανιτάρια κομμένα σε χοντρές φέτες. Η ευωδιά που θα βγαίνει από το σκεύος θα προσκαλέσει όλα τα μέλη της παρέας στην κουζίνα να δουν τι είναι αυτό που μαγειρεύεται και τους έχει σπάσει τη μύτη. Όταν θα έχουν σοταριστεί όλα καλά, σβήσε με το κονιάκ και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (σε ένα δυο λεπτά δηλαδή) πρόσθεσε τα πορτσίνι στραγγισμένα καθώς και το περισσότερο από το νερό τους. Προσοχή να μην βάλεις μέσα στην σούπα το κατακάθι τους. Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα λεπτό σουρωτήρι.
Εδώ θα προσθέσεις τον ζωμό καυτό ή το νερό που έχεις ζεστάνει καλά στον βραστήρα σου. Θα αφήσεις την σούπα να βράσει περίπου 20 λεπτά και στο τέλος θα αλατοπιπερώσεις. Μπορείς και εδώ να βάλεις μοσχοκάρυδο αν το αγαπάς πολύ, κατά την γνώμη μου όμως αυτή η σούπα είναι ήδη τόσο νόστιμη και μυρωδάτη μπορεί να μην το χρειάζεται. Κατέβασε από την φωτιά, κράτα στην άκρη μερικά μανιτάρια για γαρνίρισμα και άλεσε με το ραβδομπλέντερ. Αν είναι πολύ πηχτό το αποτέλεσμα, πρόσθεσε βραστό νερό και βράσε λίγο ακόμα ανακατεύοντας.
Σέρβιρε στο πιάτο με δυο τρία από τα φετάκια μανιταριού που έχεις κρατήσει στην άκρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Απόλαυση!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.