Γιατί τα λουκάνικα Μυκόνου είναι τα νοστιμότερα του Αιγαίου;
Η παρασκευή τους ερχόταν στο τέλος μιας ολόκληρης ιεροτελεστίας, που ήταν τα χοιροσφάγια, η αγαπημένη γιορτή των Μυκονιατών
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![loukanika-anoigma.jpg loukanika-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/11/30/loukanika-anoigma.jpg)
Γιατί τα λουκάνικα της Μυκόνου είναι ένας εκλεκτός μεζές για ούζο; Ο Γιώργος Πίττας εξηγεί.
Τα λουκάνικα της Μυκόνου είναι από τα νοστιμότερα του Αιγαίου και θεωρούνται εκλεκτός μεζές για το ούζο. Για να ετοιμαστούν χρειάζονται, εκτός από το χοιρινό κρέας, θρούμπι, μπαχάρι, αλάτι, ρίγανη, πιπέρι και μπόλικο μυκονιάτικο βοριαδάκι.
Η παρασκευή των λουκάνικων της Μυκόνου, παραδοσιακά, ερχόταν στο τέλος μιας ολόκληρης ιεροτελεστίας, που ήταν τα χοιροσφάγια, η αγαπημένη γιορτή των Μυκονιατών. Κάθε φθινόπωρο προς το τέλος, όταν άρχιζαν οι βοριάδες, έσφαζαν το χοίρο, που κάθε σπιτικό έτρεφε όλο το χρόνο. Από τα φιλέτα και τα ψαρονέφρια έφτιαχναν τις περίφημες λούζες, και από τα ψαχνά και το λίπος έφτιαχναν τα λουκάνικα.
![untitled-2.jpg untitled-2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled-2_55.jpg)
«Σήμερα γλέντι γίνεται, σήμερα χοιροσφάγια,
σήμερα μάς τον πήρανε τον χοίρο από τη μάντρα…
Για δες τραπέζι ολόλαμπρο και πιάτα φιρφιρένια
και τίμια προσώπατα που ’ναι τριγυριασμένα…
Ελάτε, φίλοι κι αδελφοί, απόψε να χαρούμε,
που σφάξαμε το χοίρο μας και ούλοι τραγουδούμε.»
Ο αποχωρισμός του χοίρου, που με τόση φροντίδα τον έτρεφε η οικογένεια όλον το χρόνο, μονάχα έτσι θα μπορούσε να γίνει. Τα λουκάνικα της Μυκόνου έχουν αρκετό λίπος που κάνει το λουκάνικο τρυφερό και αφράτο, χωρίς να το κάνει βαρύ. Τα κομμάτια του κρέατος είναι χοντροκομμένα –παλιά με μαχαίρια που τεμάχιζαν σταυρωτά το κρέας και τώρα με μηχανές κιμά αλλά με τις μεγαλύτερες οπές- και αλατίζονται με μείγμα θαλασσινού χοντρού και ψιλού αλατιού. Μετά το ξέπλυμα, τα στεγνώνουν και τ’ αρωματίζουν με άφθονο θρούμπι, ρίγανη, μπαχάρια και πιπέρι. Κατόπιν περνούν το κρέας σε χοιρινό εντέρου. Αμέσως μετά αναλαμβάνει ο βοριάς της Μυκόνου να τα στεγνώσει, μιας και δεν υπήρχαν στη Μύκονο πολλά ξύλα, για να στεγνώσουν με τον καπνό πάνω από φωτιά!
![untitled3.jpg untitled3.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled3_2.jpg)
Σήμερα που η ζήτηση των λουκάνικων Μυκόνου είναι μεγάλη, οι τρεις βασικοί κρεοπώλες κατασκευαστές της λούζας, ο Μαδούπας, ο Μενάγιας κι ο Μαρκαράς, φτιάχνουν και λουκάνικα, με πιο σύγχρονο τρόπο, χωρίς όμως το αποτέλεσμα να φαίνεται ιδιαίτερα, κι έτσι συντηρείται η καλή τους φήμη και η τόσο ιδιαίτερη γεύση τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα απανταχού παραγόμενα λουκάνικα τύπου Μυκόνου, σε τίποτα δεν μοιάζουν μ’ αυτά που παράγονται στο νησί. Περισσότερα.
*Για το τυροκομείο Μυκόνου διαβάστε εδώ.
**Για τα χωριά της Μυκόνου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.