Ποιος φτιάχνει την καλύτερη σαλάτα;
Το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας στην Καλαμάτα ήταν ένας διαγωνισμός με άλλη αντίληψη
Ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία ο τελικός του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας, στο Elite City Resort που διοργανώθηκε από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με την ευγενή υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou. Νικητής ανεδείχθηκε ο Γιώργος Παναγής, από τη σχολή ΙΕΚ Ορίζων της Καλαματάς με ομόφωνη γνώμη και βαθμολόγηση από την κριτική επιτροπή που απάρτιζαν ο πρόεδρός της Aλέξανδρος Παπανδρέου, ο Ιάκωβος Απέργης, ο Chef Γιάννης Λουκάκος, ο Στέλιος Μπαρμπέας κι ο Νίκος Κονδύλης! Η ευχή που δόθηκε στην αρχή του διαγωνισμού «είθε ο καλύτερος να κερδίσει» έγινε πραγματικότητα.
Για να φτάσουμε σ’ αυτήν τη στιγμή του τελικού με 21 φιναλίστ, έπρεπε όμως να προηγηθεί ένας εξαιρετικός σχεδιασμός για να τελεστούν 3 προκριματικοί γύροι, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καλαμάτα, να διαγωνισθούν γύρω στους 100 σπουδαστές Σχολών Μαγειρικής (απαραίτητος όρος) που είχαν προετοιμαστεί επί καιρό για τη διεκδίκηση της πρωτιάς.
Ο εμπνευστής του διαγωνισμού, Κώστας Παπαδημητρίου, που είχε παρουσιάσει την ιδέα του στο περυσινό Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας, τον Νοέμβριο του 2017, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η ιδέα του – φυσικά χάρη στην εξαιρετική οργάνωση – αγκαλιάστηκε από τους νέους μαγείρους και από το κοινό που παρακολούθησε τους τρεις προκριματικούς και τον Τελικό. «Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, πρέπει να βασιστεί στις σαλάτες, γιατί λόγω του κλίματος η χώρα μας διαθέτει τα καλύτερα υλικά, από τα λάδια και τα ζαρζαβατικά, μέχρι τα μυρουδικά, τα τυροκομικά και τα φρούτα, και αν επιμείνουμε μπορεί να πρωταγωνιστήσουμε στον κόσμο όλο» μας είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Οι 21 φιναλίστ του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας προέκυψαν από τους τρεις προκριματικούς αφού αξιολογήθηκαν από την επιτροπή βάσει 6 κριτηρίων:
1. Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης
2. Χρήση Π.Ο.Π υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου
3. Παρουσίαση
4. Πρωτοτυπία
5. Γεύση
6. Ορθή χρήση & διαχείριση υλικών
Οι κριτές με πραγματικό ενδιαφέρον και φροντίδα, και κατά την ώρα του διαγωνισμού, αλλά κυρίως μετά, ρωτούσαν να μάθουν το σκεπτικό της δημιουργίας των διαγωνιζόμενων, έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι (συναγωνιζόμενοι, κριτές, κοινό) τις προθέσεις των δημιουργών. Ουσιαστικά ο διαγωνισμός μετατρεπόταν σε ένα ζωντανό μάθημα μαγειρικής. Και νομίζω αυτή ήταν πεμπτουσία του Φεστιβάλ Σαλάτας: μια άλλη αντίληψη διαγωνισμού.
Ο νικητής Γεώργιος Παναγής από τη σχολή Ορίζων της Καλαμάτας πήρε το βραβείο από τους πέντε κριτές. Η δημιουργία του ήταν εξαιρετικά κομψή – δυστυχώς εγώ δεν ήμουν κριτής για να δοκιμάσω και να έχω γευστική άποψη – το ίδιο και το στυλ της παρασκευής του και της εργασίας του, μεθοδικό, ψύχραιμο, με μουσικό ρυθμό θα έλεγε κανείς, εξέπεμπε μια σιγουριά και μια δεξιοτεχνία που θα τη ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Περισσότερα.
*Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τη λαϊκή αγορά Καλαμάτας διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.