Θεματα

Ποιος φτιάχνει την καλύτερη σαλάτα;

Το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας στην Καλαμάτα ήταν ένας διαγωνισμός με άλλη αντίληψη

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg

Ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία ο τελικός του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας, στο Elite City Resort που διοργανώθηκε από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με την ευγενή υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou. Νικητής ανεδείχθηκε ο Γιώργος Παναγής, από τη σχολή ΙΕΚ Ορίζων της Καλαματάς με ομόφωνη γνώμη και βαθμολόγηση από την κριτική επιτροπή  που απάρτιζαν ο πρόεδρός της Aλέξανδρος Παπανδρέου, ο Ιάκωβος Απέργης, ο Chef Γιάννης Λουκάκος, ο Στέλιος Μπαρμπέας κι ο Νίκος Κονδύλης! Η ευχή που δόθηκε στην αρχή του διαγωνισμού «είθε ο καλύτερος να κερδίσει» έγινε πραγματικότητα.

Για να φτάσουμε σ’ αυτήν τη στιγμή του τελικού με 21 φιναλίστ, έπρεπε όμως να προηγηθεί ένας εξαιρετικός σχεδιασμός  για να τελεστούν 3 προκριματικοί γύροι, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καλαμάτα, να διαγωνισθούν γύρω στους 100 σπουδαστές Σχολών Μαγειρικής (απαραίτητος όρος) που είχαν προετοιμαστεί επί καιρό για τη διεκδίκηση της πρωτιάς.

untitled.jpg

Ο εμπνευστής του διαγωνισμού, Κώστας Παπαδημητρίου, που είχε παρουσιάσει την ιδέα του στο περυσινό Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας, τον Νοέμβριο του 2017, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η ιδέα του –  φυσικά χάρη στην εξαιρετική οργάνωση – αγκαλιάστηκε από τους νέους μαγείρους και από το κοινό που παρακολούθησε τους τρεις προκριματικούς και τον Τελικό. «Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, πρέπει να βασιστεί στις σαλάτες, γιατί λόγω του κλίματος η χώρα μας διαθέτει τα καλύτερα υλικά, από τα λάδια και τα ζαρζαβατικά, μέχρι τα μυρουδικά, τα τυροκομικά και τα φρούτα, και αν επιμείνουμε μπορεί να πρωταγωνιστήσουμε στον κόσμο όλο» μας είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

Οι 21 φιναλίστ του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας προέκυψαν από τους τρεις προκριματικούς αφού αξιολογήθηκαν από την επιτροπή βάσει 6 κριτηρίων:

1. Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης

2. Χρήση Π.Ο.Π υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου

3. Παρουσίαση

4. Πρωτοτυπία

5. Γεύση

6. Ορθή χρήση & διαχείριση υλικών

untitled2.jpg

Οι κριτές με πραγματικό ενδιαφέρον και φροντίδα, και κατά την ώρα του διαγωνισμού, αλλά κυρίως μετά, ρωτούσαν να μάθουν το σκεπτικό της δημιουργίας των διαγωνιζόμενων, έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι (συναγωνιζόμενοι, κριτές, κοινό) τις προθέσεις των δημιουργών. Ουσιαστικά ο διαγωνισμός μετατρεπόταν σε ένα ζωντανό μάθημα μαγειρικής. Και νομίζω αυτή ήταν πεμπτουσία του Φεστιβάλ Σαλάτας: μια άλλη αντίληψη διαγωνισμού.

Ο νικητής Γεώργιος Παναγής από τη σχολή Ορίζων της Καλαμάτας πήρε το βραβείο από τους πέντε κριτές. Η δημιουργία του ήταν εξαιρετικά κομψή – δυστυχώς εγώ δεν ήμουν κριτής για να δοκιμάσω και να έχω γευστική άποψη – το ίδιο και το στυλ της παρασκευής του και της εργασίας του, μεθοδικό, ψύχραιμο, με μουσικό ρυθμό θα έλεγε κανείς, εξέπεμπε μια σιγουριά και μια δεξιοτεχνία που θα τη ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Περισσότερα.

image

*Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τη λαϊκή αγορά Καλαμάτας διαβάστε εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.