- CITY GUIDE
- PODCAST
-
31°
Ποιος φτιάχνει την καλύτερη σαλάτα;
Το 1ο Φεστιβάλ Σαλάτας στην Καλαμάτα ήταν ένας διαγωνισμός με άλλη αντίληψη
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![anoigma.jpg anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/11/16/anoigma.jpg)
Ολοκληρώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018 με μεγάλη επιτυχία ο τελικός του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας, στο Elite City Resort που διοργανώθηκε από το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας με την ευγενή υποστήριξη της εταιρείας Kalamata Papadimitriou. Νικητής ανεδείχθηκε ο Γιώργος Παναγής, από τη σχολή ΙΕΚ Ορίζων της Καλαματάς με ομόφωνη γνώμη και βαθμολόγηση από την κριτική επιτροπή που απάρτιζαν ο πρόεδρός της Aλέξανδρος Παπανδρέου, ο Ιάκωβος Απέργης, ο Chef Γιάννης Λουκάκος, ο Στέλιος Μπαρμπέας κι ο Νίκος Κονδύλης! Η ευχή που δόθηκε στην αρχή του διαγωνισμού «είθε ο καλύτερος να κερδίσει» έγινε πραγματικότητα.
Για να φτάσουμε σ’ αυτήν τη στιγμή του τελικού με 21 φιναλίστ, έπρεπε όμως να προηγηθεί ένας εξαιρετικός σχεδιασμός για να τελεστούν 3 προκριματικοί γύροι, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Καλαμάτα, να διαγωνισθούν γύρω στους 100 σπουδαστές Σχολών Μαγειρικής (απαραίτητος όρος) που είχαν προετοιμαστεί επί καιρό για τη διεκδίκηση της πρωτιάς.
![untitled.jpg untitled.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled_25.jpg)
Ο εμπνευστής του διαγωνισμού, Κώστας Παπαδημητρίου, που είχε παρουσιάσει την ιδέα του στο περυσινό Σχολείο Τουρισμού της Καλαμάτας, τον Νοέμβριο του 2017, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η ιδέα του – φυσικά χάρη στην εξαιρετική οργάνωση – αγκαλιάστηκε από τους νέους μαγείρους και από το κοινό που παρακολούθησε τους τρεις προκριματικούς και τον Τελικό. «Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, πρέπει να βασιστεί στις σαλάτες, γιατί λόγω του κλίματος η χώρα μας διαθέτει τα καλύτερα υλικά, από τα λάδια και τα ζαρζαβατικά, μέχρι τα μυρουδικά, τα τυροκομικά και τα φρούτα, και αν επιμείνουμε μπορεί να πρωταγωνιστήσουμε στον κόσμο όλο» μας είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα.
Οι 21 φιναλίστ του 1ου Φεστιβάλ Σαλάτας προέκυψαν από τους τρεις προκριματικούς αφού αξιολογήθηκαν από την επιτροπή βάσει 6 κριτηρίων:
1. Βαθμός δυσκολίας εκτέλεσης
2. Χρήση Π.Ο.Π υλικών ή προερχόμενων από τον τόπο καταγωγής του διαγωνιζόμενου
3. Παρουσίαση
4. Πρωτοτυπία
5. Γεύση
6. Ορθή χρήση & διαχείριση υλικών
![untitled2.jpg untitled2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled2_4.jpg)
Οι κριτές με πραγματικό ενδιαφέρον και φροντίδα, και κατά την ώρα του διαγωνισμού, αλλά κυρίως μετά, ρωτούσαν να μάθουν το σκεπτικό της δημιουργίας των διαγωνιζόμενων, έτσι ώστε να κατανοήσουν όλοι (συναγωνιζόμενοι, κριτές, κοινό) τις προθέσεις των δημιουργών. Ουσιαστικά ο διαγωνισμός μετατρεπόταν σε ένα ζωντανό μάθημα μαγειρικής. Και νομίζω αυτή ήταν πεμπτουσία του Φεστιβάλ Σαλάτας: μια άλλη αντίληψη διαγωνισμού.
Ο νικητής Γεώργιος Παναγής από τη σχολή Ορίζων της Καλαμάτας πήρε το βραβείο από τους πέντε κριτές. Η δημιουργία του ήταν εξαιρετικά κομψή – δυστυχώς εγώ δεν ήμουν κριτής για να δοκιμάσω και να έχω γευστική άποψη – το ίδιο και το στυλ της παρασκευής του και της εργασίας του, μεθοδικό, ψύχραιμο, με μουσικό ρυθμό θα έλεγε κανείς, εξέπεμπε μια σιγουριά και μια δεξιοτεχνία που θα τη ζήλευαν πολλοί επαγγελματίες. Περισσότερα.
*Για τη σαλάτα Μεσσηνίας διαβάστε εδώ.
**Για τη λαϊκή αγορά Καλαμάτας διαβάστε εδώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.