- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Τα καλύτερα και χειρότερα φαγητά για να κόψεις το κάπνισμα
Όλα τα όπλα στη μάχη με τη νικοτίνη και βλέπουμε
Αποφάσισες ότι θέλεις να κόψεις το τσιγάρο. Το κάπνισμα είναι μία κακή συνήθεια την οποία μπορείς να αποχωριστείς κάνοντας μόνο καλό στην υγεία σου και χωρίς να υποφέρει καθόλου η κοινωνική σου ζωή (λέμε τώρα) μέχρι να το καταφέρεις. Ίσα ίσα που δεν θα χρειαστεί πλέον να βγαίνεις έξω στο κρύο κάθε λίγο και λιγάκι σαν να σε έχουν βάλει τιμωρία.
Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι αν η διατροφή παίζει ρόλο στο κόψιμο του καπνίσματος, η απάντηση είναι πως η διατροφή παίζει ρόλο στα πάντα και είναι το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει στην ζωή μας. Μασουλάω αυτήν την στιγμή που μιλάμε.
Υπάρχουν ορισμένες τροφές λοιπόν που μπορούν να αποτελέσουν έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά σου να αποχαιρετήσεις την νικοτίνη και αντίστοιχα κάποιες που παραμονεύουν για να σου βάλουν τρικλοποδιά μέχρι να τρέξεις για δύο τζούρες στα κρυφά.
Ας δούμε ποιες είναι!
Σύμμαχος: ΓάλαΑν αισθάνεσαι μεγάλη ανάγκη να καπνίσεις, γέμισε ένα ποτήρι με γάλα. Σε μία έρευνα της εφημερίδας Nicotine & Tobacco Research, 210 καπνιστές ρωτήθηκαν ποια φαγητά δεν ταιριάζουν καθόλου με την γεύση του τσιγάρου στο στόμα τους και η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν τα γαλακτοκομικά. Επομένως ένα ποτήρι γάλα ή λίγο γιαούρτι μπορεί να σου σβήσει την διάθεση για κάπνισμα σχεδόν αμέσως.
Αντίπαλος: Καφές
Ολόκληρη ταινία έχει γίνει με τίτλο Coffee and Cigarettes και δεν μας κάνει εντύπωση. Σύμφωνα με τον Michael Fiore, διευθυντή του Center for Tobacco Research and Intervention στο πανεπιστήμιο του Wisconsin, «όταν ρωτάς έναν καπνιστή ποιο από όλα τα τσιγάρα της ημέρας θα του έλειπε περισσότερο συνήθως απαντάει αυτό που κάνει μαζί με τον καφέ του». Ο λόγος είναι κυρίως ψυχολογικός, καθώς πολλοί άνθρωποι ταιριάζουν αρκετές δραστηριότητες μεταξύ τους και έτσι το καφές/τσιγάρο γίνεται ισχυρή συνήθεια και κάτι πηγαίνει στραβά όταν προσπαθείς να δοκιμάσεις το ένα χωρίς το άλλο.
Επίσης η καφεΐνη μπορεί να δώσει ένα επιπλέον buzz στις διεγερτικές ιδιότητες του τσιγάρου και έτσι να δημιουργηθεί ακόμα πιο μεγάλη επιθυμία για κάπνισμα. Δοκίμασε πράσινο τσάι ή ζεστό κακάο για αλλαγή γεύσης και δημιούργησε μία καινούρια ιεροτελεστία για τα πρωινά σου.
Σύμμαχος: Φρούτα και λαχανικά
Σύμφωνα με την έρευνα του Nicotine & Tobacco Research, οι καπνιστές τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά από όσους δεν καπνίζουν, επομένως είναι καλή ιδέα να τα προσθέσεις στην διατροφή σου όταν προσπαθείς να το κόψεις. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες 1000 καπνιστών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που έτρωγαν φρούτα και λαχανικά ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να μην κάνουν τσιγάρο για τουλάχιστον 30 μέρες παραπάνω από όσους δεν τα είχαν εντάξει στο καθημερινό μενού. Ο λόγος; Μάλλον ο ίδιος με τα γαλακτοκομικά. Κάνουν την γεύση του τσιγάρου να είναι απαίσια και να προκαλεί αναγούλα.
Αντίπαλος: Αλκοόλ
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, όλοι καταλαβαίνουμε. Ένα τσιγάρο με την μπίρα, ένα ακόμα με το κρασί, δύο ή τρία μαζί με το κοκτέιλ. Καλύτερα να αποφύγεις τα μεθύσια, τουλάχιστον τον πρώτο μήνα της προσπάθειας και στην συνέχεια να περιοριστείς σε ένα με δύο ποτά την βραδιά, έτσι ώστε να μην φτάσεις σε εκείνο το σημείο που όλα σου φαίνονται καλές ιδέες και να βγάλεις το πακέτο από την τσέπη σου.
Σύμμαχος: Ποπ κορν
Το προσωπικό μου αγαπημένο! Όταν κόβεις το τσιγάρο, ίσως να έχεις μία ανάγκη να μασουλάς κάτι όλη την ώρα, εφόσον δεν μπορείς να απασχολείς τα χέρια και τα στόμα σου με τίποτα άλλο. Και ιδού το ποπ κορν! Όταν το φτιάχνεις μόνος σου και χωρίς βούτυρο έχει ελάχιστες θερμίδες, μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι χορτάτος και θα σε κρατήσει απασχολημένο έτσι ώστε να αποφύγεις τις κακοτοπιές.
Αντίπαλος: Φαγητά με χαμηλές θερμίδες
Προφανώς και είναι καλό να προσέχεις τις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά, εφόσον είναι γνωστό πως ένα μεγάλο ποσοστό πρώην καπνιστών παίρνουν βάρος με το που αποφασίζουν να το κόψουν. Όμως το να βασίζεσαι μόνο σε τροφές με χαμηλές θερμίδες και να αισθάνεσαι μία μόνιμη πείνα είναι εξίσου βλαβερό και τελικά θα σε ωθήσει στο να ανάψεις τσιγάρο για να ηρεμήσεις το στομάχι σου που γουργουρίζει. Όλα με μέτρο! Τρία γεύματα την ημέρα και δύο μικρά σνακ είναι ότι καλύτερο.
Σύμμαχος: Τσίχλες
Εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό με το ποπ κορν, αν και μεταξύ μας δεν είναι τόσο γευστικές. Όμως δεν έχουν καθόλου θερμίδες!
Σύμμαχος: Φυτικές ίνες
Φαγητά όπως το μπρόκολο, τα φασόλια, τα μούρα και η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θα σε κρατήσουν χορτάτο για περισσότερο και θα σε αποτρέψουν από το να παχύνεις όσο προσπαθείς να σταματήσεις το κάπνισμα.
Καλή επιτυχία!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.