- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Η «τέλεια πίτσα» θέλει μαθηματική ακρίβεια
Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος μαγειρεύουν με εξισώσεις και μοτσαρέλα


Δεν είναι ανάγκη να πεταχτεί κανείς μέχρι τη Ρώμη για να φάει την τέλεια πίτσα. Μπορεί να βασιστεί στις θερμοδυναμικές εξισώσεις τριών επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι έχουν την τέλεια «συνταγή» και μάλιστα προσαρμοσμένη ανάλογα με τον φούρνο του καθενός.
Δύο φυσικοί και ένας ανθρωπολόγος παρουσίασαν μια νέα μελέτη με τίτλο «Η Φυσική για το ψήσιμο μιας καλής πίτσας», στην οποία παρέχουν επιστημονικές συμβουλές για μια καλή «Μαργκερίτα» με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό.
Σε έναν ξυλόφουρνο από τούβλα -που ψήνει καλύτερα την πίτσα από όλες τις πλευρές- η σωστή πίτσα γίνεται μέσα σε ακριβώς δύο λεπτά, εφόσον η θερμοκρασία βρίσκεται στους 330 βαθμούς Κελσίου. Όταν χρειάζονται και άλλα πρόσθετα υλικά πάνω στην πίτσα, χρειάζεται άλλο μισό λεπτό.
Στο συνηθισμένο μεταλλικό ηλεκτρικό φούρνο που έχει κάθε κουζίνα σπιτιού, η τέλεια πίτσα -για να μη γίνει «κάρβουνο»- απαιτεί 170 δευτερόλεπτα σε χαμηλότερη θερμοκρασία 230 βαθμών Κελσίου. Όσα περισσότερα λαχανικά που περιέχουν νερό, προσθέτει κανείς από πάνω, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να μείνει η πίτσα στο φούρνο.
ια πιο επιστημονικές λεπτομέρειες, μπορεί κανείς να συμβουλευθεί τις ίδιες τις… εξισώσεις (και καλή τύχη!).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έντονα χρώματα, ιδιαίτερες γεύσεις και πληθώρα θρεπτικών συστατικών
Έλληνες, Μικρασιάτες, Πομάκοι, Μουσουλμάνοι και οι αυθεντικές τους συνταγές
Crash test στα καλύτερα τσουρεκάδικα της πόλης
Μακριά από τον τουριστικό συνωστισμό, με ωραία έθιμα και ακόμη καλύτερο φαγητό
Koυλουράκια ή τσουρέκι; Και τα δύο, με μπόνους το σοκολατένιο αυγό και ένα γαλακτομπούρεκο
Αρνάκι με τρεις τρόπους, πίτες και φανταστική μαγειρίτσα – όλες οι συνταγές που χρειάζεσαι για το Πασχαλινό Τραπέζι
Γλυκά του κουταλιού και συριανά λουκούμια από το 1926
Εύκολη δουλειά, μεγάλη η χαρά
Από το παλικάρι της φακής μέχρι την Πίπη τη Φακιδομύτη
Μεγάλη Εβδομάδα έρχεται: Για κρασιά στον Ιούδα, καψουροτράγουδα στον Άγιο, σουβλάκια στο Ευλόγησον
Εδώ καθημερινά συντελούνται μικρά γευστικά θαύματα
Γεύσεις που συνδυάζουν το αυθεντικό με το σύγχρονο
Εδώ το Πάσχα είναι οικογένεια. Είναι μοίρασμα. Είναι ένα γεμάτο τραπέζι που γίνεται αφορμή για αληθινή επαφή
Τα πάντα φτιάχνονται στο εργαστήριό τους, με πολίτικες συνταγές και πρώτες ύλες από την Ελλάδα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.