Θεματα

Γιατί όταν είσαι νέος τρως χάμπουργκερ;

Τα πιο ασυνήθιστα, εξωτικά ιντίντ χάμπουργκερ της Αθήνας και μια υψηλή ελληνική κουζίνα, αλλιώτικη από τις άλλες

Μανίνα Ζουμπουλάκη
Μανίνα Ζουμπουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Angus Young Burger από το The Big Kahuna
Angus Young Burger από το The Big Kahuna

Ερώτηση: γιατί όταν είσαι νέος τρως χάμπουργκερ; Απάντηση: επειδή δεν σε άφηνε η μαμά σου να χλαπακιάζεις χάμπουργκερ όταν ήσουν παιδί, τουλάχιστον όχι όσο συχνά ήθελες, και τώρα που έκλεισες τα δεκαέξι επιτέλους μπορείς να χαμπουργκεριάζεις με την ησυχία σου. Η απορία μου προέκυψε από τη στάνταρ πελατεία των χαμπουργκεράδικων, η οποία πελατεία είναι κάτω των είκοσι πέντε. Το χάμπουργκερ είναι η εναλλακτική του σουβλακίου όσον αφορά το φαγητό-στο-χέρι, αν βάλουμε στην άκρη τα φαλάφελ, τον γύρο, τα σάντουιτς, ραπ, πεϊνιρλί, πίτσες, καλτσόνε, τυρόπιτες και άλλα εκατό πράγματα που μπορείς να φας στο χέρι/πόδι... απλώς το χάμπουργκερ είναι χορταστικό, έχει πρωτεΐνες, και είναι σχετικά οικονομικό. 

Kung Pao Burger από το The Big Kahuna
Kung Pao Burger από το The Big Kahuna

Όλα αυτά τα λέω κι ας μην τρώω χάμπουργκερ καθόλου, ποτέ: τα παιδιά μου είναι οι καλύτεροι πελάτες του είδους, κάτι τους κάνει το ξεροψημένο φρατζολάκι με το μπιφτέκι στη μέση. Τα παιδιά μου, λοιπόν, τρώνε καμιά φορά στο «The Big Kahuna», και εδώ αλλάζει η οπτική γύρω από το χάμπουργκερ: δεν είναι αυτό που νομίζουμε, ή δεν είναι μόνον αυτό. Πέρυσι, που είχα διαβάσει για «κρέας κροκόδειλου» και ότι στο «The Big Kahuna» τους σερβίρουνε με πικάντικη μαγιονέζα τους κροκόδειλους πριν καταλήξουνε σε τσάντες, μου είχε φανεί ωραίο μαρκετινίστικο τρικ, ορίστε που κάποιος έχει φαντασία ακόμα και στην απόλυτη αμερικανιά, το χάμπουργκερ…

Napkins Burger από το The Big Kahuna
Napkins Burger στο The Big Kahuna

Ο πεζόδρομος (Σαλαμίνας) που βρίσκεται το «The Big Kahuna» είναι φεστιβάλ νεολαίας. Το ίδιο το μαγαζί, ένα πρώην συνεργείο διαμορφωμένο σε τζαμαϊκανό στέκι ή χαβανέζικο μπαράκι σελφ-σέρβις, είναι τόσο ευχάριστο, τόσο καλοκαιρινό, που είσαι στο τσακ να φορέσεις βατραχοπέδιλα. Καλάμια, ψάθες, φοινικόδεντρα, σανίδες του σερφ, ατμόσφαιρα «Point Break»*, παραλίγο να γράψω «λιακάδα»... αν σας αρέσει η Χαβάη σαν κόνσεπτ και έχετε ακόμα ένα αντι-ηλιακό σε κάποια τσάντα, θα βρείτε οπωσδήποτε κάτι να φάτε εδώ, όσο χρονών κι αν είστε. Το στάνταρ κοινό είναι νέοι – οι λέξεις «σελφ-σέρβις» θα πρέπει να το ξεκαθάρισαν αυτό, μαζί με τη λέξη «χάμπουργκερ»... Αλλά αν συνοδεύεις τα παιδιά σου, καλή ώρα, θα βρεις ένα σωρό πράγματα να φας, εκτός από χάμπουργκερ. Ο σεφ Στέφανος Στεφανίδης σκέφτηκε κάτι ανάλαφρα «καλοκαιρινά ρολάκια», υπέροχες σαλάτες με ανανά, κοτόπουλο, κολοκυθόσπορο ή τόνο (όχι όλα μαζί) και ένα μπέργκερ πάπιας «μεγαλίστικο», που το τρώνε ακόμα και οι μη χαμπουργκερόφιλοι. Και τα κοκτέιλ είναι εντελώς εξωτικά, από κάποια ώρα και μετά το μέρος γίνεται μπαράκι… Τέλος πάντων, άνοιξε ένα ακόμα «Β.Κ.» στο Χαλάνδρι, είναι στην ίδια λογική, και με πλατιά γκάμα πελατείας – το Χαλάνδρι, αν και «στέκι νεολαίας» (ίου), το Χαλάνδρι, λοιπόν, σηκώνει όλες τις ηλικίες. Ίσως επειδή έχει πολλά μαγαζιά, και πολύ κόσμο, και αναγκαστικά ο μισός κόσμος του, πέρασε-δεν πέρασε τα είκοσι πέντε, βγαίνει να φάει έξω.

Predator Burger από το The Big Kahuna
Predator Burger από το The Big Kahuna

Άλλη ανακάλυψη, στο πιο καθιστό, είναι το «Κιουζίν»: η κουζίνα του είναι... ένας καινούργιος κόσμος, που υπήρχε στην Ελλάδα, αλλά τον είχες ξεχάσει.

Κιουζίν
Κιουζίν

Οι συνταγές εδώ είναι παραδοσιακές ΚΑΙ παραλλαγμένες, αναγνωρίσιμες ΚΑΙ υπερ-μοντέρνες. Τα υλικά είναι από όλες τις γκουρμέ γωνιές της Ελλάδας – προσούτο Δράμας, κασέρι Ξάνθης, σύγκλινο Μάνης, αρσενικό Νάξου, κοπανιστή Μυκόνου, σαλάμι Λευκάδας, ένας απίστευτος γύρος από Ζυγούρι Θράκης. Όλα είναι βιολογικά, και σχετικά οικονομικά (μια σαλάτα με υπερτροφές, κινόα και φέτα Βυτίνας είναι στα 10,90 ευρώ, ο γύρος στα 5).

Σαλάτα με φακές beluga στο Κιουζίν
Σαλάτα με φακές beluga στο Κιουζίν

Η πελατεία, εκτός από τους γύρω Κολωνακιώτες που είναι chic από τη μάνα τους, η υπόλοιπη πελατεία είναι επίσης chic. Δηλαδή, με ωραία μαλλιά και ρούχα, που δεν είναι ποτέ λαμέ, τα ρούχα τουλάχιστον. Αισθάνεσαι την ώρα που τρως στο «Κιουζίν» ότι επιτέλους κάνεις κάτι για τον εαυτό σου – τον ταΐζεις νόστιμα ΚΑΙ θρεπτικά πράγματα που δεν θα τα φάει ποτέ από μόνος του, τέτοιος που είναι.

Burger στο Κιουζίν

Αλλά είναι αργά να αλλάξεις εαυτό, μια χαρά σε βόλεψε μέχρι στιγμής, οπότε απολαμβάνεις τις «εκλεκτές γεύσεις της χώρας σου» και είσαι πολύ happy, έστω κι αν δεν είσαι πολύ chic. Κανείς δεν είναι τέλειος.

Κέικ του διαβόλου με παγωτό βανίλια στο Κιουζίν
Κέικ του διαβόλου με παγωτό βανίλια στο Κιουζίν

* Η ταινία «Point Break» στα ελληνικά είναι «Στην κόψη του κύματος» (1991, της Κάθριν Μπίγκελοου), με τον Πάτρικ Σουέιζ και τον Κιάνου Ριβς πολύ-πολύ νέους, σε μεγάλες φόρμες, με στολές του σερφ ή/και ημίγυμνους, σε εξωτική παραλία…


«The Big Kahuna», Σαλαμίνος 42, 2105244100, Κεραμεικός / Κολοκοτρώνη 15, Χαλάνδρι, 2106810038
«Κιουζίν», Λυκαβηττού 16, 2103647407, Κολωνάκι. Κάθε Κυριακή μεσημέρι, live ελληνικό πρόγραμμα με την τραγουδίστρια Δόμνα Κούντερη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.