- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το Third Place στο κέντρο είναι πολλά παραπάνω από μία ινσταγκραμική ροζ τουαλέτα
Αλλά μας αρέσει και αυτή!
Πήγα σχολείο στο Πρώτο Πειραματικό της Πλάκας, μεταξύ Ηπίτου και Ανδριανού, και μονίμως το είχα καημό πως δεν υπήρχε ούτε ένα αξιόλογο μέρος για να κάνεις κοπάνα την πρώτη ώρα εκεί γύρω. Όλοι εμείς της τρίτης Λυκείου κουβαλούσαμε τους νυσταγμένους εαυτούς μας μέχρι τα Starbucks απέναντι από την Μητρόπολη (RIP) και ξοδεύαμε τις απουσίες μας μισοκοιμισμένοι στους καναπέδες του πάνω ορόφου. Κάποια στιγμή μαθεύτηκε από τους πάντες ότι ήταν κοπανατζοφωλιά και σταματήσαμε να πηγαίνουμε τελείως, από φόβο αιφνίδιας επίσκεψης του λυκειάρχη. Η πρώτη μου σκέψη καθώς έφτανα στο Third Place ήταν πως αν υπήρχε τότε, ίσως και να έμενα στην ίδια τάξη.
Μινιμάλ αισθητική με κυρίαρχα χρώματα το ροζ, το γκρι και το γαλάζιο σε παστέλ αποχρώσεις, ένας πρωτότυπος σχεδιασμός του χώρου που θυμίζει κατευθείαν coffeeshop του Λονδίνου ή του Βερολίνου, χαριτωμένες γωνίες και μία ευχάριστη ησυχία που δεν ταιριάζει με την φασαρία του κέντρου και για αυτό την εκτιμάς περισσότερο.
Η Κατερίνα με περιμένει καθισμένη σε ένα ροζ μαξιλάρι ενώ ο Μιχάλης βρίσκεται ήδη πίσω από την καλαίσθητη μπάρα του μαγαζιού, έτοιμος να κάνει τα μαγικά του. Και οι δυο τους με χαιρετούν εγκάρδια ενώ οι υπόλοιποι θαμώνες γυρίζουν επίσης και μου χαμογελούν, σαν να έχω έρθει επίσκεψη σε σπίτι και όχι σε καφέ κοντά στο Σύνταγμα.
Παραγγέλνω ένα αρωματικό πράσινο τσάι, καθώς δεν πίνω καφέ αν και λατρεύω την μυρωδιά του και αμέσως εντυπωσιάζομαι από την μελέτη που γίνεται πριν το σερβίρισμα, με χρονομέτρηση και συγκεκριμένους βαθμούς θερμοκρασίας βρασμού, στην πιο όμορφη και ντιζαϊνάτη τσαγιέρα που έχω δει. Μοσχομυρίζει. Καθόμαστε με την Κατερίνα στο «conference table» όπου μου εξηγεί την φιλοσοφία του Third Place από την αρχή.
Σύμφωνα λοιπόν με τον γνωστό κοινωνιολόγο Ray Oldenburg οι άνθρωποι μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ τριών σημείων – του σπιτιού τους (first place), του εργασιακού τους περιβάλλοντος (second place) και ενός χώρου όπου συναντούν τους φίλους τους, νιώθουν άνετα και απολαμβάνουν την στιγμή πίνοντας και τρώγοντας κάτι γευστικό.
Με αυτήν την υπόθεση ως έμπνευση και τεράστιο πάθος για δημιουργία, η Κατερίνα και ο Μιχάλης έχτισαν ένα σπίτι μακριά από το σπίτι, χωρίς τα συνηθισμένα όρια που θα βρεις σε ένα καφέ, με genderless αισθητική και την απενοχοποίηση του ροζ ως «κοριτσίστικου» χρώματος.
Εκτός από το μεγάλο τραπέζι που χωράει μέχρι 8 άτομα και είναι ιδανικό για συσκέψεις και meet ups εταιριών και νέων επιχειρήσεων, στον χώρο υπάρχουν ένα ζευγάρι από ροζ πολυθρόνες για πιο «τετ-α-τετ» συζητήσεις, τραπέζια για να ακουμπήσεις και να φωτογραφίσεις τον καφέ σου και μία τρομερή κατασκευή ροζ/γκρίζων κερκίδων που φέρνει το έξω μέσα και μου θυμίζει για ακόμα μία φορά σχολείο.
Για όσους έχουν αδυναμία στον καφέ, εδώ βρίσκεται ένα καινούριο στέκι. Μπορείς να δοκιμάσεις specialty coffee από τους Έλληνες roasters της Ofellia Coffees και διάφορα άλλα origins καφέ από εξωτικά μέρη όπως η Βραζιλία και η Αιθιοπία, καθισμένος αναπαυτικά στην Αθήνα.
Φυσικά αν έχεις όρεξη για κάτι άλλο, υπάρχουν ολόφρεσκα smoothies και χυμοί, τσάι, τα κλασικά αναψυκτικά Thomas Henry (θέλω λεμονάδα με μάνγκο την επόμενη φορά!) καθώς και σπιτικά μπισκότα και μπάρες δημητριακών, οι οποίες όπως με πληροφόρησε η Κατερίνα κάνουν χαμό τώρα τελευταία.
Και προφανώς η τουαλέτα.
Εξολοκλήρου ροζ, μία ινσταγκραμική όαση που μπορεί να έχει περισσότερο κόσμο από το ίδιο το καφέ. Οι παρέες μπαίνουν στην τουαλέτα οπλισμένες με φορτισμένα κινητά και ήδη συμφωνημένες πόζες και βγαίνουν μετά από μία ώρα (κυριολεκτικά) αφού έχουν κάνει ολόκληρο editorial.
Ούτε η Κατερίνα ούτε ο Μιχάλης θεωρούν το Third Place μία απλή δουλειά αλλά περισσότερο μία προέκταση της δικής της προσωπικότητας, ένα δεύτερο σπίτι (που μάλλον τους βλέπει περισσότερο από το πρώτο) στο οποίο ελπίζουν να φιλοξενήσουν όσους περισσότερους επισκέπτες γίνεται, από κάθε κοινωνικό background και εθνικότητα.
Απόλλωνος 23Β, Αθήνα 105 57
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.