Μια ταβέρνα «Αστέρι» σε ένα μεσαιωνικό χωριό της Χίου
Η ιστορία ενός μάγειρα που μπάρκαρε στα καράβια μέχρι να ανοίξει μια ταβέρνα στο μικρό χωριό του
Η ταβέρνα Αστέρι στα Αυγώνυμα, έναν μεσαιωνικό οικισμό μόλις 14 κατοίκων, ήταν άλλη μια έκπληξη για τη γαστρονομία της Χίου. Κτισμένο στον κεντρικό δρόμο της δυτικής Χίου σε μια απόσταση 16 χλμ. από την πόλη της, το γραφικό χωριό των Αυγωνύμων έχει αναπτυχθεί ηπίως τουριστικά. Τα σπίτια του, εκεί που κατοικούσαν πριν μισό αιώνα 40 οικογένειες, χτισμένα από πέτρα, γινήκαν καλόγουστα καταλύματα ενώ η θέα του ηλιοβασιλέματος στο Αιγαίο πέλαγος και τα Ψαρά, η μεσαιωνική θέση παρατηρητηρίου και η καθαρή παραλία Ελίντα αποτελούν μοναδικά κίνητρα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες.
Το χωριό έχει δυο ταβέρνες, η μία στην πλατεία και η άλλη στο ηλιοβασίλεμα το Αστέρι. Δημιουργός του Αστεριού ήταν ο Γιώργος Κωστάλος. Μάγειρας στα πλοία του Χανδρή, είχε καλή φήμη, μάλιστα πολύ καπεταναίοι μπάρκαραν στα πλοία όπου μάγειρας ήταν η αφεντιά του. «Το φαγητό ήταν η πιο ευχάριστη στιγμή στα πλοία και ο καπετάνιος και το πλήρωμα την περίμεναν πώς και πώς. Η οικογένεια Χανδρή έβγαζε καλώς μαγείρους από τη σχολή που είχε κάνει η ίδια για τις ανάγκες των βαποριών της αλλά και των ξενοδοχείων της. Ο μάγειρας ήταν η καρδιά του βαποριού. Στα ταξίδια μας όταν κατεβαίναμε στα λιμάνια, βλέπαμε και άλλες κουζίνες και κλέβαμε ιδέες». Μου ήρθε και μένα τώρα μια ιδέα, δεν θα έπρεπε κάποιος ντόπιος να γράψει κάτι για του; καραβομαγείρους της Χίου;
Ο κυρ Γιώργος τον μισό χρόνο μπάρκαρε και τον άλλο μισό δούλευε μάγειρας σε εστιατόρια, από το 1980 στη Χώρα της Χίου. Ώσπου το 2002 έφτιαξε στο χωριό του σε μια πολύ προνομιούχα θέση με μοναδική θέα την ταβέρνα Αστέρι. Όμορφος εσωτερικός χώρος αλλά και στο εξωτερικό, μια τεράστια βεράντα σκεπασμένη με πέργολες αγναντεύει το πέλαγος.
Στις μέρες μας η ταβέρνα είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τώρα πια την ταβέρνα την κουμαντάρουν τα παιδιά του, δόξα τω Θεώ, πέντε μάχιμα παιδιά: Αργύρης, Κώστας, Μάριος, Γιάννης και Κατερίνα. Άλλος στην ψησταριά, άλλος στα μαγειρέματα, σαλάτες, σερβιρίσματα κλπ.
Τα φαγητά είναι χιώτικα, με κορυφή τους μαλαθρίτες υπέροχα φτιαγμένους ψευτοκεφτέδες με ελάχιστο αλεύρι και έντονες τις γεύσεις από ζοχούς, αγριομάρουλα, καυκαλύθρες και μάραθα. Ακολουθούν ο κρασάτος κόκορας με τα χειρίσια μακαρόνια, το «καλογερίστικο», ρεβίθια με το ρύζι, όπως το τρώνε οι μοναχοί, μα και τα κουκιά με τη σάλτσα τους, ή τα σπιτικά ντολμαδάκια, χωρίς να λείπουν κοκορέτσια, εξοχικά και κρέατα στην ψησταριά…. Περισσότερα.
*Για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου διαβάστε εδώ.
** Για τα Μαστιχοχώρια διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι τάσεις, τα trends και το κόστος της αγαπημένης μας συνήθειας
Είναι γλυκιά, είναι διαχρονική, είναι νησιώτισσα, είναι η μαστίχα Χίου. Ας μαγειρέψουμε με πρωταγωνίστρια αυτή και ας την αφήσουμε να μας ταξιδέψει στο Βόρειο Αιγαίο.
Μέσω του βασιλιά Καρόλου του 12ου της Σουηδίας που έζησε εκεί εξόριστος!
Η ευεργετική δράση του μοναδικού αυτού υλικού τεκμηριώνεται επιστημονικά
«Από το θρυλικό υποβρύχιο μέχρι την πασίγνωστη ελληνική τσίχλα του 1970, η μαστίχα Χίου μαζί με το ελαιόλαδο είναι το νούμερο ένα προϊόν της ελληνικής γη »
Το πολύτιμο δάκρυ του μαστιχόνδενδρου από την αρχαιότητα έως σήμερα χρησιμοποιείται ως τρόφιμο και ως θεραπευτικό υλικό
Το τέλος των διακοπών είναι σαν το hangover. Θέλει αντίδοτο για να έρθεις στα ίσα σου. Συντονίσου αθηναϊκά!
Κάποιες από τις πιο νόστιμες μπουγάτσες που δοκίμασες ποτέ θα τις βρεις εδώ
Εδώ θα βρεις μοναδικές επιλογές που θα αναβαθμίσουν την καθημερινή σου απόλαυση
Ένα brand που δημιουργήθηκε από την ανάγκη της αγοράς για υψηλού επιπέδου organic καφέδων
Ξυπνά γλυκά τις αισθήσεις με τις απίστευτες δημιουργίες του
Έλα για τον καφέ, μείνε για την ενέργεια, γίνε μέρος αυτής της μοναδικής κοινότητας!
Δεν είναι απλώς ένα ακόμη διαδικτυακό μαγαζί από όπου μπορείς να προμηθευτείς εκλεκτό καφέ για το σπίτι. Έχει ολόκληρη φιλοσοφία από πίσω
Τι καλύτερο από το να έχετε τον αγαπημένο σας καφέ πάντα στη διάθεσή σας, χωρίς να χρειάζεται να φύγετε από το σπίτι;
20-22 Σεπτεμβρίου και 27-29 Σεπτεμβρίου τρώμε burgers στο Αμαξοστάσιο στο Γκάζι
Εστιατόρια, μοντέρνες ταβέρνες και wine bars για τη σεζόν που ξεκινάει ορεξάτη
Που δεν είναι πλατεία, αλλά ένα στέκι-κολιέ με πέντε μόνο στέκια που δεν αδειάζουν καμιά ώρα της ημέρας
Μάλλον τη θέση της γιαγιάς στην κουζίνα πήρε φέτος ο νεαρός εγγονός
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.