- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Το όνομά της είναι Rosio Sánchez και η σούπερ δύναμή της είναι τα tacos. Έχει ήδη καταφέρει να κάνει την Κοπεγχάγη να αναστενάζει με καημό και να σχηματίζει ουρές έξω από το μαγαζί της, όλοι απελπισμένοι να δοκιμάσουν κάτι από τις αυθεντικές μεξικάνικες νοστιμιές της και στη συνέχεια να επιστρέψουν για δεύτερη δόση.
Η Rosio γεννήθηκε στο Σικάγο της Αμερικής από Μεξικάνους γονείς και ξεκίνησε να μαγειρεύει επαγγελματικά στα 19 της χρόνια. Το εξαιρετικό της ταλέντο σχεδόν αμέσως την οδήγησε στις πόρτες των πιο high-class εστιατορίων σε ολόκληρο τον κόσμο όπως το γνωστό Wd~50 στη Νέα Υόρκη και το Noma της Δανίας, στο οποίο δούλεψε για πέντε χρόνια μέχρι που τελικά αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να ανεξαρτητοποιηθεί και να διαπρέψει μόνη της. Και έτσι ακριβώς συνέβη!
Το 2015 άνοιξε τη μεξικάνικη taqueria Hija de Sanchez σε ένα από τα διάσημα food halls της Κοπεγχάγης σαν έναν τρόπο για εκείνη να επανασυνδεθεί με την κουλτούρα της και να θυμηθεί γεύσεις της παιδικής της ηλικίας που είχε ξεχάσει.
Σε αυτό της το ταξίδι αποφάσισε να την ακολουθήσει ολόκληρη η Κοπεγχάγη, η οποία είναι γνωστή για μία τελείως διαφορετική κουζίνα και δεν γνωρίζει από tacos, όμως δέχθηκε την προσπάθεια της Rosio με ανοιχτές αγκάλες (και ανοιχτά στόματα).
Στη συνέχεια ψηφίστηκε το «καλύτερο street food της Ευρώπης», πρωταγωνίστησε σε εκπομπές του Netflix όπως το Ugly Delicious και το Somebody Feed Phil, γράφτηκε σε περιοδικά όπως το New York Times και το Lonely Planet και η επιτυχία μεγάλωσε τόσο ραγδαία που δεν χωρούσε πλέον στη μικρή taqueria με τα tacos. Έτσι η σούπερ σεφ μας άνοιξε και δεύτερο εστιατόριο, λίγο πιο επίσημο αλλά με την ίδια φροντίδα και εξωπραγματική νοστιμιά.
Της πήραμε συνέντευξη και ιδού τι είχε να μας πει!
Καταρχάς θα θέλαμε να μάθουμε λίγα περισσότερα για τις ρίζες σου. Πότε ανακάλυψες για πρώτη φορά το πάθος σου για την μαγειρική;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σικάγο από μετανάστες Μεξικάνους γονείς, επομένως το μεξικάνικο φαγητό ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της οικογενειακής μας ζωής. Κάποια στιγμή στην εφηβεία μου αποφάσισα να το κάνω καριέρα!
Στο παρελθόν έχεις αναφέρει πως οι προηγούμενες δουλειές σου σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου αποτέλεσαν μία εμπειρία για την οποία είσαι ευγνώμων αν και τελικά δεν ήταν το πεπρωμένο σου. Ποια είναι μερικά από τα πιο πολύτιμα μαθήματα που πήρες από εκείνη την εποχή;
Σίγουρα η προσοχή στη λεπτομέρεια και η απαίτηση άριστης ποιότητας σε ό,τι και αν μαγειρεύεις. Η συνεργασία με ταλαντούχους και φιλόδοξους ανθρώπους από διαφορετικά backgrounds και με διαφορετικές κουλτούρες και πορεία ζωής σού δίνει μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία. Κάθε ένας από αυτούς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του Sanchez και του Hija de Sanchez.
Ολόκληρο το μενού σου με κάνει να μου τρέχουν τα σάλια. Ποια είναι τα πιο δημοφιλή tacos που σερβίρεις και ποιο το προσωπικό σου αγαπημένο;
Σίγουρα το The Cochinita με το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι και τις πίκλες κρεμμυδιού habanero στα κάρβουνα. Επίσης έχουμε μία vegan επιλογή με σελινόριζα στο φούρνο βουτηγμένη σε in al pastor salsa με ανανά, η οποία είναι εξίσου αγαπητή. Αλλάζουμε το μενού μας αναλόγως την εποχή και τις πρώτες ύλες.
Πώς είναι η ζωή στην Κοπεγχάγη; Οι κάτοικοι δέχθηκαν εσένα και τα tacos σου αμέσως ή χρειάστηκε ένα «φλερτ» από τη δική σου πλευρά;
Η Κοπεγχάγη είναι μία υπέροχη πόλη και η ζωή εδώ εξίσου ωραία! Χρησιμοποιώ το ποδήλατό μου για να πάω παντού - είναι πολύ καλή γυμναστική και επίσης κάνει καλό στο περιβάλλον. Ήμουν πολύ τυχερή καθώς είχα μία ομάδα υποστήριξης από φίλους και πρώην συνεργάτες οι οποίοι έκαναν το άνοιγμα των δύο taquerias μία ήρεμη και οργανωμένη διαδικασία. Η πραγματική πρόκληση είναι να αλλάξουμε το πώς η Δανία (και ολόκληρη η Ευρώπη) αντιμετωπίζει το μεξικάνικο φαγητό. Το στερεότυπο του "tex mex" είναι κάτι που πασχίζω να ξεφορτωθώ. Πιστεύω πως σιγά-σιγά θα το καταφέρουμε, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά.
Ας μιλήσουμε λίγο για το Sanchez, το πιο επίσημο εστιατόριο που άνοιξες. Ποια είναι κάποια από τα πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κανείς;
Έχουμε ένα μενού που το λέμε «Τα Αγαπημένα» και έχει πέντε πιάτα εμπνευσμένα από τη μεξικάνικη κουζίνα. Τα ταμάλες με λάδι μανιταριού Karl Johan είναι πάρα πολύ δημοφιλή και το aguachile (στην κυριολεξία «νερό από τσίλι») με αλμυρό brill και μούρα σε ζωμό από ραβέντι και habanero είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις. Επίσης σερβίρουμε πεντανόστιμα σνακ όπως tostadas με σολομό ή χταπόδι και φυσικά σπιτικό guacamole.
Ποιοι οι στόχοι σου για το μέλλον;
Αυτή τη στιγμή έχουμε την taqueria και το εστιατόριο να προσέχουμε, εφόσον το δεύτερο δεν έχει καν κλείσει χρόνο! Οι κάτοικοι μας έχουν δεχθεί με τον καλύτερο τρόπο και κάθε μέρα προσπαθούμε να βελτιώνουμε την ποιότητα του φαγητού και το service μας. Σύντομα ελπίζουμε πως θα ανοίγουμε εφτά ημέρες την εβδομάδα.
Και τέλος, ποια άλλα food spots στην Κοπεγχάγη θα πρότεινες σε έναν τουρίστα που θέλει να φάει καλά αλλά δεν έχει ιδέα πού να πάει;
Pompette για απίστευτο κρασί. Gasoline Grill για burgers. Barking Dog για cocktails και Hart Bageri για φρέσκο ψωμί!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.