Θεματα

Starata, μόλις άνοιξε και φτιάχνει σπιτικές πίτες στη Χ. Τρικούπη

Υπέροχες πίτες με χειροποίητο φύλλο από τις 6 το πρωί

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Starata
© Θανάσης Καρατζάς

Τη Δευτέρα είδα τον ηχολήπτη με μία ζαμπονοτυρόπιτα. Την Τρίτη τον γραφίστα με μια κασερόπιτα. Την Τετάρτη ο φωτογράφος διάλεξε σπανακόπιτα. Αλλά εκεί που έγινε το «κρακ» ήταν την Πέμπτη, όταν η διπλανή μου στο γραφείο έκανε είσοδο με μια λαχταριστή και απολύτως πληθωρική κιμαδόπιτα. Αυτή ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι το πιτάδικο που άνοιξε πριν δέκα μέρες δίπλα στα γραφεία της Athens Voice θα μας κατέστρεφε με συνοπτικές διαδικασίες.

Starata

Starata

To νέο πιτάδικο της Χαριλάου Τρικούπη λέγεται «Starata» και από τις 6 το πρωί ξεφουρνίζει καυτές, μυρωδάτες και αυθεντικά σπιτικές πίτες. Το άνοιξε μια οικογένεια με καταγωγή από τη Θεσσαλία και έβαλε τη μαμά μπροστά. Η κυρία Βάνα ανοίγει μπροστά σου το υπέροχο φύλλο της και είναι στα αλήθεια δύσκολο να μη χαζέψεις τις απαλές και ντελικάτες κινήσεις της καθώς κυλάει τον πλάστη πάνω στη ζύμη. «Η ιδέα» λέει ο σύζυγός της Μπάμπης «μας ήρθε μέσα στην κρίση. Στο σπίτι μας το σαλόνι είναι ενιαίο με την κουζίνα, και όταν η Βάνα έφτιαχνε τις πίτες της, μας έπαιρναν οι μυρωδιές. Όλο το σαλόνι γέμιζε με αυτή τη γλυκιά θαλπωρή της πίτας. Ε, κάποια στιγμή είπαμε αυτή τη θαλπωρή να την κάνουμε δουλειά. Πήγαμε στην Καρδίτσα, ρωτήσαμε όλες τις θείες μας, ψάξαμε συνταγές, τις εξελίξαμε και να ’μαστε».

Starata

Starata

Η φέτα στην τυρόπιτα και το λουκάνικο στη λουκανικόπιτα είναι από γνωστούς τους παραγωγούς στην Καρδίτσα, ενώ οι γεμίσεις θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχικότητα των κάθε υλικών. Το φθινόπωρο, εκτός από τις παραπάνω πίτες θα βρεις ακόμα ζαμπονοτυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα και την προσωπική, αγαπημένη όλης της εφημερίδας, κιμαδόπιτα. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, τη δική μου καρδιά έκλεψε η γαλατόπιτα. Με παχιά κρέμα, όσο πρέπει γλυκιά, να μοσχοβολάει γάλα και να ξυπνά αναμνήσεις. Σίγουρα από τις καλύτερες γαλατόπιτες που έχω δοκιμάσει, αν όχι η καλύτερη.

Starata

Starata

Ο Μπάμπης πιστεύει ότι οι πίτες είναι στο DNA του Έλληνα γιατί βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές (πράγματι, η πίτα είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται κυρίως με αλεύρι, λάδι κι ό,τι υλικό υπάρχει εύκαιρο), και αυτό έχει περάσει στη συλλογική μας μνήμη. «Όλοι αγαπάνε τις πίτες» λέει ο Μπάμπης. Ψέματα;

Starata

Χαριλάου Τρικούπη 26, 2103644650. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 06.00-17.00, Σάββατο: 06.00-14.00

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.