- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Starata, μόλις άνοιξε και φτιάχνει σπιτικές πίτες στη Χ. Τρικούπη
Υπέροχες πίτες με χειροποίητο φύλλο από τις 6 το πρωί
Τη Δευτέρα είδα τον ηχολήπτη με μία ζαμπονοτυρόπιτα. Την Τρίτη τον γραφίστα με μια κασερόπιτα. Την Τετάρτη ο φωτογράφος διάλεξε σπανακόπιτα. Αλλά εκεί που έγινε το «κρακ» ήταν την Πέμπτη, όταν η διπλανή μου στο γραφείο έκανε είσοδο με μια λαχταριστή και απολύτως πληθωρική κιμαδόπιτα. Αυτή ήταν η στιγμή που κατάλαβα ότι το πιτάδικο που άνοιξε πριν δέκα μέρες δίπλα στα γραφεία της Athens Voice θα μας κατέστρεφε με συνοπτικές διαδικασίες.
To νέο πιτάδικο της Χαριλάου Τρικούπη λέγεται «Starata» και από τις 6 το πρωί ξεφουρνίζει καυτές, μυρωδάτες και αυθεντικά σπιτικές πίτες. Το άνοιξε μια οικογένεια με καταγωγή από τη Θεσσαλία και έβαλε τη μαμά μπροστά. Η κυρία Βάνα ανοίγει μπροστά σου το υπέροχο φύλλο της και είναι στα αλήθεια δύσκολο να μη χαζέψεις τις απαλές και ντελικάτες κινήσεις της καθώς κυλάει τον πλάστη πάνω στη ζύμη. «Η ιδέα» λέει ο σύζυγός της Μπάμπης «μας ήρθε μέσα στην κρίση. Στο σπίτι μας το σαλόνι είναι ενιαίο με την κουζίνα, και όταν η Βάνα έφτιαχνε τις πίτες της, μας έπαιρναν οι μυρωδιές. Όλο το σαλόνι γέμιζε με αυτή τη γλυκιά θαλπωρή της πίτας. Ε, κάποια στιγμή είπαμε αυτή τη θαλπωρή να την κάνουμε δουλειά. Πήγαμε στην Καρδίτσα, ρωτήσαμε όλες τις θείες μας, ψάξαμε συνταγές, τις εξελίξαμε και να ’μαστε».
Η φέτα στην τυρόπιτα και το λουκάνικο στη λουκανικόπιτα είναι από γνωστούς τους παραγωγούς στην Καρδίτσα, ενώ οι γεμίσεις θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχικότητα των κάθε υλικών. Το φθινόπωρο, εκτός από τις παραπάνω πίτες θα βρεις ακόμα ζαμπονοτυρόπιτα, σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα και την προσωπική, αγαπημένη όλης της εφημερίδας, κιμαδόπιτα. Αν και, για να είμαι ειλικρινής, τη δική μου καρδιά έκλεψε η γαλατόπιτα. Με παχιά κρέμα, όσο πρέπει γλυκιά, να μοσχοβολάει γάλα και να ξυπνά αναμνήσεις. Σίγουρα από τις καλύτερες γαλατόπιτες που έχω δοκιμάσει, αν όχι η καλύτερη.
Ο Μπάμπης πιστεύει ότι οι πίτες είναι στο DNA του Έλληνα γιατί βοήθησαν τον κόσμο να επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές (πράγματι, η πίτα είναι ένα φαγητό που φτιάχνεται κυρίως με αλεύρι, λάδι κι ό,τι υλικό υπάρχει εύκαιρο), και αυτό έχει περάσει στη συλλογική μας μνήμη. «Όλοι αγαπάνε τις πίτες» λέει ο Μπάμπης. Ψέματα;
Χαριλάου Τρικούπη 26, 2103644650. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 06.00-17.00, Σάββατο: 06.00-14.00
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.