Θεματα

Φρούτα, θεσπέσια γλυκά ή σουρεαλιστικά γλυπτά

«Fruits», το βιβλίο του σταρ της ζαχαροπλαστικής και του Instagram Cedric Grolet τώρα και στα ελληνικά

115054-643439.jpg
Γεωργία Σκαμάγκα
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg

Ο νεαρός αλλά χαρισματικός pastry chef Cedric Grolet λάτρευε τα φρούτα από παιδί. Σε ηλικία μόλις 12 ετών ανακαλύπτει το πάθος, αλλά και το έμφυτο ταλέντο του στη ζαχαροπλαστική, όταν μαζεύοντας μία μέρα φράουλες από τον κήπο σκέφτηκε δεκαπέντε πιθανούς και απίθανους τρόπους για να τις χρησιμοποιήσει σε γλυκά. Πάντα τον γοήτευε η τεράστια ποικιλία των γεύσεων, των υφών και των αρωμάτων των φρούτων. Επόμενο ήταν αυτά να αποτελέσουν και τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσής του που τον οδήγησε στη δημιουργία των «φρούτων-γλυπτών», ένα παγκόσμιο trend στη ζαχαροπλαστική σήμερα. Εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, γιγαντόκαρπα ή μηλοειδή, εξωτικά, άγρια φρούτα, κόκκινα και μαύρα μούρα, ξηροί καρποί και κάρυα. Μικρές γλυκές μπουκιές που μοιάζουν με αληθινά φρούτα, έχουν χρώματα εμπνευσμένα από πίνακες της Αναγέννησης και η σάρκα τους είναι τόσο αριστουργηματικά σμιλεμένη σαν από το χέρι ενός ανατρεπτικού γλύπτη.

fruits_sauvage_figue_tarte.jpg

fruits_rubiks_cake.jpg

Με την παραίνεση μιας άλλης εμβληματικής μορφής της γαλλικής κουζίνας, του Alain Ducasse, και βάζοντας πάντα τα φρούτα στο σημείο εκκίνησης, o Grolet, δημιουργεί το βιβλίο “Fruits” στοχεύοντας στην αξιοποίηση και την ανάδειξη της δύναμης των φρούτων στη ζαχαροπλαστική. Με όπλα τις ανατρεπτικές τεχνικές, το σεβασμό στην εποχή συγκομιδής και την αναζήτηση της αυθεντικής γεύσης ο Grolet αποδεικνύει πως η ζαχαροπλαστική είναι μια πραγματική τέχνη αλλά και πως τα γλυπτά μπορείς πράγματι να τα απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις.

fruits_noyau_nectarine_tarte.jpg

fruits_rouges_fraise.jpg

336 σελίδες πλημμυρισμένες από αρώματα και χρώματα της φύσης. 95 πρωτότυπες γλυκές δημιουργίες που αποκαλύπτουν τον διαρκή σουρεαλιστικό πειραματισμό στον οποίο επιδόθηκε ο 32χρονος pastry chef με απώτερο σκοπό να αναδείξει την αυθεντική γεύση των φρούτων ταιριάζοντάς τα με το κατάλληλο βότανο ή μπαχαρικό και όχι καλύπτοντάς τα με ζάχαρη και αλεύρι.

fruits_sauvage_figue_01.jpg

fruits_exotique_kiwi_entremets.jpg

Ο Cedric Grolet, με το ένα εκατομμύριο θαυμαστές στο Instagram, είναι επικεφαλής pastry chef του εστιατορίου “Le Meurice” του Alain Ducasse (που βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο ξενοδοχείο στο Παρίσι και έχει δύο αστέρια Michelin) και φέτος τον Ιούλιο κατέκτησε και τον τίτλο του καλύτερου ζαχαροπλάστη στον κόσμο (Βest Pastry Chef in the World 2018). Το βιβλίο του “Fruits” κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2017, έγινε best seller και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Η πολυαναμενόμενη ελληνική έκδοση με τίτλο: «ΦΡΟΥΤΑ - Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική», κυκλοφορεί επίσημα από τη Gastronomy Essentials, σε επιμέλεια ενός δικού μας μεγάλου ονόματος της ζαχαροπλαστικής, του pastry chef Δημήτρη Χρονόπουλου. Θα το αποκτήσεις συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα που θα βρεις στο www.Cucina.gr ή στέλνοντας e-mail στο gastronomy_essentials@mail.com

patisserie_cgcpmonetta-3827.jpg

fruits_sauvage_figue_tartelette.jpg

fruits_sec_marron_noisette.jpg

fruits_exotique_ananas_avocat.jpg

fruits_noyau_nectarine_02.jpg

patisserie_cgcpmonetta-3853.jpg

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.