Tα νέα στέκια της πόλης
Η Αθήνα αλλάζει. All day, bar και resto για τα ραντεβού της καινούργιας χρονιάς
Όσο εμείς κολυμπάγαμε σε μαγευτικά ακρογιάλια, εδώ, στην Αθήνα, γινόντουσαν πράματα και θάματα. Και τώρα, με το που πατάω το πόδι μου στην πόλη, βρίσκομαι με ευχάριστη έκπληξη να μετράω μια στρατιά από καινούργια στέκια που θα μας κρατήσουν ψηλά τα κέφια (και την όρεξη) για όλο τον χειμώνα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλα ανοίγουν στο κέντρο και τις παρυφές του, δηλαδή το Σύνταγμα και το Κολωνάκι έχουν την τιμητική τους. Ελπιδοφόρο γιατί μας αρέσει πολύ να είναι λαμπερό το κέντρο, εύκολο να εξηγηθεί μια και ο τουρισμός στην πόλη έχει πιάσει κορυφαία νούμερα. Έχουμε και λέμε...
Στη Βαλαωρίτου μόλις άνοιξε το Odeon. All day γαλλικό μπιστρό, με τον Δημήτρη Σταμούδη στα της κουζίνας και τον Πέτρο Κωστόπουλο να βάζει τις δικές του πινελιές στο μενού. Ανοίγει κάθε μέρα στις 8 με breakfast, ομελέτες, κροκ μεσιέ και μαντάμ, πολλά πιάτα, καλή λίστα κρασιών, φτιάχνει και κοκτέιλ για μέχρι το βράδυ στις 11, που κλείνει.
Πιο κάτω στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, πάνω στην οδό Σκουζέ, ο Κωνσταντίνος Ντουμής (ξανα)άνοιξε το La Maison du Grec (ίσως το θυμάστε από το μικρό διάστημα που «έζησε» στην Κηφισιά), ένα υπέροχης αισθητικής, ελληνικό αυτή τη φορά, μπιστρό, φτιαγμένο από τον αρχιτέκτονα Μηνά Κοσμίδη. Σαλονάκια του νεοκλασικισμού, αρκετό πράσινο και μοντέρνα ακροκέραμα συντονίζονται με στραπατσάδες, τοπικά προϊόντα και πιάτα, όλα τους θέλουν να αναβιώσουν την παλιά ελληνική κουλτούρα και φιλοξενία. Στον πεζόδρομο της Ρόμβης, στο νούμερο 13, μόλις άνοιξε ο λιλιπούτειος Λωτοφάγος - The Salad Island, με τις σαλάτες να πρωταγωνιστούν. Όλα τα υλικά πεντάφρεσκα, θα προστεθούν και σουπίτσες για τον χειμώνα, υπάρχουν ελληνικά κρασιά «δουλεμένα» με μέλι ή μπαχαρικά, ελληνικές μπίρες και αναψυκτικά.
Μαθαίνω όμως πως και Καλαμιώτου 15, η ομάδα του The Clumsies ετοιμάζει πυρετωδώς το Senios, καφενείο μοντέρνας κοπής με ποτό και φαγητό που θα υπογράφει ο σεφ Alberto Similidis. Πιο πέρα, το Σύνταγμα ζει στιγμές γκουρμέ ασιατισμού μια και μετά το Birdman του Βεζενέ, που άνοιξε μέσα στο καλοκαίρι και δρέπει ήδη τις δάφνες του –γεμάτο κάθε μέρα–, ανοίγει αρχές Οκτώβρη και το μυκονιάτικο Mr Pug του μετρ της ταϊλανδέζικης κουζίνας Γιώργου Βενιέρη.
Στο Κολωνάκι γίνεται χαλασμός! Μόλις άνοιξε το Bunuel Uptempo στην Π. Ιωακείμ 60, από τα νεαρά αδέρφια Σταμάτη και Αντώνη Σταματιάδη, σεφ και οι δυο. Προτείνουν το κλασικό ως το νέο…νέο, έχουν υπέροχη διακόσμηση, αγαπούν τον ισπανό σκηνοθέτη, ακούνε κουβανέζικες μουσικές του ’20, στα του φαγητού στρίβουν προς ωμοφαγία (ceviche, carpaccio, στρείδια και άλλα ωραία), τη δύναμη την έχουν στα κοκτέιλ, κλασικά αλλά κάτι άκουσα για Bloody Mary αρωματισμένο με κάβουρα! Στην περιοχή, μάχη αναμένεται να δοθεί στα του κρέατος.
Το καλοκαίρι ο Ηλίας Σκουλάς «έστρωνε» το Magna Grecia μέσα στο Yoleni’s με σύμμαχο τα εξαιρετικά κρέατα της ελληνικής εταιρείας Carnicero, τώρα ανοίγουν «επισήμως» με πολλά κρεατοφαγικά πιάτα, ακούω για burger La Catedral με μπιφτέκι 300 gr από βοδινό Charolais και Black Angus, ντομάτα καπνισμένη, μαγιονέζα γαλλικής σαμπάνιας και λιώνω σαν το χειροποίητο ψωμάκι του…
Όμως στα σίγουρα ανοίγει επιτέλους και το Drakoulis Dry & Row, στη Σκουφά, εκεί που ήταν το Cinco. Το οποίο έχει πάρει και διπλανά μαγαζιά, ο χώρος θα είναι 500 τ.μ. και σούπερ, θα υπάρχει εστιατόριο, μπαρ αλλά και κρεοπωλείο, τα πρώτης ποιότητας κρέατα θα επιμελείται ο Κωνσταντίνος Ζαχαρίας, ανοιχτό περί τα μέσα Οκτώβρη.
Το παλιό Pepe’s στην Τσακάλωφ ανακαινίζουν πυρετωδώς ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και ο Χρήστος Αθανασιάδης του Nice n Easy group και αρχές Οκτώβρη θα ανοίξουν το δικό τους (και πάλι με bio-organic προϊόντα) μπιστρό, που μάλιστα κάνουν και παιχνίδι στο fb αυτές τις μέρες για το αν θα ονομαστεί Zing ή Glee.
Το Nikkei μεταφέρεται μόνιμα στο ισόγειο του St George Lycabettus, και πάλι με τον Θάνο Στασινό, ενώ στη θέση του στη Λεβέντη θα ανοίξει ταϊλανδέζικο με σεφ τον Σήφη Μανουσέλη. Αλλά και το Mohnblumchen, που παρέμεινε σκοτεινό για κάποιο διάστημα, μετατρέπεται σε all day με αμερικάνικη αύρα, φήμες θέλουν τον Μιχάλη Νουρλόγλου στην επιμέλεια του μενού.
Δεν μπορώ να μη σας πω και για την πολύ in γειτονιά μου, την Αρχελάου στο Παγκράτι, όπου ανοίγει μέχρι τέλη του μήνα, το Walla Walla με ethnik, healthy, funky φαγητό και τεράστια λίστα κρασιών από όλο τον κόσμο. Επί του πιεστηρίου να σας πω την τελευταία καυτή πληροφορία… είναι και η γνωστή Φωτεινή Παντζιά του κοσμαγάπητου By the Glass που ετοιμάζει κάτι πολύ δυνατό σε δρόμο κοσμοπολίτικο και πιο κέντρο δεν γίνεται. Όμως εδώ είμαστε και θα ’χουμε να λέμε, κυρίως να τρώμε και να πίνουμε όλο τον χειμώνα…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.