- CITY GUIDE
- PODCAST
-
28°
Η Σίφνος κι ο Τσελεμεντές
Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νίκος Τσελεμεντές» αναδεικνύει τη γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση των Κυκλάδων
![125052-280643.jpg 125052-280643.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/125052-280643.jpg)
![Ο Ηλίας Μαμαλάκης μαζί με την Μαρία Ναρλή (το Μαρώ) ετοιμάζουν τη διάσημη ρεβιθάδα Ηλίας Μαμαλάκης, Μαρία Ναρλή (το Μαρώ)](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/09/07/foto-4.-o-ilias-mamalakis-mazi-me-tin-maria-narli-to-maro-etoimazoyn-tin-diasimi-revythada.jpg)
Ποια νοικοκυρά, ειδικά από τις πιο παλιές, δεν έχει ακούσει το όνομα «Τσελεμεντές» και τον διάσημο «Οδηγό Μαγειρικής», ο οποίος «σκόρπισε εις την Ελληνική οικογένειαν τόσην ευτυχία, όσο κανένα άλλο βιβλίο», όπως έλεγε ο Γρηγόρης Ξενόπουλος και «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό», όπως έγραψε ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς. Ακόμη δε και τώρα, όταν αναφερόμαστε σε έναν οδηγό μαγειρικής, ασυνείδητα και αυτόματα τον αποκαλούμε «τσελεμεντέ».
O Νικόλαος Τσελεμεντές (1878 - 1958) με καταγωγή από τα Εξάμπελα της Σίφνου έδειξε από μικρός την έφεση που είχε για την μαγειρική, ειδικά όταν άρχισε να εργάζεται στο εστιατόριο του θείου του, που βρισκόταν δίπλα στο θαυμάσιο ξενοδοχείο «Ακταίο» στην ακτή του Νέου Φαλήρου, το οποίο δυστυχώς, δεν υπάρχει πια. Ενώ οι γονείς τους τον προόριζαν για συμβολαιογράφο, εκείνος το μυαλό του το είχε στη μαγειρική και αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρό του πηγαίνοντας για σπουδές στη Βιέννη. Επιστρέφοντας, άρχισε να εκδίδει τεύχη του περιοδικού «Οδηγός Μαγειρικής» και ταυτόχρονα να εργάζεται για διάφορες πρεσβείες.
![Ο ανιψιός και βαφτισιμιός του Ν. Τσελεμεντέ, Γιάννης Τσελεμεντές, λέει δύο λόγια για τον διάσημο θείο και νονό του Τσελεμεντές](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/foto-9.-o-anipsios-kai-vaftisimios-toy-n.-tselemente-giannis-tselementes-leei-dyo-logia-gia-ton-diasimo-theio-kai-nono-toy.jpg)
Αργότερα και για ένα μικρό διάστημα ανέλαβε διευθυντής του ξενοδοχείου «Ερμής» στην οδό Πανεπιστήμιο και το 1920 έφυγε ξανά για το εξωτερικό, στην Αμερική αυτή τη φορά, όπου έκανε ανώτερες σπουδές μαγειρικής και διατροφολογίας, ταξίδεψε πολύ και δούλεψε σε μερικά από τα ακριβότερα εστιατόρια. Όταν γύρισε στην Ελλάδα, παρέδιδε μαθήματα μαγειρικής στους διαμορφωμένους ως κουζίνα χώρους ενός καταστήματος με οικιακές συσκευές, στην οδό Σταδίου, και επίσης κυκλοφόρησε τον «Οδηγό Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής» −το γνωστό κόκκινο βιβλίο με τα χρυσά γράμματα− ο οποίος ήταν ο πρώτος οδηγός με συνταγές που έκανε τεράστια επιτυχία αλλά και πάρα πολλές ανατυπώσεις στα χρόνια που ακολούθησαν. Το 1949 ίδρυσε τη Σχολή Μαγείρων του Στρατού στο Καβούρι και τιμητικά του είχε απονεμηθεί ο βαθμός του Αντισυνταγματάρχη.
![Το σπίτι στο οποίο έζησε ο Ν. Τσελεμεντές στα Εξάμπελα της Σίφνου. Αυτό έχει πουληθεί και δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια. Τσελεμεντές](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/foto-2.-to-spiti-sto-opoio-ezise-o-n.-tselementes-sta-exampela-tis-sifnoy.-ayto-ehei-poylithei-kai-den-anikei-pleon-stin-oikogeneia.jpg)
H συμβολή του Νικόλαου Τσελεμεντέ, του «εκπολιτιστή του ελληνικού ουρανίσκου» (Π. Παλαιολόγος - εφημ. «Βήμα»), στην εγχώρια γαστρονομία είναι τεράστια. Πολυταξιδεμένος, κοσμοπολίτης και επηρεασμένος, κυρίως, από τη γαλλική κουζίνα, προσπάθησε να βάλει μία τάξη στην ελληνική κουζίνα με τις ποικίλες επιρροές από την Ανατολή και να φέρει την ελληνική γεύση πλησιέστερα εις την Δύσιν, χωρίς όμως να την φραγκεύσει, όπως δήλωνε χαρακτηριστικά. Ο Ν. Τσελεμεντές είναι αυτός που έβαλε την μπεσαμέλ, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα, τη σαντιγί στη ζωή και στα πιάτα μας!
![Τα ρεβίθια έτοιμα για μαγείρεμα Τα ρεβίθια έτοιμα για μαγείρεμα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/foto-3.-ta-revythia-etoima-gia-mageirema.jpg)
Η Σίφνος, με μακραίωνη παράδοση στην κουλτούρα της μαγειρικής, τιμά κάθε χρόνο τον μεγάλο αυτό δάσκαλο με το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νίκος Τσελεμεντές», το οποίο διοργανώνεται στις αρχές Σεπτεμβρίου, με συμμετοχή αντιπροσωπειών των γύρω νησιών αλλά και πολλών άλλων περιοχών της Ελλάδος και του εξωτερικού, γνωστών μαγείρων ή σεφ καθώς επίσης και καλλιτεχνών. Το Φεστιβάλ αυτό έχει τιμηθεί με το χρυσό βραβείο καλύτερου Γαστρονομικού Φεστιβάλ της Ευρώπης για το 2016.
![Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με μαγείρισσες από νησιά των Κυκλάδων ετοιμάζουν παραδοσιακές πίτες Αργυρώ Μπαρμπαρίγου](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/foto-7.-i-argyro-mparmparigoy-me-mageirisses-apo-nisia-ton-kykladon-etoimazoyn-paradosiakes-pittes.jpg)
Ένα πλούσιο πρόγραμμα με παρουσιάσεις, ανταλλαγές και δοκιμές συνταγών μαγειρικής, ομιλίες και πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δρώμενων (συναυλίες, παραδοσιακοί χοροί, αναπαράσταση του σιφνέικου γάμου), δίνει μία νότα μεγάλης γιορτής στο νησί, το οποίο για τρεις μέρες φιλοξενεί, μαγειρεύει, γεύεται, τρατάρει, πίνει, χορεύει και ξετυλίγει στους καλεσμένους και τους επισκέπτες του την ιστορία, την τέχνη, τα προϊόντα, τις παραδόσεις αλλά και τις ατελείωτες ομορφιές του, χτίζοντας ταυτόχρονα γέφυρες συνεργασίας με τα νησιά των Κυκλάδων με στόχο να προβάλλεται διεθνώς η γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση όλων τους.
![Η ηθοποιός Ζέτα Δούκα παρουσιάζει τον γαστρονομικό χάρτη των Κυκλάδων Ζέτα Δούκα](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/foto-8.-i-ithopoios-zeta-doyka-paroysiazei-ton-gastronomiko-harti-ton-kykladon.jpg)
Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νίκος Τσελεμεντές»: 6-8 Σεπτεμβρίου 2018. Το φεστιβάλ ξεκινάει κάθε μέρα στις 19.00, ενώ στο τέλος κάθε μέρας πραγματοποιούνται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με παραδοσιακούς σκοπούς τόσο της Σίφνου αλλά και των υπόλοιπων νησιών. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη και τα προσφερόμενα φαγητά είναι κερασμένα.
Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.