- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πίσω στην Αθήνα, πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, κάνω τάχα πως πεθύμησα τα αθηναϊκά μου στέκια και συλλέγω πληροφορίες για όσα έγιναν τον καιρό που έλειπα από την πόλη. Όμως στην καρδιά μου και κυρίως στη μνήμη μου επικρατούν όλα τα ωραία που έζησα εκεί μακριά, στις θάλασσες του Νότου, στα μικρά χωριά της πατρίδας, στα μαγευτικά ειρηνικά ακρογιάλια, εκεί που όλα μοιάζουν αλλά και είναι αυθεντικά. Από όσα έζησα εγώ αλλά και όσα μου μεταφέρουν οι φίλοι που μιλάμε και αλλάζουμε εντυπώσεις, η ελληνική κουζίνα μεσουράνησε, άλλες φορές μένοντας πιστή στην παράδοση, κι άλλες παίρνοντας το δρόμο του γκουρμέ. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι τις κρύες νύχτες του χειμώνα θα θυμόμαστε εκείνη την ολόδροση ντομάτα που ο ταβερνιάρης σέρβιρε κατευθείαν από τον μπαχτσέ, το νεκταρίνι που πλύναμε στη θάλασσα ή τον σαργό που πιάστηκε ένα τέταρτο πριν την άφιξή μας στην παραθαλάσσια ταβέρνα. Αυτό που τελικά μένει από τα καλοκαίρια του Αιγαίου είναι η γεύση της ξεγνοιασιάς όταν όλα, προϊόντα, άνθρωποι και ζωές είναι λίγο πιο αληθινά.
Κύθνος
Το πρωί ξεκινάγαμε με κάτι κομψό. Σπιτική γκαζόζα στη Gazoza. Μέσα στη Χώρα. Μετά ερχόντουσαν οι πίτες, οι σφουγγατόπιτες και οι ρακές.
Δονούσα 1
Γίγαντες τηγανητοί με σκορδαλιά ντομάτας, σε δεύτερο πλάνο η πιπερόπιτα και η θάλασσα. Στην Κόρη του Μιχάλη, την πιο ωραία ταβέρνα του νησιού (και δεν σας δείξαμε το τρίπατο παστίτσιο…).
Λακωνία
Χαμένοι σε road trip μεταξύ Ταίναρου και Ελαφονήσου, τρώγαμε φρούτα από τα μποστάνια και κάναμε σχέδια επί χάρτου.
Δονούσα 2
Σαλάτα με ντόπια ρόκα και σταφύλια, ξινοτύρι Νάξου, σος λεμόνι-μουστάρδα-μέλι, κόκκινα πιπέρια-έπος! Μια βουτάγαμε στη πιατέλα, μια ρίχναμε ματιές στην πανσέληνο που έβγαινε πίσω από το βουνό. Και πάλι στην ταβέρνα Η Κόρη του Μιχάλη.
Σχοινούσα
Καλαμάρι που σπαρταράει με πουρέ ντόπιας φάβας. Ανάρπαστο, στην ταβέρνα Κυρά Ποθητή.
Τήνος
Στο νησί που έχει εκτοξευτεί γαστρονομικά (ε, και μια στάλα τις τσίμπησε τις τιμές), φάγαμε στο έξοχο Θαλασσάκι σαλάτα με ντομάτα από το μποστάνι τους, τηνιακό λαδοτύρι να ξεχνάς το όνομά σου και λιαστή ντομάτα. Πάνω στο κύμα.
Ψαρά
Στην ταβέρνα Σπιτάλια από νωρίς το μεσημέρι για ουζάκια, σαρδελίτσες και θέα στων Ψαρών την (ολο)Μαύρη Ράχη.
Λειψοί
Ξυπόλητοι γκουρμέ με ταμπουλέ και ταρτάρ τόνου, στην παραλία Κατσαδιά και στην ταβέρνα Dilaila.
Μεσσηνία
Όταν ο ταβερνιάρης είναι και ψαράς, τρώγαμε σάλπες και σαργουδάκια ψαρεμένα μπροστά μας εκείνη την ώρα! Ταβέρνα Μπάμπης, στη μαγευτική παραλία της Σάντοβας.
Λήμνος
Στα Λύχνα, στο καφενείο-εστιατόριο Έννοια Πό ‘χεις, λακέρδα με αγκινάρα τουρσί, φρέσκα κρεμμυδάκια, λαδολέμονο. Προϊόντα αποκλειστικά ντόπια, εικόνα Νουβέλ Μεντιτερανέ, σεφ ο ακαταμάχητος Λουκάς Μάιλερ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.