Θεματα

Στην Πανεπιστημίου μόλις άνοιξε μια αφόρητα σοκολατένια γωνιά

Το καινούργιο Chocotopia βρίσκεται μέσα σε ένα βιβλιοπωλείο και σε αφήνει να φτιάξεις τη δική σου θεϊκή σοκολάτα

Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Ραφαήλ ζωγράφισε την περίφημη νωπογραφία του «Η Σχολή των Αθηνών» στο παλάτι του Βατικανού το 1510. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1520, ο Ισπανός Hermando Cortez, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική, φρόντισε να έχει γεμάτες τις αποσκευές του με κόκκους κακάο. Ήταν ο άνθρωπος που σύστησε στην Ευρώπη τη σοκολάτα. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, ότι όταν ο Ραφαήλ έβαζε τις τελευταίες πινελιές στη «Σχολή των Αθηνών», δεν είχε δοκιμάσει ποτέ στη ζωή του σοκολάτα. Εσύ όμως μπορείς να απολαύσεις τη ρέπλικα της θρυλικής νωπογραφίας του, μασουλώντας όχι οποιαδήποτε σοκολάτα, αλλά την καλύτερη του κόσμου.

Στην οδό Πανεπιστημίου, μέσα στο βιβλιοπωλείο Books+, μόλις έκανε την εμφάνισή της μια αφόρητα σοκολατένια γωνιά. Πρόκειται για ένα μίνι παράρτημα του αγαπημένου Chocotopia, που φέρνει όμως πολλές καινούργιες εκπλήξεις στους περαστικούς του κέντρου. Όταν ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης άνοιξε το Chocotopia στη Στοά Νικολούδη στις αρχές του 2017 υποσχέθηκε στον εαυτό του ότι θα το γεμίσει αποκλειστικά με τις καλύτερες σοκολάτες που έχει δει ποτέ αυτός ο κόσμος. Σοκολάτες από το εργαστήριο Antica Dolceria Bonajuto, που εδρεύει στη Σικελία εδώ και 500 χρόνια, σοκολατάκια του Xocolat Manufactur, του καλύτερου σοκολατοποιού της Ευρώπης, σοκολάτες σε κάθε γεύση και από κάθε γωνιά του κόσμου. Από εδώ όμως δεν ξεκίνησε μόνο η λαχτάρα για ποιοτική, αληθινή σοκολάτα, αλλά και η μόδα του παγωτορολού, καθώς ο Παναγιώτης ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα την τεχνική αυτή του παγωτού από τη Σιγκαπούρη.

Το διάσημο πλέον παγωτορολό θα το βρεις και στο Book+. Έχει για βάση γίδινο γάλα και μέλι, χωρίς λευκή ζάχαρη, σταθεροποιητές, συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης. Από εκεί και πέρα έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στις καλύτερες σοκολάτες της Γης (γάλακτος, λευκές και μαύρες) και σε πραλίνες, φρούτα και toppings. Αν δυσκολεύεσαι να διαλέξεις ανάμεσα στα δεκάδες υλικά, στον κατάλογο θα βρεις και 12 προτάσεις που θα σε διευκολύνουν. Γεμάτα υποσχέσεις ακούγονται πάντως το Caramel Praline (€5,80) με καραμελωμένη Dulcey σοκολάτα με επίγευση λευκής, μπισκότο, bites τζαντούγιας και χειροποίητη φουντουκέλα ή το Orange Cardamon (€4,50) με σοκολάτα ποροτοκάλι και κάρδαμο σε ίσες δόσεις, αμύγδαλα και σιρόπι κράνμπερι.

Αλλά όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά στην ιδέα της…frescolata. Σε μια περίεργη μηχανή που ο Παναγιώτης σχεδίασε μόνος του λιώνουν καθημερινά 22 σοκολάτες που σε πάνε στον Παράδεισο. Εσύ καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα σε αυτές τις σοκολάτες, να αναμείξεις τις αγαπημένες σου γεύσεις και σε λίγα λεπτά να δημιουργήσεις τη δική σου. «Πήρα την ιδέα», λέει ο Παναγιώτης, «από το τραπέζι του αρωματοποιού». Όπως ένας αρωματοποιός έχει μπροστά του τα συστατικά για να φτιάξει το τέλειο άρωμα, έτσι έχεις και εσύ όλες τις δυνατότητες για να δημιουργήσεις την τέλεια σοκολάτα. Μετά, παίρνεις το αριστούργημά σου, μαζί και έναν τέλειο speciality καφέ από ελληνικό χαρμάνι (ψημένο ακριβώς στους 96 βαθμούς) και είσαι έτοιμος να συνεχίσεις τον δρόμο σου προς ένα άκρως σοκολατένιο φθινόπωρο. 

Πανεπιστημίου 37, 210 3222300, Fb: Chocotopia