- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Από τα πατατάκια μέχρι τα χωνάκια παγωτού, μερικά από τα αγαπημένα μας σνακ γεννήθηκαν εντελώς τυχαία
Γυρνάς σπίτι πεινασμένος. Στο ψυγείο σου όμως υπάρχουν τρεις μπανάνες, λίγο γιαούρτι και κάτι απροσδιόριστο σε ένα γυάλινο βάζο. Ξεκινάς να συνδυάζεις υλικά που μέχρι τώρα δεν ήξερες ότι μπορούν να συνδυαστούν και καταλήγεις να φτιάξεις κάτι απίστευτα νόστιμο. Δεν είσαι ο πρώτος. Μερικές από τις μεγαλύτερες λιχουδιές αυτού του πλανήτη έχουν δημιουργηθεί από ένα συνδυασμό τεμπελιάς, εφευρετικότητας και τύχης.
Μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας
Το 1930 η Ruth Wakefield και ο σύζυγός της διατηρούν το πανδοχείο Toll House Inn. Μια μέρα, ενώ η Ruth φτιάχνει μπισκότα για τους πελάτες της, διαπιστώνει ότι της έχει τελειώσει η κουβερτούρα που χρησιμοποιεί συνήθως. Έτσι, αποφάσιζει να κόψει σε μικρά κομμάτια μια ημίγλυκη σοκολάτα με τη σκέψη ότι η σοκολάτα θα λιώσει και θα ενσωματωθεί στη ζύμη. Έλα όμως που η σοκολάτα δεν έλιωσε. Και έτσι ξημέρωσε μια νέα μέρα για τα μπισκότα όλου του κόσμου.
Nachos
Το 1943 ο Ignacio Nacho Anaya εργάζεται ως μετρ στο εστιατόριο “Victory Club” στο Μεξικό. Μια κατά τα άλλα ήσυχη μέρα εκείνης της χρονιάς, στο εστιατόριο μπαίνουν οι γυναίκες δέκα στρατιωτικός από την κοντινή στρατιωτική βάση. Μην μπορώντας να εντοπίσει εκείνη τη στιγμή τον σεφ ο Ignacio αναγκάζεται να αυτοσχεδιάσει. Ρίχνει λοιπόν σε ένα πιάτο ζεστές tortillas και τις καλύπτει εξ ολοκλήρου με λιωμένο τυρί. Γαρνίρει με jalapenos και ενθουσιάζει τα πλήθη.
Σάντουιτς
Ευτυχώς για όλους μας, ο John Montagu, που έζησε τον 18ο αιώνα, ήταν φανατικός χαρτοπαίκτης. Λέγεται ότι δεν άφηνε μια παρτίδα στη μέση για κανέναν λόγο. Οπότε, ζήτησε από το μάγειρά του ένα γρήγορο γεύμα που θα μπορούσε να καταναλώσει με το ένα χέρι, χωρίς να σηκωθεί από το τραπέζι. Και εκείνος ο εμπνευσμένος σεφ σκέφτηκε να βάλει λίγο κρέας και τυρί ανάμεσα σε δυο φέτες ψωμί. Για την υστεροφημία του John Montagu βέβαια, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές αυτής της ιστορίας: η μία τον θέλει χαρτοπαίχτη και η άλλη απλά εργασιομανή. Και οι δύο πάντως συμφωνούν ότι η μανία του να παραλείπει τα γεύματά της ημέρας οδήγησε στη γέννηση του πιο λαχταριστού σνακ στην ιστορία της κουζίνας.
Πατατάκια
Βρισκόμαστε στο 1853 στο εστιατόριο Moon Lake House στη Νέα Υόρκη. Όλα βαίνουν καλώς μέχρι που ένας δύστροπος πελάτης στέλνει πίσω στην κουζίνα τις τηγανιτές πατάτες του λέγοντας ότι «δεν είναι αρκετά λεπτές». Ο σεφ ξεφυσάει, αλλά κόβει τις πατάτες πιο λεπτές. Παρόλα αυτά ο πελάτης παραμένει δυσαρεστημένος και οι πατάτες ξαναγυρίζουν στην κουζίνα. Την τρίτη φορά, ο σεφ κόβει τις πατάτες γελοιωδώς λεπτές και τις σερβίρει. Περιέργως, ο πελάτης ενθουσιάζεται και τα πατατάκια είναι γεγονός.
Χωνάκια παγωτού
Ήταν το 1904 στην Έκθεση Αγοράς της Λουιζιάνα (Louis World’s Fair) όταν ο πωλητής παγωτού Arnold Fornachou ξέμεινε από κυπελλάκια. Σε βοήθεια έσπευσε ο πωλητής του διπλανού πάγκου Ernest Hamwi. Ο Ernest που πουλούσε γλυκά, έφτιαξε έναν κώνο από λεπτή ζύμη βάφλας και το έδωσε στον Arnold για να μπορέσει να σερβίρει το παγωτό του. Ναι, το πρώτο χωνάκι παγωτού έκανε πάταγο από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο μεζές είναι ένας τρόπος ζωής που μας θυμίζει την αξία του ελληνικού τραπεζιού
Εδώ θα ανακαλύψεις από δεκάδες noodles μέχρι τσιπς από φύκια
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.