Θεματα

9 αξεπέραστες ταβέρνες στην Καλαμάτα

Σαν πας στην Καλαμάτα…θα φας καλά!

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tabernes-anoigma.jpg
Bain Mixtes

Τις περισσότερες δεν τις φωτίζουν οι προβολείς της δημοσιότητας, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί δεν τις αναφέρουν, η κουζίνα τους δεν ξέρει από δημιουργικές συνταγές. Είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης, η προκομμένη μαγείρισσα-σύζυγος, τα παιδιά που σερβίρουν, πίσω συνήθως υπάρχει κι ένα δικό τους μποστάνι να προμηθεύει τις κατσαρόλες. Είναι «ταπεινές», όμως μπορούν να σου προσφέρουν τον Παράδεισο και τις πιο όμορφες καλοκαιρινές στιγμές σου καθώς μαγειρεύουν και σερβίρουν τα καλύτερα, με τρόπο απλό, καθημερινό, αυτή είναι η δουλειά τους, χρόνια τώρα, και την ξέρουν καλά. Οι τιμές τους; Λίγο ακόμη και θα νομίσεις ότι είσαι καλεσμένος και σε κερνάνε…

Ξημέρωμα ή «στου Κουρκουτά»

koyrkoytas-1-ximeroma.jpg

Η «από πάντα» καλή ψαροταβέρνα, εκεί που πηγαίνουν οι Καλαματιανοί οικογενειακώς τα κυριακάτικα μεσημέρια, όταν θέλουν να φάνε καλό ντόπιο ψάρι, ή όταν φιλοξενούν φίλους και θέλουν να τους ευχαριστήσουν. Άπλα στα τραπέζια, όλα βλέπουν τη θάλασσα ακριβώς από κάτω, δροσερός μαΐστρος, πεντάφρεσκα ψάρια, και μικρά για το τηγάνι, και μεγάλα στη σχάρα. Εντάξει, εδώ δεν νομίζεις πως είσαι καλεσμένος αλλά είναι πραγματικά πολύ φρέσκο και μεγάλο το ψάρι, και φυσικά δεν έχει σχέση με τιμές Αθήνας. Στον δρόμο προς Μάνη, λίγο μετά το Philoxenia, 2721 041316

Στου Κώστα

stoy-kwsta.jpg

Ο σύζυγος Κώστας Βασιλειάδης είναι επικοινωνιακός, σε ξέρει-δεν σε ξέρει θα ‘ρθει στο τραπέζι να καρατάρει τα γούστα σου, θα σου πει απολαυστικές ιστορίες, θα πιει κι ένα ποτήρι μαζί σου. Ανοιχτά από το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, εδώ θα δεις να γευματίζουν άνθρωποι της γειτονιάς, μεροκαματιάρηδες, δικηγόροι και οι «αρχές» της Καλαμάτας, οικογένειες με τα παιδιά τους τις Κυριακές. Στα πιάτα του τα καλύτερα της Μεσσηνίας, σε ό,τι φυτρώνει, κολυμπάει, πετάει στην περιοχή. Ο αφανής ήρωας λέγεται Μαρία, είναι η γυναίκα του που αντίθετα από τον Κώστα δεν αγαπά τη δημοσιότητα. Φτιάχνει όμως τα τέλεια λαδερά, πολλά μαγειρευτά, πίτες, ομελέτες συγκλονιστικές με αγκινάρες, χόρτα εποχής, αγριοσπάραγγα όταν είναι ο καιρός τους. Και καταπληκτικές γαρίδες Πεταλιδίου, και ψάρια φρέσκα, και μπακαλιάρο σε πολλές ντόπιες εκδοχές, και ταραμά του φτωχού-μη ρωτάς, μόνο τρώγε! Πίσω από την Αστυνομία, στη Νέα Είσοδο, στον συνοικισμό Διασπορά ή Μπουρνιάς, όπου και να ρωτήσεις θα σε καθοδηγήσουν, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ γνωστή.  2721 083957

Βάγιας

vagias-2.jpg

Αυλή που σου θυμίζει το σπίτι της γιαγιάς στο χωριό: δέντρα με ασπρισμένους κορμούς, πατημένο χώμα και μια απίστευτη, χρωματιστή ποικιλία λουλουδιών σε παλιούς ντενεκέδες που μάταια προσπαθούν να μπουν σε τάξη, δημιουργούν καταπράσινη ζούγκλα. Στα πιάτα μπακαλιάρος –σκορδαλιά ή με τη σάλτσα (αχ, αυτή η σάλτσα σκόρδο, δεντρολίβανο, φρέσκια ντομάτα) και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες στο πλάι. Βολβοί που ωραιότερους δεν έχεις φάει, μαυρομάτικα με σπανάκι, ψητά της σχάρας-θαύμα το συκώτι-,  αλλά και κουτσομουρίτσες που άμα τις έχει είναι γιατί τις βρήκε πολύ φρέσκες. Κρασί από το δικό του βαρέλι. Καλλιπατείρας 48, 2721029118

Ζέφυρος - Πουλέας

poyleas.jpg
poyleas.jpg

Η Κατίνα στην κατσαρόλα, η Ευτυχία στην επικοινωνία, το σέρβις και τα δωμάτια που διατηρούν ακριβώς πάνω από την ταβέρνα (τέλεια και σε πολύ καλές τιμές). Όχι ότι δεν μαγειρεύουν και οι δύο καταπληκτικά αλλά η Κατίνα είναι που ξυπνάει από το χάραμα για να βάλει μπροστά τον φούρνο. Καθημερινά 3-5 απολύτως σπιτίσια φαγητά με τα καλύτερα προϊόντα του μποστανιού-δικού τους ή της γειτόνισσας. Δηλαδή, κολοκυθανθοί γεμιστοί, κορφάδες, γεμιστά (τιμημένα καλαματιανά, και μελιτζάνα), μοσχαράκι λεμονάτο και μοσχαράκι κοκκινιστό, χοιρινό στο φούρνο με πατάτες. Και ψητά σχάρας. Με τηγανητές πατάτες του ονείρου-«να παίρνεις πάντα βουνίσιες, είναι οι καλύτερες». Και φυσικά ψάρια από τον δικό τους ψαρά. Γιώργος και Τάκης (οι αδελφοί Πουλέα και σύζυγοι των γυναικών) επιλέγουν τα καλύτερα και είναι μαέστροι στο ψήσιμο. Μπροστά μεγάλη αυλή, λουλούδια και θάλασσα, όσοι ξέρουν όμως κάθονται μπροστά στον δρόμο, πιο ήσυχα, πιο δροσερά, παρέα με τους παππούδες του χωριού. Παλιόχωρα Αβίας, 2721058431 

Γαιτανάρος

gaitanaros-1.jpg

Η ταβέρνα-ειδύλλιο! Τέλεια και η διαδρομή μέχρι να φτάσεις (που ας μην είναι σαββατοκύριακο γιατί τότε κατεβαίνει προς τα κάτω και όλη η Καλαμάτα για μπάνιο). Ακριβώς πάνω στο λιμανάκι των Κιτριών, με τα τραπέζια μπροστά στο κύμα και τις βαρκούλες-φυσικά τρως με το μαγιό. Οι άντρες ψαρεύουν, οι γυναίκες ψήνουν και μαγειρεύουν, τα παιδιά σερβίρουν. Όλα τα ωραία «πρώτα»-σαλάτες, γαύρος μαρινάτος δικός τους, καλαμαράκια, πατάτες. Και στη συνέχεια μικρόψαρα στο τηγάνι (σωστό) και ψαρούκλες στη σχάρα. Παραλία Κιτριές 2721058370

Ακρογιάλι-Κλείδωνας

akrogiali-kleidwnas.jpg

Στην αρχή θα τη σνομπάρεις γιατί το ακρογιάλι είναι μπροστά σου μεν, δεν το βλέπεις δε. Όμως κάθεσαι σε μια αυλή γεμάτη λεμονιές, τριανταφυλλιές, μολόχες, αρμπαρόριζες και άπειρες γλάστρες, σε καθεμιά και μια γατούλα κουλουριασμένη που σου κάνει ματάκια μέχρι να της πετάξεις τον μεζέ. Απίθανο τηγάνι, είτε πρόκειται για γόπες, είτε για κεφτέδες. Καθημερινά κορφάδες και μελιτζάνες στον φούρνο. Και κάνα 2-3 μαγειρευτά, σπιτικά και σε μερίδες θηριώδεις. Και ψητά σουβλάκια, μπριζόλες, μπιφτέκια που παίρνουν ντελίβερι τα γύρω εξοχικά. Ψάρια, μικροί σαργοί -λουκούμια ή μπαρμπουνάκια ή στείρες ή γόπες-μούρλια, όλα πεντάφρεσκα, ο Βαγγέλης Κλείδωνας ψωνίζει «από τον μανάβη που έρχεται από την Καρδαμύλη με το Ντάτσουν». Στο τέλος κερασμένα καρπούζι, σύκα, αχλάδια, ή παγωτά από το ψυγείο. Κρασί δικό του. Μερακλίδικο, βαρύ, αυθεντικό, παλιό. Σαν τον ίδιο. Ακρογιάλι Αβίας, 2721058518

Bain Mixtes

bain-mixtes.jpg
 

Ξενικό το όνομα, ξένος από την περιοχή και ο Γιάννης (Βουγιούκας, τον ξέρεις ίσως από τα μαγαζιά της Αθήνας), που την άνοιξε πριν λίγα χρόνια. Δεν είναι αυτό που λες «οικογενειακή ταβέρνα» αλλά έχει τις δικές της χάρες. Ανοίγει από τις 6 και μετά, έχει την τέλεια θέση πάνω στη θάλασσα, ο Γιάννης προσφέρει τα δικά του «αλλιώτικα» για την περιοχή, δηλαδή θαλασσομεζέδες όπως τζατζίκι γαύρου, τόνο ταρτάρ, κόκκινη καυτερή ψαροσαλάτα, λαβράκι και ταραμοσαλάτα με τσιπς αθερίνας, γαρίδες harissa, σολομό με παστά λεμόνια, κωλοχτύπα με σάλτσα βουτύρου και άλλα ωραία, όλα χειροποίητα όπως και τα τέλεια γλυκά. Εδώ δύναμη έχουν τα κρασιά, τα περίεργα αποστάγματα, οι σπάνιες βότκες, η ρομάντζα το βράδυ με το φεγγάρι πάνω από τον Μεσσηνιακό να νομίζεις ότι μόνο για σένα φέγγει. Παραλία Παλιόχωρας Αβίας 6980516812

Θίασος

thiasos.jpg

Για καταπληκτικά μεζεδάκια μην ψάχνεις άλλο. Οι λιχουδιές του Θίασου τιμούν τα εποχιακά υλικά και τον τόπο τους, αφού όλες οι πρώτες ύλες είναι από τη Μεσσηνιακή γη. Θα τα απολαύσεις κάτω από τη δροσιά των αιωνόβιων πλάτανων. Σπεσιαλιτέ αξεπέραστη η γουρουνοπούλα. Υπαπαντής 7, 2721088407

Πλάτανος

platanos.jpg

Αυθεντικές γεύσεις, παραδοσιακή κουζίνα και η όρεξη της μαγείρισσας. Δηλαδή ό,τι ακριβώς ψάχνεις από μια ταβέρνα τον Αύγουστο. Εκτός από τη γνωστή γουρουνοπούλα, δοκίμασε και τις φημισμένες τυροκροκέτες τους, αλλά και το εξοχικό μοσχαράκι. Εννοείται ότι για το τέλος υπάρχουν άπαιχτα, χειροποίητα και παραδοσιακά γλυκά. Αυτήάείναι η μισή μαγεία. Αρτέμιδος 84, Καλαμάτα, 2721088266

* Πληροφορία της τελευταίας στιγμής είναι πως φέτος τα σωστά σουβλάκια τα έχει ο Νικήτας, στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Αγοράς, εκεί μαζεύονται, λέει, όλοι. Τυλιχτά και καλαμάκια με τη γνωστή, αξεπέραστη από αρχαιοτάτων χρόνων συνταγή «τρία κομμάτια κρέας-δύο ξύγκι», τζατζίκι, σαλάτα, πατάτα, όλα εξαιρετικής ποιότητας. Σπάρτης 39-45, 2721026766


Ευχαριστούμε πολύ τον Γαστροναύτη Παναγιώτη Παπανικολόπουλο για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.