Θεματα

Άπαιχτο παγωτό ελαιόλαδου στην Ιθώμη

Το φτιάχνει ο σεφ Βασίλης Κουντούρης στο καφέ-εστιατόριο «Ιθώμη» στην αρχαία Μεσσήνη

Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φεύγοντας από την Αρχαία Μεσσήνη κάναμε μια στάση να ξεκουραστούμε στο καφέ –εστιατόριο «Ιθώμη», στο χωριό Μαυρομμάτι. Η θέα από τη σκιερή αυλή του ήταν μαγευτική. Όλος ο κάμπος του αρχαιολογικού χώρου στα πόδια μας. Εδώ δοκιμάσαμε το σπιτικό παγωτό ελαιόλαδου, ένα δροσερό ποίημα που φτιάχνει χωρίς γάλα ή κρέμα, αλλά βασικά με λάδι και νερό ο σεφ του εστιατορίου Βασίλης Κουντούρης.

Το εστιατόριο, μάθαμε, έχει και αυτό τη δική του ιστορία που ξεκινάει από τα τέλη του 1800, όταν πρωτοχτίστηκε ένα πέτρινο σπίτι για κατοικία. Αργότερα, για μερικές δεκαετίες λειτουργούσε ως παντοπωλείο, στη συνέχεια μετατράπηκε σε σχολαρχείο και στην περίοδο της κατοχής στέγαζε ένα μικρό εστιατόριο. Το 1981 ο Παναγιώτης Κουντούρης το αγόρασε, το έφτιαξε και άρχισε να το λειτουργεί από το 1987 μέχρι σήμερα σαν καφέ -εστιατόριο όλο το χρόνο.

Ο σεφ Βασίλης Κουντούρης

Προσφέρει σπιτική ελληνική κουζίνα και εννοείται τοπικά παραδοσιακά πιάτα, ενώ πουλάει και ντόπια προϊόντα όπως μέλι, σαπούνι από φραγκόσυκο, ξερά σύκα, λαλάγγια κ.α. για να πάρετε μαζί φεύγοντας. Αυτό που δυστυχώς δεν μπορείτε να πάρετε μαζί σας είναι το παγωτό. Αλλά δεν πειράζει, θα έχετε έναν ακόμα λόγο να επιστρέψετε!