Αν δεν πας στο μαγαζί του Πρέκα, δεν έχεις πάει στη Σύρο
Να έχεις όρεξη για λουκούμι και ελεύθερη ώρα
![christiperri.jpg christiperri.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/christiperri.jpg)
![dsc02361.jpg dsc02361.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/08/06/dsc02361_0.jpg)
Το καλοκαίρι για εμένα μπορεί να ξεκινάει αλλού, όμως πάντα τελειώνει στη Σύρο. Συμβαίνει νομίζω με το κάθε παιδί που περνάει τους ξέγνοιαστους μήνες του χρόνου σε ένα εξoχικό με θάλασσα και μεγαλώνοντας δεν μπορεί να νιώσει πραγματικές διακοπές χωρίς μεσημεριανό ύπνο στο παλιό του κρεβάτι και κόκκους άμμου στα σεντόνια να τον γαργαλούν.
Σε ένα τέτοιο τέλος καλοκαιριού πριν από πολλά χρόνια βρέθηκα για πρώτη φορά στο μαγαζί του Κώστα Πρέκα, συνοδεύοντας τη μαμά μου στα ψώνια της για χαλβαδόπιτες και λουκούμια που έπρεπε να γυρίσει πίσω στην Αθήνα ως δώρα στους συγγενείς.
![prekas2.jpg prekas2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/prekas2.jpg)
![prekas1.jpg prekas1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/prekas1.jpg)
Όσο εκείνη διάλεγε τι θα αγοράσει, εγώ χάζευα τα ψηλά ράφια και τα περίεργα βαζάκια (δεν ήξερα ακόμα να διαβάζω τις ετικέτες τους) και τελικά την προσοχή μου τράβηξε ένα μεγάλο, οβάλ, λευκό αντικείμενο που δεν μου θύμιζε τίποτα. Το βλέμμα μου πρέπει να ήταν γεμάτο περιέργεια, καθώς το πρόσεξε ο ίδιος ο κύριος Κώστας και με πληροφόρησε πως κοιτούσα ένα αβγό στρουθοκαμήλου. Γούρλωσα τα μάτια και αναφώνησα «ΟΥΑΟΥ!».
Δεν το αγοράσαμε, παρόλες τις προσπάθειές μου.
Από τότε κάθε φορά που μπαίνω στο μαγαζί, πρώτα κοιτάω στο ίδιο σημείο που είχα δει τότε το αβγό και έπειτα διαλέγω τι θέλω να ψωνίσω.
![dsc02341.jpg dsc02341.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc02341.jpg)
![dsc02332.jpg dsc02332.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc02332.jpg)
Υπάρχει λοιπόν ένα μαγικό παντοπωλείο στην αγορά της Σύρου όπου μπορείς να βρεις ό,τι τραβάει η όρεξή σου, ακόμα και αβγά στρουθοκαμήλου. Οι μυρωδιές και τα ζωηρά χρώματα δεν περιορίζονται στα κουτάκια και τα μπουκάλια ενώ με το που διαβείς το κατώφλι θα αισθανθείς σαν να έχεις μπει σε μία περίεργη μηχανή του χρόνου, όπου το παλιό βασιλεύει αλλά ταυτόχρονα ζει σε πλήρη αρμονία με το σύγχρονο με απόλυτο σκοπό να ικανοποιήσουν εσένα, τον τυχερό πελάτη.
Μαέστρος σε όλο αυτό είναι ο Κώστας Πρέκας, ο οποίος σπούδασε φυσιοθεραπευτής, πέρασε από σερβιτόρος και τελικά στις αρχές της δεκαετίας του '90 αποφάσισε να μετατρέψει ένα προπολεμικό συριανό μπακάλικο στην προσωπική του γευστική όαση.
![dsc02352.jpg dsc02352.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc02352.jpg)
![dsc02348.jpg dsc02348.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc02348.jpg)
Η ιδέα του να ανοίξει ένα μπακάλικο με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα ήταν τελείως αντίθετη με την τάση της εποχής, όπου η διαφήμιση μεσουρανούσε και οι περισσότεροι είχαν στραφεί σε οτιδήποτε ξενόφερτο, κυρίως αμερικάνικο. Κι όμως εκείνος ταξίδευε από νησί σε νησί και τόπο σε τόπο, αναζητώντας τις πιο νόστιμες ντόπιες λιχουδιές για να φέρει μαζί του πίσω στην Σύρο.
Οι μόνιμοι κάτοικοι τον στήριξαν, παρόλες τις επιφυλάξεις τους («Τι εννοείς δεν πουλάς κόκα κόλα, Κώστα; Δεν θα φτουρίσει αυτό το μαγαζί.») και έπειτα ακολούθησαν οι επισκέπτες με όρεξη να ανακαλύψουν νέες γεύσεις και να θυμηθούν παλιότερες.
Σήμερα δεν υπάρχει ένας Έλληνας σεφ που σέβεται τον εαυτό του και δεν γνωρίζει τα προϊόντα Πρέκα, από τον πολτό μάραθου που κάνει κάθε συνταγή να μοσχοβολάει μέχρι τις αξεπέραστες λιαστές ντομάτες (τις οποίες ξεκίνησε να πουλάει before it was cool), την κάπαρη, το σουσάμι που καλλιεργεί ο ίδιος στην Ορεστιάδα και αμέτρητα άλλα καλούδια που προκαλούν μία ταχυπαλμία σε κάθε λάτρη του καλού φαγητού.
![prekas3.jpg prekas3.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/prekas3.jpg)
![prekas4.jpg prekas4.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/prekas4.jpg)
Εμείς οι γλυκατζήδες έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στη βυσσινάδα της γιαγιάς (της κανονικής γιαγιάς του κυρίου Κώστα), στις πεντανόστιμες μαρμελάδες, στα κλασσικά και αξεπέραστα λουκούμια του Κορρέ, ενώ μία νέα ιδέα με όνομα «συριανά γλυκοπαντρέματα» είναι ο λόγος που δεν κοιμάμαι τα βράδια. Πρόκειται για την ένωση δύο παραδοσιακών γλυκών της Σύρου σε ένα καινούριο «υβρίδιο» που συνδυάζει τις γεύσεις με τρόπο τέτοιο ώστε ο ουρανίσκος σου να γεύεται κάτι τελείως πρωτόγνωρο, ακόμα και αν έχεις φάει χαλβαδόπιτα εκατοντάδες φορές στο παρελθόν.
Προσωπικό αγαπημένο είναι η μαρμελάδα σύκο με παστελαριά, η οποία αλείφεται πάνω σε ψωμί με βούτυρο και απογειώνει το καλοκαιρινό πρωινό, ενώ το πάντρεμα παστελαριάς (ξανά) με γέμιση χαλβαδόπιτας δημιουργεί ένα έδεσμα που θυμίζει στην όψη γκοφρέτα και σε κάνει να βγάζεις περίεργους ήχους απόλαυσης όσο το γεύεσαι. Καλύτερα να μην είσαι κοντά σε άλλα άτομα για την πρώτη δοκιμή.
![dsc02325.jpg dsc02325.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc02325.jpg)
![dsc02404.jpg dsc02404.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc02404.jpg)
O κύριος Κώστας με πληροφορεί με βεβαιότητα και περηφάνια πως ακόμα και χωρίς την καλοκαιρινή σεζόν, το μαγαζί θα επιβίωνε. To εργοστάσιο βιομηχανίας Πρέκας είναι το μοναδικό του νησιού που έχει αντέξει την κρίση και συνεχίζει να ευδοκιμεί. Η στροφή του κόσμου προς το υγιεινό και το ελληνικό έχει υπάρξει άκρως βοηθητική ενώ η άριστη ποιότητα των προϊόντων κάνουν όχι μόνο τους μόνιμους κατοίκους της Σύρου να τον εμπιστεύονται με δεμένα τα μάτια, αλλά και πολλούς παθιασμένους foodies να τον αναζητούν από όλες τις γωνίες της χώρας.
![prekas5.jpg prekas5.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/prekas5.jpg)
![prekas6.jpg prekas6.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/prekas6.jpg)
Αφού τελειώσαμε την κουβέντα μας και με εφοδίασε με τις αγαπημένες μου νοστιμιές, με ρώτησε αν μαγειρεύω. Εγώ κορδώθηκα, απάντησα πως έχω γίνει φίνα μαγείρισσα από τότε που μετακόμισα στο δικό μου σπίτι και πως ψάχνω τρόπους να κάνω τα πιάτα μου νόστιμα αλλά υγιεινά ταυτόχρονα. Μου έδωσε το τηλέφωνό του και μου επέτρεψε να τον καλέσω για ότι συμβουλή χρειαστώ.
«Ακόμα και αν έχεις υλικά που δεν ταιριάζουν καθόλου μεταξύ τους, πάρε με να σου πώς θα τα μαγειρέψεις».
Έφυγα από το μαγαζί και αισθανόμουν πως έχω μπει σε κάποιο club που σου επιτρέπεται η είσοδος μόνο αν είσαι σε λίστα VIP. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να το παίξω δύσκολη και να περιμένω τρεις μέρες πριν του στείλω το πρώτο μήνυμα.
![dsc02378.jpg dsc02378.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc02378.jpg)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήνονται στη σχάρα κατευθείαν από το ποτάμι, ή τηγανίζονται για τους μερακλήδες
Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό
«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»
Μπαίνουμε στην κουζίνα και μαγειρεύουμε με διάσημα τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της Ελλάδος
Λαχταριστά μπέργκερς, φοβερές πίτσες, άπαιχτα σουβλάκια, ακόμα και σπιτικό φαγητό, όλα είναι εδώ
Φτιάξε και απόλαυσε τις καλύτερε μακαρονάδες ενόψη Ολυμπιακών Αγώνων
Για σουβλάκια, πίτσα, burger ή ό,τι σου έρθει στο μυαλό, μπες στο fagi.gr
Aυθεντικές ιταλικές γεύσεις, μαμαδίστικα πιάτα και American street food
Συνταγές βασισμένες στην εποχικότητα, άριστες πρώτες ύλες και value for money τιμές
Η νέα street food λιχουδιά της Αθήνας συμβαίνει στο Fuddy Duddy Pizza, στην οδό Λέκκα
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχει γεύση «πανάκριβη», εστέτ και γκουρμέ
Στο κέντρο της Χώρας, θα το εντοπίσεις και θα το αγαπήσεις αμέσως
Εδώ δεν θα φας «χθεσινό» παγωτό, μόνο υπέροχες γεύσεις με χαμηλά λιπαρά και τόσο όσο ζάχαρη, που φτιάχτηκαν την ημέρα που θα το επισκεφθείς
Ένας ολόκληρος κόσμος νοστιμιάς, πλασμένος από υλικά του πιο λαχταριστού ονείρου
Θα δοκιμάσεις εξαιρετικό French Toast με βατόμουρα και κρέμα πατισερί, αλλά και αλμυρά αβγοπιάτα και φρέσκα σάντουιτς.
Εδώ το φαγητό είναι μοίρασμα που φέρνει κοντά την παρέα και τα cocktails είναι κλασικά και δημιουργούνται με βάση τις αυθεντικές συνταγές
Ξεκινά με γευστικό και αρωματικό πρωινό και εκλεκτούς καφέδες, συνεχίζοντας με δροσιστικά και απολαυστικά cocktails
Cocktails, μοναδική θέα, και αξέχαστα βράδια
Ο σεφ του εστιατορίου The Lost Sheep εξηγεί γιατί στα πιάτα του γεύεσαι τη γαστρονομική κουλτούρα της πατρίδας του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.