Πριν 90 χρόνια η Πλατεία Θεάτρου με τη Διπλάρειο Σχολή που δεσπόζει (και ήταν το πρώτο σκεπαστό θέατρο της πόλης) ήταν το εμπορικό κέντρο της Αθήνας και έσφυζε από ζωή. Κάτω από τη Βαρβάκειο Αγορά και δίπλα από τα δερματάδικα και τσαγκαράδικα του Ψυρρή, ταβέρνες όπως το Δίπορτο, η στοά του Βαγγέλη, ο Τσιμπούκας της Ευριπίδου, ο Μπαρμπα Τάσος της Σωκράτους και η γνωστή Κληματαριά, ήταν για τους ανθρώπους του εμπορίου και των συντεχνιών, φιλικά στέκια με απλά, μαγειρευτά φαγητά, φασολάδα, ρέγγα, γαρδούμπες και κρασί από τις μάννες, τα δρύινα βαρέλια. Μερικές φορές, τα μεσημέρια του Σαββάτου, μετά τη δουλειά, το φαγητό εξελισσόταν σε μικρό αυτοσχέδιο γλέντι. Τότε που ο κόσμος ακόμα εκτιμούσε το βαρελίσιο κρασί και τα κρασοπουλιά.
Στα τέλη του Αυγούστου, οι ταβερνιάρηδες της περιοχής έβγαζαν τα μεγάλα βαρέλια στην Πλατεία για να τα πλύνουν.
Φέτος, στις 29 και 30 Αυγούστου, η Κληματαριά γιορτάζει τα 90 χρόνια της και το τέλος του καλοκαιριού με ένα μεγάλο διήμερο γλέντι, από τις 8 μ.μ. μέχρι τις 2 τη νύχτα, με φιλοξενούμενους δεκάδες μουσικούς που έχουν περάσει από τα τραπέζια της και έχουν στήσει παρόμοια γλέντια. Ανάμεσα τους ο απαστράπτων σταρ του κλαρίνου Γιώργος Μάγκας, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο «Χαίνης» Δημήτρης Αποστολάκης, ο Μανώλης Πάππος, ο κιθαρίστας Δημήτρης Λάππας, οι Ρεμπελέτικο, ο θρύλος της παραδοσιακής μουσικής Νίκος Σαραγούδας, η Κατερίνα Τσιρίδου και άλλοι. Ακριβώς εκεί που ήταν κάποτε το ιερό του Απόλλωνα…
Κληματαριά: Πλατεία Θεάτρου 2, 2103216629
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.