Θεματα

Νόστιμη Swatch

Η Swatch γιορτάζει και μας μαγειρεύει 

43881-98645.jpg
Λουκία Μητσάκου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
46145-95948.jpg

Η εταιρεία ρολογιών Swatch γίνεται φέτος 30 χρονών και γιορτάζει, αφού το πρώτο ρολόι γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1983. Με αφορμή τα γενέθλια, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο-"μενού" εσωτερικής κατανάλωσης με τα ρολόγια που είχαν σχέση με φαγητά και συνταγές μαγειρικής. 

Κάθε ρολόι και μια συνταγή, μια έμπνευση για μαγειρική, μια έξυπνη ιδέα. Το υπέροχο design των ρολογιών Swatch συνδυάζεται με μια συνταγή για υπέροχες γευστικές απολαύσεις.

Πρόκειται για μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει ανά καιρούς από την εταιρεία, η οποία φημίζεται για τις πρωτοποριακές και ευφάνταστες ιδέες της στο design. Αυτή τη φορά κεντρικό θέμα είναι η μαγειρική και η γευστική μας απόλαυση. Με ελκυστικούς τίτλους όπως “Wake up & Pop”, “Sun(ny)day, “Perfect morning”, “Raw pleasures”, “Asian touch”, “Savory surprise”, “Sapore di mare”, “Ole’ Ole’”, “Volare-Oh-Oh”, “A world of good taste”, “Tasty delight”, “Party time”, “Happiness at hand”, τα πανέμορφα πραγματικά ρολόγια- έργα τέχνης μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας.

Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές. Δοκιμάστε τις σπίτι και δε θα χάσετε.


Ole’ Ole’

Paella με μανιτάρια και θυμάρι

n

Για 4 άτομα

200γρ μακρύκοκκο ρύζι

250γρ καλαμαράκια

500γρ μύδια

4 γαρίδες

4 καραβίδες

200γρ στήθος κοτόπουλου

400γρ μανιτάρια chanterelle

1 μικρή πράσινη πιπεριά

1 μικρή κόκκινη πιπεριά

100γρ πράσινα φασολάκια με το κέλυφος

50ml παρθένο ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

100γρ ψιλοκομμένες ντομάτες

1 σκελίδα σκόρδο

1 φακελάκι σαφράν

πιπέρι

500ml ζωμός λαχανικών

αρκετά κοτσάνια φρέσκο θυμάρι

n

Καθάρισε και πλύνε τα καλαμαράκια και τα μύδια. Καθάρισε τα μανιτάρια. Κόψε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόψε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια. Ρόδισε τα καλαμαράκια σε μια κατσαρόλα με δυο κουταλάκια του γλυκού λάδι, πρόσθεσε τα οστρακοειδή και άστα για λίγα λεπτά. Άνοιξε τα μύδια σε μια καλυμμένη κατσαρόλα χωρίς αλατοπίπερο. Τηγάνισε τις πιπεριές με δύο κουταλάκια του γλυκού λάδι. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και άφησέ το να ροδίσει ελαφρώς χωρίς να ψηθεί τελείως. Βάλε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι στο σκεύος “paella”. Πρόσθεσε το ρύζι και ψήστο ελαφρώς. Πρόσθεσε το κοτόπουλο με τις πιπεριές, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα φασολάκια, τα μανιτάρια, τα μύδια, τις γαρίδες και τις καραβίδες. Βάλε αλατοπίπερο και πρόσθεσε το σαφράν, το θυμάρι και το βραστό ζωμό. Μαγείρεψέ το για 15 λεπτά σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντάς το πού και πού έτσι ώστε το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Σβήσε τη φωτιά, κάλυψέ το και άφησέ το για 5 λεπτά.


 PERFECT MORNING

Αυγά με μπέικον με καυτερές πατάτες και σάλτσα από αγγούρι

n

Για 4 άτομα

4 αυγά

8 φέτες μπέικον

3 βραστές πατάτες

2 μικρά κρεμμύδια

1 καυτερή πιπεριά

150ml πηχτό ελληνικό γιαούρτι

½ αγγούρι

μια χούφτα μέντα

1 σκελίδα σκόρδο

60ml παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι

Ψιλόκοψε το κρεμμύδι. Κόψε την πιπεριά, βγάλε τα σπόρια και κόψτην σε φέτες. Ρόδισε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με 30ml λάδι και την πιπεριά. Πρόσθεσε τις πατάτες, κομμένες σε φέτες. Πρόσθεσε αλάτι και ρόδισε τα όλα μαζί σε υψηλή θερμοκρασία. Τρίψε το αγγούρι και τοποθέτησε το σε ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να χάσει το ζουμί του. Ύστερα βάλτο σε ένα μπολ με το γιαούρτι. Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μέντα. Πρόσθεσε αλάτι και το υπόλοιπο λάδι. Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν ανέβει θερμοκρασία βάλε το μπέικον μέσα. Τηγάνισε και τις 2 πλευρές του μέχρι να είναι τραγανό, αφαίρεσέ το από το τηγάνι και βάλτο πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σπάσε το αυγό στο ίδιο τηγάνι που ήταν το μπέικον και τηγάνισε το με μια πρέζα αλάτι. Μοίρασε τις καυτές τηγανητές πατάτες στα 4 πιάτα, πρόσθεσε το μπέικον και τελείωσε με το αυγό. Σέρβιρισέ το με την σάλτσα από αγγούρι.


RAW PLEASURES

Καρπάτσιο τόνου με μεσογειακή μαρινάδα

n

Για 4 άτομα

300γρ ψιλοκομμένος τόνος για το καρπάτσιο

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι

½ λεμόνι

1 κουταλάκι γλυκού αλατισμένη κάπαρη

3 λιαστές ντομάτες σε λάδι

80ml παρθένο ελαιόλαδο

μια χούφτα φρέσκια ρίγανη

2 χοντρές φέτες ψωμί

1 σκελίδα σκόρδο

αλάτι – πιπέρι

n

Ξύσε το λεμόνι προσέχοντας να μην αφαιρέσεις καθόλου από την λευκή ψίχα. Κόψτο σε λεπτές φέτες. Πλύνε καλά την κάπαρη και κόψε τις λιαστές ντομάτες σε κομματάκια. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και κόψε τα φυλλαράκια ρίγανης. Στίψε το λεμόνι και πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον χυμό. Πρόσθεσε το πιπέρι, 50ml λάδι και το ξύσμα λεμονιού. Τοποθέτησε το καρπάτσιο τόνου σε 4 πιάτα και ρίξε από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις λιαστές ντομάτες, την κάπαρη και τα φύλλα ρίγανης. Τεμάχισε το ψωμί σε μεγάλα κρουτόν και τηγάνισέ τα με το υπόλοιπο λάδι και σκόρδο μέχρι να χρυσαφίσουν, ύστερα βγάλτα από την φωτιά και στέγνωσέ τα. Τελείωσε με πιάτο με την σάλτσα. Άσε τις γεύσεις να εμποτίσουν για λίγη ώρα. Πασπάλισε με τα κρουτόν και έτοιμο!


HAPPINESS AT HAND

Πραλίνα κάρδαμο

n

Υλικά για περίπου 40 πραλίνες

700γρ σοκολάτα 72%

250γρ κρέμα γάλακτος

5 σπόροι καρδάμου

Σπάσε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Λιώσε 320γρ σοκολάτα σε bain-marie φροντίζοντας η θερμοκρασία να μην υπερβεί τους 44°C. Αφαίρεσε το από τη φωτιά και ανακάτεψε τη σοκολάτα μέχρι να φτάσει στους 30°C - 32°C και να πήξει. Άλειψε τα τοιχώματα των καλουπιών πραλίνας με μια λεπτή στρώση πηχτής σοκολάτας. Όσο κρυώνουν ετοίμασε ένα ganache με την υπόλοιπη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Ζέστανε την κρέμα και πρόσθεσε την σοκολάτα. Λιώστην και ανακάτεψε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ξεφλούδισε τους σπόρους καρδάμου. Ψήσε τους σπόρους ζεσταίνοντας τους σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Χρησιμοποιώντας ένα γουδί, άλεσε τους σπόρους και πρόσθεσέ τους στο ganache. Όταν το ganache κρυώσει αλλά είναι ακόμα ρευστό, χύστο στις πραλίνες. Άφησε ένα κενό 2mm στην κορυφή. Άφησε τις πραλίνες να κρυώσουν τελείως και σφράγισε τες με την αρχική λιωμένη σοκολάτα, ξανά ζεσταίνοντας την αν χρειάζεται έτσι ώστε να έχει την απαραίτητη συνοχή.

Καλή μας όρεξη!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.