- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Η εταιρεία ρολογιών Swatch γίνεται φέτος 30 χρονών και γιορτάζει, αφού το πρώτο ρολόι γεννήθηκε την 1η Μαρτίου του 1983. Με αφορμή τα γενέθλια, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο-"μενού" εσωτερικής κατανάλωσης με τα ρολόγια που είχαν σχέση με φαγητά και συνταγές μαγειρικής.
Κάθε ρολόι και μια συνταγή, μια έμπνευση για μαγειρική, μια έξυπνη ιδέα. Το υπέροχο design των ρολογιών Swatch συνδυάζεται με μια συνταγή για υπέροχες γευστικές απολαύσεις.
Πρόκειται για μοντέλα που έχουν κυκλοφορήσει ανά καιρούς από την εταιρεία, η οποία φημίζεται για τις πρωτοποριακές και ευφάνταστες ιδέες της στο design. Αυτή τη φορά κεντρικό θέμα είναι η μαγειρική και η γευστική μας απόλαυση. Με ελκυστικούς τίτλους όπως “Wake up & Pop”, “Sun(ny)day, “Perfect morning”, “Raw pleasures”, “Asian touch”, “Savory surprise”, “Sapore di mare”, “Ole’ Ole’”, “Volare-Oh-Oh”, “A world of good taste”, “Tasty delight”, “Party time”, “Happiness at hand”, τα πανέμορφα πραγματικά ρολόγια- έργα τέχνης μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι γευσιγνωσίας.
Μοιραζόμαστε μαζί σας μερικές από τις αγαπημένες μας συνταγές. Δοκιμάστε τις σπίτι και δε θα χάσετε.
Ole’ Ole’
Paella με μανιτάρια και θυμάρι
Για 4 άτομα
200γρ μακρύκοκκο ρύζι
250γρ καλαμαράκια
500γρ μύδια
4 γαρίδες
4 καραβίδες
200γρ στήθος κοτόπουλου
400γρ μανιτάρια chanterelle
1 μικρή πράσινη πιπεριά
1 μικρή κόκκινη πιπεριά
100γρ πράσινα φασολάκια με το κέλυφος
50ml παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
100γρ ψιλοκομμένες ντομάτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 φακελάκι σαφράν
πιπέρι
500ml ζωμός λαχανικών
αρκετά κοτσάνια φρέσκο θυμάρι
Καθάρισε και πλύνε τα καλαμαράκια και τα μύδια. Καθάρισε τα μανιτάρια. Κόψε το κοτόπουλο σε κομμάτια. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόψε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια. Ρόδισε τα καλαμαράκια σε μια κατσαρόλα με δυο κουταλάκια του γλυκού λάδι, πρόσθεσε τα οστρακοειδή και άστα για λίγα λεπτά. Άνοιξε τα μύδια σε μια καλυμμένη κατσαρόλα χωρίς αλατοπίπερο. Τηγάνισε τις πιπεριές με δύο κουταλάκια του γλυκού λάδι. Πρόσθεσε το κοτόπουλο και άφησέ το να ροδίσει ελαφρώς χωρίς να ψηθεί τελείως. Βάλε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι στο σκεύος “paella”. Πρόσθεσε το ρύζι και ψήστο ελαφρώς. Πρόσθεσε το κοτόπουλο με τις πιπεριές, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα φασολάκια, τα μανιτάρια, τα μύδια, τις γαρίδες και τις καραβίδες. Βάλε αλατοπίπερο και πρόσθεσε το σαφράν, το θυμάρι και το βραστό ζωμό. Μαγείρεψέ το για 15 λεπτά σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντάς το πού και πού έτσι ώστε το ρύζι να απορροφήσει το ζωμό. Σβήσε τη φωτιά, κάλυψέ το και άφησέ το για 5 λεπτά.
PERFECT MORNING
Αυγά με μπέικον με καυτερές πατάτες και σάλτσα από αγγούρι
Για 4 άτομα
4 αυγά
8 φέτες μπέικον
3 βραστές πατάτες
2 μικρά κρεμμύδια
1 καυτερή πιπεριά
150ml πηχτό ελληνικό γιαούρτι
½ αγγούρι
μια χούφτα μέντα
1 σκελίδα σκόρδο
60ml παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι
Ψιλόκοψε το κρεμμύδι. Κόψε την πιπεριά, βγάλε τα σπόρια και κόψτην σε φέτες. Ρόδισε τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με 30ml λάδι και την πιπεριά. Πρόσθεσε τις πατάτες, κομμένες σε φέτες. Πρόσθεσε αλάτι και ρόδισε τα όλα μαζί σε υψηλή θερμοκρασία. Τρίψε το αγγούρι και τοποθέτησε το σε ένα σουρωτήρι έτσι ώστε να χάσει το ζουμί του. Ύστερα βάλτο σε ένα μπολ με το γιαούρτι. Πρόσθεσε ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μέντα. Πρόσθεσε αλάτι και το υπόλοιπο λάδι. Ζέστανε ένα αντικολλητικό τηγάνι και όταν ανέβει θερμοκρασία βάλε το μπέικον μέσα. Τηγάνισε και τις 2 πλευρές του μέχρι να είναι τραγανό, αφαίρεσέ το από το τηγάνι και βάλτο πάνω σε χαρτί κουζίνας. Σπάσε το αυγό στο ίδιο τηγάνι που ήταν το μπέικον και τηγάνισε το με μια πρέζα αλάτι. Μοίρασε τις καυτές τηγανητές πατάτες στα 4 πιάτα, πρόσθεσε το μπέικον και τελείωσε με το αυγό. Σέρβιρισέ το με την σάλτσα από αγγούρι.
RAW PLEASURES
Καρπάτσιο τόνου με μεσογειακή μαρινάδα
Για 4 άτομα
300γρ ψιλοκομμένος τόνος για το καρπάτσιο
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
½ λεμόνι
1 κουταλάκι γλυκού αλατισμένη κάπαρη
3 λιαστές ντομάτες σε λάδι
80ml παρθένο ελαιόλαδο
μια χούφτα φρέσκια ρίγανη
2 χοντρές φέτες ψωμί
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι – πιπέρι
Ξύσε το λεμόνι προσέχοντας να μην αφαιρέσεις καθόλου από την λευκή ψίχα. Κόψτο σε λεπτές φέτες. Πλύνε καλά την κάπαρη και κόψε τις λιαστές ντομάτες σε κομματάκια. Ψιλόκοψε το κρεμμύδι και κόψε τα φυλλαράκια ρίγανης. Στίψε το λεμόνι και πρόσθεσε μια πρέζα αλάτι στον χυμό. Πρόσθεσε το πιπέρι, 50ml λάδι και το ξύσμα λεμονιού. Τοποθέτησε το καρπάτσιο τόνου σε 4 πιάτα και ρίξε από πάνω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις λιαστές ντομάτες, την κάπαρη και τα φύλλα ρίγανης. Τεμάχισε το ψωμί σε μεγάλα κρουτόν και τηγάνισέ τα με το υπόλοιπο λάδι και σκόρδο μέχρι να χρυσαφίσουν, ύστερα βγάλτα από την φωτιά και στέγνωσέ τα. Τελείωσε με πιάτο με την σάλτσα. Άσε τις γεύσεις να εμποτίσουν για λίγη ώρα. Πασπάλισε με τα κρουτόν και έτοιμο!
HAPPINESS AT HAND
Πραλίνα κάρδαμο
Υλικά για περίπου 40 πραλίνες
700γρ σοκολάτα 72%
250γρ κρέμα γάλακτος
5 σπόροι καρδάμου
Σπάσε την σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Λιώσε 320γρ σοκολάτα σε bain-marie φροντίζοντας η θερμοκρασία να μην υπερβεί τους 44°C. Αφαίρεσε το από τη φωτιά και ανακάτεψε τη σοκολάτα μέχρι να φτάσει στους 30°C - 32°C και να πήξει. Άλειψε τα τοιχώματα των καλουπιών πραλίνας με μια λεπτή στρώση πηχτής σοκολάτας. Όσο κρυώνουν ετοίμασε ένα ganache με την υπόλοιπη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Ζέστανε την κρέμα και πρόσθεσε την σοκολάτα. Λιώστην και ανακάτεψε το μείγμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ξεφλούδισε τους σπόρους καρδάμου. Ψήσε τους σπόρους ζεσταίνοντας τους σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Χρησιμοποιώντας ένα γουδί, άλεσε τους σπόρους και πρόσθεσέ τους στο ganache. Όταν το ganache κρυώσει αλλά είναι ακόμα ρευστό, χύστο στις πραλίνες. Άφησε ένα κενό 2mm στην κορυφή. Άφησε τις πραλίνες να κρυώσουν τελείως και σφράγισε τες με την αρχική λιωμένη σοκολάτα, ξανά ζεσταίνοντας την αν χρειάζεται έτσι ώστε να έχει την απαραίτητη συνοχή.
Καλή μας όρεξη!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.