- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι να πάρεις μαζί σου φεύγοντας από το νησί
Γεύση από διακοπές με ωραία τυριά, ντόπια ζυμαρικά, αλίπαστα, γλυκά κουταλιού και άλλες δυσεύρετες γαστρονομικές απολαύσεις
Επιτόπου θα τα γευτείς όλα. Τα ωραία τυριά, τα πικάντικα τουρσιά, τα ντόπια ζυμαρικά, τα αλίπαστα, τα γλυκά κουταλιού, όλα τους μικρές, δυσεύρετες γαστρονομικές απολαύσεις που αφήνουν στο στόμα τη γεύση του τόπου που φιλοξένησε τις διακοπές σου. Φεύγοντας, πάρε μαζί σου τα καλύτερα.
Νάξος
Τυρί αρσενικό, ξινότυρο και γραβιέρα από τα δυο φημισμένα παντοπωλεία του Παντελιά και του Τζιμπλάκη, αλλά και από τον Κουφόπουλο. Λικέρ κίτρου από τον Βαλληνδρά στο Χαλκί και στη Χώρα. Πιστοποιημένα βότανα, μυρωδικά και υπέροχα μείγματα για τα ροφήματα του χειμώνα από το Organic Islands. Τις φημισμένες πατάτες, και αν βρεις –δύσκολα– ζαμπόνι Απειράνθου.
Σίφνος
Τα φημισμένα αμυγδαλωτά από το ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στα στενά του Αρτεμώνα. Μαζί και κουραμπιέδες, υποβρύχιο, γλυκά κουταλιού.
Σύρος
Λουκούμια, φυσικά, από τον Λειβαδάρα και τον Συκουτρή. Αλλά και λουκάνικα με μάραθο και λούζα από τον Ρουσουνέλο. Αν μπεις στη... σπηλιά του Αλαντίν, το παντοπωλείο του Πρέκα μέσα στα στενά της Αγοράς θα βρεις τα πάντα: παστελαριές με φουρνιστά σύκα, χαλβαδόπιτες, ντόπια ζυμαρικά, πέστο μάραθου, κρίταμα τουρσί.
Αμοργός
Ξεροτήγανα, το ντόπιο γλυκό, ψημένη ρακή, βότανα από το Aegean Herbs αλλά και από το Ίαμα του Βαγγέλη Βασσάλου στη Λαγκάδα. Ο αδερφός του, Γιώργος, είναι μελισσοκόμος και φτιάχνει εξαιρετικό μέλι.
Τήνος
Τη φημισμένη ντόπια αγκινάρα σε βαζάκια με λάδι ή τουρσί. Γραβιέρα από αγελαδινό γάλα, κλασική και με πιπέρι, κοπανιστή, μαλαθούνι, πέτρωμα και μπαλάκι από φρέσκο πρόβιο γάλα, τα υπέροχα και βραβευμένα τυριά από το τυροκομείο του San Lorenzo στον Κεχρό. Και στον Πύργο, λίγο πριν την πλατεία με τον φουντωτό πλάτανο, πήγαινε στο «...της Μαργαρίτας» για σπιτικά και χειροποίητα τουρσιά, πέστο ντομάτα-μέλι, πέστο κάπαρης, μαρμελάδες, λικέρ αρμπαρόριζας, γλυκά κουταλιού.
Μήλος
Τον περίφημο μηλέικο μπελτέ σε βαζάκι. Μανούρα, μελίχλωρο, αθότυρο, σκοτύρι, πικάντικο μηλέικο (για τις μακαρονάδες του χειμώνα), από τα τυροκομεία του Χαραλαμπάκη και της Ειρήνης Ψαθά. Γλυκό κουφέτο (από κολοκύθα). Θα βρείτε τα πάντα στο κατάστημα Τσακανός στον Αδάμαντα.
Σαντορίνη
Φάβα, άνυδρο λιαστό ντοματάκι και ντοματάκι γλυκό, κάπαρη και φύλλα, μέλι, από μικρούς παραγωγούς όπου τους πετύχετε, αλλά όλη την γκάμα μαζί και με πολλά ντέλι, καθώς και ωραία ξίδια και κρασιά, θα βρείτε στην Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων στον Πύργο.
Κάλυμνος
Εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, καλύμνικα τυριά, κριθαροκουλούρες (με συνταγή από το Βυζάντιο), και στον Συνεταιρισμό που έγινε από τις γυναίκες και τις κόρες των ψαράδων «Παναγιά Υπαπαντή» (ή Kalymnos Sea Food, όπως είναι το εμπορικό τους όνομα) καταπληκτικά προϊόντα της θάλασσας όπως πάστα μελάνι χταποδιού, σπινιάλο φούσκας, αυγοτάραχο ξιφία, πάστα ολού (αυγά χταποδιού), φιλέτα παστά - καπνιστά από σκουμπρί, σαρδέλα, γόπα.
Κέρκυρα
Εξαιρετικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όπως τα Πολύτιμον και Dr. Kavvadia (μερικοί τα λένε και «φάρμακο» για τις εξαιρετικές τους ιδιότητες), καταπληκτικό μέλι «Του μελιού το πανηγύρι», κουμ κουάτ –ο χρυσός καρπός της κερκυραϊκής γης–σε λικέρ, γλυκό κουταλιού, μαρμελάδες, λουκούμια μέχρι και σε μπισκότα. Συκομαΐδες, το άλλο φοβερό γλυκό με σύκα, πιπέρια, μάραθα. Τρομερά αλλαντικά, όπως νούμπουλο και σαλούδο. Αξίζει να κατευθυνθείτε στη Νομή, το delicatessen μέσα στην πόλη για να βρείτε προϊόντα από όλους τους μικρούς παραγωγούς του νησιού.
Arsenis Delicatessen
Στη Νάουσα της Πάρου και στο παραδοσιακό αυτό παντοπωλείο (2284055017) θα βρείτε όλη την γκάμα από τα καλύτερα προϊόντα του νησιού και όχι μόνο. Φρέσκα οπωροκηπευτικά από τα κτήματα της οικογένειας, αποξηραμένα βότανα, τα καταπληκτικά τυριά του νησιού, κρασιά –οι ίδιοι καλλιεργούν τις κυκλαδίτικες ποικιλίες και προμηθεύουν οινοποιεία των Κυκλάδων–, αποστάγματα, γλυκά και κεράσματα, αλλά και προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Η πιο νόστιμη γωνιά της Νάουσας!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο Business Lunch Menu κάνει το διάσημο εστιατόριο προσιτό σε όλους
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.