Θεματα

Ταβέρνα Άγιος Πέτρος στη Σκύρο, από αυτές που τις θυμάσαι και στην Αθήνα όταν πεινάς πολύ

Κρέατα, μποστανικά, όλα δικά τους

119965-275894.jpg
Greek Gastronomy Guide / Γιώργος Πίττας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pitas-anoigma.jpg

Φεύγοντας από τη Χώρα της Σκύρου με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο και τον Βορρά, μπαίνουμε στο πευκόφυτο τμήμα του νησιού, ένα τοπίο τελείως διαφορετικό από το νότιο της Σκύρου που θυμίζει Κυκλάδες. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, στην περιοχή Τραχύ, στην καρδιά του πευκοδάσους, βρίσκεται η παραδοσιακή-οικογενειακή ταβέρνα Άγιος Πέτρος.

Αποτελώντας τμήμα ενός αγροκτήματος, η ταβέρνα έχει μια μεγάλη κλειστή αίθουσα κι έναν μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο, στεγασμένο με ξύλινη στέγη και μια καταπληκτική θέα μέσα στο δάσος με τα πεύκα.

untitled2.jpg

Η ταβέρνα Άγιος Πέτρος, όμορφα και παραδοσιακά διακοσμημένη με παραστάσεις από τους κουδουνάτους στους τοίχους όπου βλέπεις τους πρωταγωνιστές των αποκριάτικων δρώμενων της Σκύρου (τον γέρο, την κορέλα, τον φράγκο κλπ), εκτός της καθημερινής πελατείας που υποδέχεται, είναι ιδανική για μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια).

Το μεγαλύτερο όμως προτέρημα της ταβέρνας είναι η μεγάλη ποικιλία φαγητών, ψητών και μαγειρευτών, που φτιάχνονται χρησιμοποιώντας πάντα τα φρέσκα και αγνά υλικά παραγωγής του αγροκτήματος. Και τι δεν παράγει το αγρόκτημα: κρέατα (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό), λαχανικά εποχής από το μποστάνι και τυριά (γραβιέρα, μυζήθρα, φέτα, ξινοτύρι).

untitled3.jpg

Η οικογένεια Μαυρίκου προσφέρει στους πελάτες της ό,τι καλύτερο έχει η ενδοχώρα της Σκύρου (δηλαδή τα πάντα πλην ψαρικών και θαλασσινών). Την ψησταριά την έχει αναλάβει ο σύζυγος που ψήνει κατσικάκια, αρνάκια και «ισκάρια» (ζώα που τα ευνουχίζουν για να φαγωθούν σε δύο χρόνια και είναι νοστιμότατα), συκωταριές και παϊδάκια. Η κυρά Πόπη αναλαμβάνει την κουζίνα όπου πρωταγωνιστούν τα μαγειρευτά όπως το κατσικάκι στη λαδόκολλα, το λεμονάτο κατσικάκι, η κοκκορομακαρονάδα, η τοπική φάβα «παντρεμένη» με μάραθο, τα γαλέντερα ομελέτα και βέβαια σκυριανή λαδόπιτα που γίνεται εκείνη την ώρα στο τηγάνι συνοδευμένη με τα τοπικά τυριά όπως το ξινοτύρι ή την παλαιωμένη πιθαρίσια γραβιέρα Σκύρου. Περισσότερα.

*Για τη Λαδόπιτα Σκύρου διαβάστε εδώ.

**Για τους Κουδουνάτους διαβάστε εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.