- CITY GUIDE
- PODCAST
-
30°
Ταβέρνα Άγιος Πέτρος στη Σκύρο, από αυτές που τις θυμάσαι και στην Αθήνα όταν πεινάς πολύ
Κρέατα, μποστανικά, όλα δικά τους
![119965-275894.jpg 119965-275894.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/119965-275894.jpg)
![pitas-anoigma.jpg pitas-anoigma.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/06/29/pitas-anoigma.jpg)
Φεύγοντας από τη Χώρα της Σκύρου με κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο και τον Βορρά, μπαίνουμε στο πευκόφυτο τμήμα του νησιού, ένα τοπίο τελείως διαφορετικό από το νότιο της Σκύρου που θυμίζει Κυκλάδες. Σε απόσταση 10 χιλιομέτρων, στην περιοχή Τραχύ, στην καρδιά του πευκοδάσους, βρίσκεται η παραδοσιακή-οικογενειακή ταβέρνα Άγιος Πέτρος.
Αποτελώντας τμήμα ενός αγροκτήματος, η ταβέρνα έχει μια μεγάλη κλειστή αίθουσα κι έναν μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο, στεγασμένο με ξύλινη στέγη και μια καταπληκτική θέα μέσα στο δάσος με τα πεύκα.
![untitled2.jpg untitled2.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled2_1.jpg)
Η ταβέρνα Άγιος Πέτρος, όμορφα και παραδοσιακά διακοσμημένη με παραστάσεις από τους κουδουνάτους στους τοίχους όπου βλέπεις τους πρωταγωνιστές των αποκριάτικων δρώμενων της Σκύρου (τον γέρο, την κορέλα, τον φράγκο κλπ), εκτός της καθημερινής πελατείας που υποδέχεται, είναι ιδανική για μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια).
Το μεγαλύτερο όμως προτέρημα της ταβέρνας είναι η μεγάλη ποικιλία φαγητών, ψητών και μαγειρευτών, που φτιάχνονται χρησιμοποιώντας πάντα τα φρέσκα και αγνά υλικά παραγωγής του αγροκτήματος. Και τι δεν παράγει το αγρόκτημα: κρέατα (αρνί, κατσίκι, μοσχάρι, χοιρινό), λαχανικά εποχής από το μποστάνι και τυριά (γραβιέρα, μυζήθρα, φέτα, ξινοτύρι).
![untitled3.jpg untitled3.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/untitled3_0.jpg)
Η οικογένεια Μαυρίκου προσφέρει στους πελάτες της ό,τι καλύτερο έχει η ενδοχώρα της Σκύρου (δηλαδή τα πάντα πλην ψαρικών και θαλασσινών). Την ψησταριά την έχει αναλάβει ο σύζυγος που ψήνει κατσικάκια, αρνάκια και «ισκάρια» (ζώα που τα ευνουχίζουν για να φαγωθούν σε δύο χρόνια και είναι νοστιμότατα), συκωταριές και παϊδάκια. Η κυρά Πόπη αναλαμβάνει την κουζίνα όπου πρωταγωνιστούν τα μαγειρευτά όπως το κατσικάκι στη λαδόκολλα, το λεμονάτο κατσικάκι, η κοκκορομακαρονάδα, η τοπική φάβα «παντρεμένη» με μάραθο, τα γαλέντερα ομελέτα και βέβαια σκυριανή λαδόπιτα που γίνεται εκείνη την ώρα στο τηγάνι συνοδευμένη με τα τοπικά τυριά όπως το ξινοτύρι ή την παλαιωμένη πιθαρίσια γραβιέρα Σκύρου. Περισσότερα.
*Για τη Λαδόπιτα Σκύρου διαβάστε εδώ.
**Για τους Κουδουνάτους διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Σε περιμένει με ένα μοναδικό σκηνικό στην καρδιά του λιμανιού
Ο αγαπημένος αθηναϊκός κήπος αλλάζει διαχείριση, αλλά όχι χρήση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.