Θεματα

5 στάσεις για λαχταριστό παγωτό στο κέντρο

Και για να γλείφεις και τα δάχτυλά σου

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pagwta-anoigma-1.jpg
Φωτογραφία: Τζοβάννα Στεφάνου

Mπορούμε όλοι εμείς οι γλυκατζήδες να παραδεχτούμε ο ένας στον άλλον πως o βασικός λόγος που ευχαριστιόμαστε τόσο πολύ το καλοκαίρι είναι γιατί ως εποχή αποθεώνει το παγωτό; Προφανώς και οι περισσότεροι από εμάς δεν το στερούμαστε ούτε τον χειμώνα (έχω προσπαθήσει να εδραιώσω την ιδέα της βασιλόπιτας με παγωτό βανίλια αλλά κανένας πρωτοπόρος δεν εκτιμάται στην εποχή του) όμως θα σου κάνει περισσότερο κέφι να κρατήσεις το χωνάκι με τις δύο μπάλες και το σιρόπι σοκολάτας αν έξω έχει μία όμορφη μέρα.

Σε κάθε γωνιά της Αθήνας πλέον υπάρχει και μία λιχουδιά, από εξωτικό street food μέχρι λουκουμάδες και κουλούρια Θεσσαλονίκης with a twist. Έτσι λοιπόν και όλοι εμείς που θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε αποκλειστικά με παγωτό από τις αρχές του Μάη μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη έχουμε άπειρες επιλογές και πειρασμούς στο διάβα μας, κυρίως αν τύχει να βρεθούμε στο κέντρο της πόλης.

5 τέτοια μέρη θα εξερευνήσουμε σήμερα, όλα έτοιμα να σερβίρουν λαχταριστές γεύσεις, ευφάνταστες ή πιο κλασσικές για όλα τα γούστα και όλα τα επίπεδα εθισμού.

1. Mattonella

dsc08245.jpg
mattonela.jpg
dsc08196.jpg

Σε μία γωνίτσα στου Ψυρρή θα βρεις το δεύτερο μαγαζί Mattonella που έχει ανοίξει (το πρώτο είναι στο Μοναστηράκι), μεγάλο, ήσυχο και με ένα vintage αέρα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για λίγο μήπως καλύτερα να παραγγείλεις μία πάστα. Εμένα προσωπικά με δελέασε μία απίστευτη στο άκουσμα γεύση παγωτού που συνδύαζε ρούμι χωρίς αλκοόλ με χυμό από εσπεριδοειδή και παντεσπάνι. Λιποθυμάς; Λιποθυμάς. Δίπλα της στάθηκε αξιοπρεπέστατα μία μπάλα με κρέμα και brownies μαζί με το old time classic στρογγυλό μπισκοτάκι ενώ ο καιρός ήταν τόσο καλός που καθίσαμε στα έξω τραπέζια και χαζεύαμε τον κόσμο να περνάει. Αν είσαι και εσύ από εκείνους που δεν βρίσκει τίποτα κακό στο να τρως παγωτό για πρωινό, αυτός είναι ο πιο κατάλληλος προορισμός.

Αγίων Αναργύρων 8, Ψυρρή και Ερμού 82, Μοναστηράκι

2. Da Vinci

dsc08299.jpg
dsc08287.jpg

Αγαπαω το Da Vinci λίγο παραπάνω. Ίσως φταίει το ότι πρώτη φορά έφαγα από εκεί στο πλαίσιο μίας μέρας με ζαβολιές όσο έκανα σκληρή δίαιτα και είχα τεράστιο καημό για λίγο παγωτό ή ίσως να είναι απλά τόσο καλό. Μάλλον το δεύτερο. Τα πάντα σε αυτό το μαγαζί σου προκαλούν χτυποκάρδια, από τα βουνά με παγωτό μέχρι τα πολύχρωμα χωνάκια, τα donuts, milkshakes και τα ιταλικά cannoli. Ιδιαίτερη αδυναμία προσωπικά είναι και τα σορμπέ, τα οποία σου σπάνε τη μύτη με το φρουτένιο άρωμά τους και σε δροσίζουν κατευθείαν με το που γίνει η πρώτη επαφή κουταλιού και γλώσσας. Δεν χρειάζεται καν να προσθέσεις κάποιο σιρόπι στο παγωτό σου (παρόλο που θα σου το προσφέρουν) γιατί η γεύση είναι απολύτως ολοκληρωμένη από μόνη της.

If it’s a seven hour flight or a forty five minute drive


Ανδριανού 50, Μοναστηράκι

3. Zuccherino

dsc08366.jpg
dsc08351.jpg

mar.jpg

Θα την πω την αμαρτία μου, στο Zuccherino το πρώτο πράγμα που απέσπασε την προσοχή εμού και της παρέας μου δεν ήταν το ψυγείο με τα παγωτά αλλά κάποια λευκά μπολ που ξεχείλιζαν από σοκολάτα και μου θύμιζαν λίγο την ιδέα που έχω για το πώς είναι ο Παράδεισος. Ρώτησα περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ο συμπαθέστατος νεαρός με πληροφόρησε πως είναι «σούπα» πραλίνας με κομματάκια brownie την οποία ζεσταίνουν και εσύ την τρως με το κουτάλι. Νομίζω κύλησε ένα δάκρυ στο πρόσωπό μου. Είχαμε όμως πάει για να φάμε παγωτό και μας έδωσαν με γεύση cannolo siciliano (ιταλικό cheesecake) μαζί με κρέμα παρφέ. Το χωνάκι είχε λευκή σοκολάτα και χρωματιστές τρουφίτσες για να ταιριάζει με το φόρεμα της φίλης μου. Έφυγα λίγο ερωτευμένη από εκεί μέσα.

Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι

4. Le Greche

dsc08461.jpg
dsc08539.jpg

Επόμενος σταθμός ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι του Συντάγματος που αν δεν το ξέρεις υπάρχει κίνδυνος να το προσπεράσεις. Πάλι καλά εμείς έχουμε το μικρόβιο και γνωρίζουμε από διαίσθηση πού βρίσκεται το επόμενο γλύκισμα. Καταρχάς μας έκανε εντύπωση πως τα παγωτά βρίσκονταν κλειστά για να μην αλλοιώνεται η γεύση και έτσι δεν μπορούσες να τα θαυμάσεις, σύστημα το οποίο είχα ξαναδεί μόνο σε gelateria της Ρώμης. Έπειτα είπαμε όλες ένα «γουάου!» όταν είδαμε και τα υπόλοιπα παγωμένα γλυκά του μαγαζιού και συγκεκριμένα τις τούρτες που επιθυμούσα να φάω ολόκληρες και χωρίς τη βοήθεια μαχαιριού.

Μητροπόλεως 12, Αθήνα

5. Coco's

dsc08556.jpg
dsc085105406.jpg

Στην πανέμορφη Πλάκα θα βρεις παγωτό τόσο φρέσκο που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα! Ενώ η περιοχή είναι άκρως τουριστική, στοιχείο που γεννάει μία καχυποψία στους ντόπιους (δικαίως), το Coco's έχει μόνο ποιοτικές επιλογές να προσφέρει, γευστικότατες και πρωτότυπες. Η τρίτη φίλη της παρέας έφαγε παγωτό με γεύση τσιχλόφουσκα και μετά η γλώσσα της ήταν μπλε. Σε προηγούμενη επίσκεψη εγώ είχα διαλέξει μαύρη σοκολάτα και ήταν ειλικρινέστατα ένα από τα πιο νόστιμα παγωτά που έχω ποτέ φάει στην Ελλάδα. Για τους πιο healthy της παρέας υπάρχει και το frozen yogurt, με διάφορα ενδιαφέροντα toppings όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Για την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία μπορείτε να αγοράσετε από εκεί ένα κυπελλάκι και να το απολαύσετε στο cine paris με ταινιούλα και θέα την Ακρόπολη. Όνειρο!

Κυδαθηναίων 26, Πλάκα


Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου

Ta κορίτσια στο instagram:
Κρίστυ
Μαριάννα
Τζοβάννα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.