- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
![christiperri.jpg christiperri.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/christiperri.jpg)
![pagwta-anoigma-1.jpg pagwta-anoigma-1.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/06/28/pagwta-anoigma-1.jpg)
Mπορούμε όλοι εμείς οι γλυκατζήδες να παραδεχτούμε ο ένας στον άλλον πως o βασικός λόγος που ευχαριστιόμαστε τόσο πολύ το καλοκαίρι είναι γιατί ως εποχή αποθεώνει το παγωτό; Προφανώς και οι περισσότεροι από εμάς δεν το στερούμαστε ούτε τον χειμώνα (έχω προσπαθήσει να εδραιώσω την ιδέα της βασιλόπιτας με παγωτό βανίλια αλλά κανένας πρωτοπόρος δεν εκτιμάται στην εποχή του) όμως θα σου κάνει περισσότερο κέφι να κρατήσεις το χωνάκι με τις δύο μπάλες και το σιρόπι σοκολάτας αν έξω έχει μία όμορφη μέρα.
Σε κάθε γωνιά της Αθήνας πλέον υπάρχει και μία λιχουδιά, από εξωτικό street food μέχρι λουκουμάδες και κουλούρια Θεσσαλονίκης with a twist. Έτσι λοιπόν και όλοι εμείς που θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε αποκλειστικά με παγωτό από τις αρχές του Μάη μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη έχουμε άπειρες επιλογές και πειρασμούς στο διάβα μας, κυρίως αν τύχει να βρεθούμε στο κέντρο της πόλης.
5 τέτοια μέρη θα εξερευνήσουμε σήμερα, όλα έτοιμα να σερβίρουν λαχταριστές γεύσεις, ευφάνταστες ή πιο κλασσικές για όλα τα γούστα και όλα τα επίπεδα εθισμού.
1. Mattonella
![dsc08245.jpg dsc08245.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc08245.jpg)
![mattonela.jpg mattonela.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/mattonela.jpg)
![dsc08196.jpg dsc08196.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc08196.jpg)
Σε μία γωνίτσα στου Ψυρρή θα βρεις το δεύτερο μαγαζί Mattonella που έχει ανοίξει (το πρώτο είναι στο Μοναστηράκι), μεγάλο, ήσυχο και με ένα vintage αέρα που σε κάνει να αναρωτιέσαι για λίγο μήπως καλύτερα να παραγγείλεις μία πάστα. Εμένα προσωπικά με δελέασε μία απίστευτη στο άκουσμα γεύση παγωτού που συνδύαζε ρούμι χωρίς αλκοόλ με χυμό από εσπεριδοειδή και παντεσπάνι. Λιποθυμάς; Λιποθυμάς. Δίπλα της στάθηκε αξιοπρεπέστατα μία μπάλα με κρέμα και brownies μαζί με το old time classic στρογγυλό μπισκοτάκι ενώ ο καιρός ήταν τόσο καλός που καθίσαμε στα έξω τραπέζια και χαζεύαμε τον κόσμο να περνάει. Αν είσαι και εσύ από εκείνους που δεν βρίσκει τίποτα κακό στο να τρως παγωτό για πρωινό, αυτός είναι ο πιο κατάλληλος προορισμός.
Αγίων Αναργύρων 8, Ψυρρή και Ερμού 82, Μοναστηράκι
2. Da Vinci
![dsc08299.jpg dsc08299.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc08299.jpg)
![dsc08287.jpg dsc08287.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc08287.jpg)
Αγαπαω το Da Vinci λίγο παραπάνω. Ίσως φταίει το ότι πρώτη φορά έφαγα από εκεί στο πλαίσιο μίας μέρας με ζαβολιές όσο έκανα σκληρή δίαιτα και είχα τεράστιο καημό για λίγο παγωτό ή ίσως να είναι απλά τόσο καλό. Μάλλον το δεύτερο. Τα πάντα σε αυτό το μαγαζί σου προκαλούν χτυποκάρδια, από τα βουνά με παγωτό μέχρι τα πολύχρωμα χωνάκια, τα donuts, milkshakes και τα ιταλικά cannoli. Ιδιαίτερη αδυναμία προσωπικά είναι και τα σορμπέ, τα οποία σου σπάνε τη μύτη με το φρουτένιο άρωμά τους και σε δροσίζουν κατευθείαν με το που γίνει η πρώτη επαφή κουταλιού και γλώσσας. Δεν χρειάζεται καν να προσθέσεις κάποιο σιρόπι στο παγωτό σου (παρόλο που θα σου το προσφέρουν) γιατί η γεύση είναι απολύτως ολοκληρωμένη από μόνη της.
Ανδριανού 50, Μοναστηράκι
3. Zuccherino
![mar.jpg mar.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/mar.jpg)
Θα την πω την αμαρτία μου, στο Zuccherino το πρώτο πράγμα που απέσπασε την προσοχή εμού και της παρέας μου δεν ήταν το ψυγείο με τα παγωτά αλλά κάποια λευκά μπολ που ξεχείλιζαν από σοκολάτα και μου θύμιζαν λίγο την ιδέα που έχω για το πώς είναι ο Παράδεισος. Ρώτησα περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ο συμπαθέστατος νεαρός με πληροφόρησε πως είναι «σούπα» πραλίνας με κομματάκια brownie την οποία ζεσταίνουν και εσύ την τρως με το κουτάλι. Νομίζω κύλησε ένα δάκρυ στο πρόσωπό μου. Είχαμε όμως πάει για να φάμε παγωτό και μας έδωσαν με γεύση cannolo siciliano (ιταλικό cheesecake) μαζί με κρέμα παρφέ. Το χωνάκι είχε λευκή σοκολάτα και χρωματιστές τρουφίτσες για να ταιριάζει με το φόρεμα της φίλης μου. Έφυγα λίγο ερωτευμένη από εκεί μέσα.
Μητροπόλεως 80, Μοναστηράκι
4. Le Greche
![dsc08461.jpg dsc08461.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc08461.jpg)
![dsc08539.jpg dsc08539.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc08539.jpg)
Επόμενος σταθμός ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι του Συντάγματος που αν δεν το ξέρεις υπάρχει κίνδυνος να το προσπεράσεις. Πάλι καλά εμείς έχουμε το μικρόβιο και γνωρίζουμε από διαίσθηση πού βρίσκεται το επόμενο γλύκισμα. Καταρχάς μας έκανε εντύπωση πως τα παγωτά βρίσκονταν κλειστά για να μην αλλοιώνεται η γεύση και έτσι δεν μπορούσες να τα θαυμάσεις, σύστημα το οποίο είχα ξαναδεί μόνο σε gelateria της Ρώμης. Έπειτα είπαμε όλες ένα «γουάου!» όταν είδαμε και τα υπόλοιπα παγωμένα γλυκά του μαγαζιού και συγκεκριμένα τις τούρτες που επιθυμούσα να φάω ολόκληρες και χωρίς τη βοήθεια μαχαιριού.
Μητροπόλεως 12, Αθήνα
5. Coco's
![dsc08556.jpg dsc08556.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc08556.jpg)
![dsc085105406.jpg dsc085105406.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/dsc085105406.jpg)
Στην πανέμορφη Πλάκα θα βρεις παγωτό τόσο φρέσκο που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα! Ενώ η περιοχή είναι άκρως τουριστική, στοιχείο που γεννάει μία καχυποψία στους ντόπιους (δικαίως), το Coco's έχει μόνο ποιοτικές επιλογές να προσφέρει, γευστικότατες και πρωτότυπες. Η τρίτη φίλη της παρέας έφαγε παγωτό με γεύση τσιχλόφουσκα και μετά η γλώσσα της ήταν μπλε. Σε προηγούμενη επίσκεψη εγώ είχα διαλέξει μαύρη σοκολάτα και ήταν ειλικρινέστατα ένα από τα πιο νόστιμα παγωτά που έχω ποτέ φάει στην Ελλάδα. Για τους πιο healthy της παρέας υπάρχει και το frozen yogurt, με διάφορα ενδιαφέροντα toppings όπως γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Για την απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία μπορείτε να αγοράσετε από εκεί ένα κυπελλάκι και να το απολαύσετε στο cine paris με ταινιούλα και θέα την Ακρόπολη. Όνειρο!
Κυδαθηναίων 26, Πλάκα
Φωτογραφίες: Τζοβάννα Στεφάνου
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Καλαμάτα συνδυάζει ομορφιά, ιστορία, γλυκιά ζωή, όλα στα μέτρα του ανθρώπου
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.