Θεματα

Ο Σελίμ δεν μαγειρεύει για τον Ερντογάν, αλλά μαγειρεύει υπέροχα

Ο παίκτης του Μasterchef και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Anadolu μάς μιλά για το ιδανικό μενού σε ερωτικό δείπνο αλλά και το μουστάκι του... Σουλτάνου

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kentriki.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Η αντίστροφη μέτρηση για τις τουρκικές εκλογές της 24ης Ιουνίου ξεκίνησε και στο πλαίσιο του προεκλογικού αναβρασμού λίγο πριν την κάλπη, ζητήσαμε από τον Σελίμ Σελτζούκ, τον γνωστό παίκτη του Μasterchef και ιδιοκτήτη εστιατορίου στο κέντρο της Αθήνας, τη δική του άποψη για τις επικείμενες εξελίξεις στη γείτονα χώρα. Επειδή όμως ο Σελίμ είναι απρόβλεπτος άνθρωπος, απρόβλεπτη τροπή πήρε και η συνέντευξη μαζί του.

Συναντώντας τον του εξηγούμε από την αρχή ότι ζητάμε τα δικά του προγνωστικά για το εκλογικό αποτέλεσμα, τη γνώμη του για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, την αντιπολίτευση, τα προεκλογικά εργαλεία της κυβέρνησης, αλλά και μια δήλωση για την επόμενη μέρα στην Τουρκία. «Καθίστε να τα πούμε όλα» μας λέει με σοβαρή φωνή. Πιάνουμε δυο κουβέντες για τον καύσωνα ώστε να σπάσει ο πάγος − όχι ότι χρειάζεται να σπάσει δηλαδή γιατί ο Σελίμ είναι ένας πολύ ζεστός άνθρωπος. Αρκετά ψηλότερος απ’ ό,τι φαίνεται στη τηλεόραση, φορά κόκκινο μαντίλι και κόκκινη ποδιά σαν να περιμένει ακόμη να διαγωνιστεί στις ομάδες του ριάλιτι μαγειρικής. Συνομιλεί με τον κόσμο που τον χαιρετά, κοντοστέκεται να βγάλει φωτογραφίες μαζί τους. Κάποια στιγμή ένας σερβιτόρος τον διακόπτει διακριτικά: «Σεφ, σε ζητούν» και μιλάει στο τηλέφωνο στα τούρκικα.

atk_0379.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Αμέσως μετά ο Σελίμ στρέφεται προς το μέρος μας και ξεκινά να μας περιγράφει το δικό του summer in the city. Κυριακάτικοι περίπατοι στην Ερμού την ώρα που σχολάνε τα θερινά σινεμά, ραντεβού στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος, βουτιές στη Σαρωνίδα και εκδρομές στη Χαλκιδική. Αγαπημένος του καλοκαιρινός προορισμός είναι η Θάσος λόγω του αρνιού που δοκίμασε στα χωριά της. Φέτος, μας λέει, θα επισκεφτεί την Ιταλία με την κοπελιά του.

Στις εκλογές τι προβλέπεις να γίνει;, τον ρωτάμε. Κάθε φορά που η κουβέντα πηγαίνει σε αυτό το θέμα, ο Σελίμ ξεγλιστράει με ένα πονηρό χαμόγελο ξεκινώντας μια άσχετη συζήτηση. Μας κάνει μασάζ, μας λέει ότι στον ελεύθερό του χρόνο παίζει τουμπερλέκι και μαθαίνουμε για την παιδική ηλικία που δεν απόλαυσε στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, όταν ξεκίνησε λάντζα στις κουζίνες από 12 ετών για να τα βγάλει πέρα. Φοβάται; Δεν τον αφορά η πολιτική; Ίσως ζει τόσο καιρό εκτός Τουρκίας που του φαίνονται μακρινά τα όσα συμβαίνουν εκεί.

mesa.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

«Ήρθα εδώ ως πολιτικός πρόσφυγας αφήνοντας πίσω τις δύο κόρες μου και ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν πίστευα ότι θα έκανα μια μέρα επιτυχία και θα συζητούσα εδώ μαζί σας. Σκέφτομαι μάλιστα να ανοίξω ένα ή και περισσότερα μαγαζιά με το όνομα Σελίμ, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, με σήμα κατατεθέν τις τεράστιες μερίδες».

Η ώρα κοντεύει μεσημέρι, από την κουζίνα του Anadolu βγαίνουν οι μυρωδιές από τα αχνιστά ανατολίτικα φαγητά και ο Σελίμ δεν μας αφήνει να φύγουμε έτσι. «Δεν σας κάλυψα με αυτά που σας είπα, αλλά θα σας καλύψω με τα κεμπάπια μου» λέει χαμογελώντας και φτάνουν μπροστά μας δυο τεράστιες πιατέλες με μοσχαρίσιο κεμπάπ, κοτόπουλο, πιλάφι κοκκινιστό, λαχανικά στη σχάρα, πίτες και σαλάτα τουρσί. Το ιδανικό μενού ωστόσο, σύμφωνα με τον Σελίμ, για να μαγειρέψεις σε αυτήν/αυτόν που θες να ρίξεις, περιλαμβάνει για πρώτο πιάτο μελιτζάνα ψητή με τυριά και κόκκινη σάλτσα με σκόρδο και ξύδι, παρόλο που το σκόρδο ίσως τρομάζει κάποιους. Έπειτα, για κυρίως, προτείνει σαρδέλα γεμιστή και πιλάφι με σταφίδες, κουκουνάρι και κανέλλα.

«Για να σε ερωτευτεί, όμως, πρέπει να φτιάξεις κιουνεφέ».

atk_0387.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Και τότε προσγειώνεται στο τραπέζι μας το ξακουστό κιουνεφέ του Σελίμ. Είναι ένα γλυκό που φτιάχνεται εκείνη την ώρα, με παραδοσιακό κανταΐφι, σιρόπι και γέμιση από κατσικίσιο τυρί από την Τουρκία. Το κανταΐφι πρέπει να μαδηθεί, να ραντιστεί με ζεστό βούτυρο και να ψηθεί γεμισμένο με το τυρί για να δεχτεί μετά το σιρόπι και το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Τόσο καλά που μαγειρεύεις, ρε Σελίμ, και τόσο ωραία που τα λες, πώς δεν σε έχουν τσιμπήσει να μαγειρεύεις στην τηλεόραση; τον ρωτάμε. «Για να κάνεις εκπομπή, πρέπει να έχεις και μια ανάλογη πρόταση. Προς τον παρόν, σκέφτομαι να βγάζω live από τα σόσιάλ μου μερικές συνταγές που εκτελώ στην κουζίνα του μαγαζιού μου».

atk_0384.jpg
© Θανάσης Καρατζάς

Τελικά το μουστάκι του Ερντογάν σ’ αρέσει; Βάζει τα γέλια. Συμπέρασμα; Ίσως ο Σελίμ να έδωσε πολλά περισσότερα μηνύματα απ' όσα περιμέναμε. Ίσως η αντίθεσή του στην πολιτική της έντασης στη σημερινή τουρκική ηγεσία να εκφράζεται μέσα από τη σιωπή του. Να μεταμορφώνεται μέσα από τη δημιουργικότητά του για το φαγητό και να θέλει να γλυκάνει τη σχέση των δύο χωρών με τον ίδιο τρόπο που θα έφτιαχνε ένα κιουνεφέ. Το σίγουρο είναι ότι απολαύσαμε τη συνέντευξη που (δεν) μας έδωσε, όσο και τη μαγειρική του.

Anadolu, Μπούσγου 2, Πάρκο Πεδίον του Άρεως, Γκύζη, 2106431990

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.