Σαλατούρι, ο λαϊκός, λιμπιστικός μεζές που θα φας στην Πάρο
Ψαράδες, αυτοί οι αυτοδίδακτοι, υπέροχοι μάγειρες!
Το σαλατούρι είναι ένα έδεσμα που συνηθίζεται στις Κυκλάδες και παρασκευάζεται από το ψαχνό του σαλαχιού (ρίνα στις Κυκλάδες ή ράζα στο Ιόνιο), ενός μεγάλου ψαριού του βυθού, γνωστού για το οριζόντιο επίπεδο σώμα του και τα μεγάλα πτερύγιά του.
Το σαλάχι δεν μαγειρεύεται αλλά σύμφωνα με έναν φίλο μου Παριανό ψαροταβερνιάρη «από τα δύστροπα ψάρια βγαίνουν οι καλύτεροι μεζέδες». Απλώς όταν τα σαλάχια πιάνονταν στα δίχτυα ή στις τράτες, αντί να τα πετάξουν, έσχιζαν το σκληρό τους δέρμα, το αφαιρούσαν και έβραζαν το ξεκοκαλισμένο κρέας. Κι από αυτό το ανυπόληπτο γαστρονομικά ψάρι προέκυψε το σαλατούρι, ένας λιμπιστικός, λαικός μεζές.
Ως προς την παρασκευή του σαλατουριού, το ψάρι παίρνει μια βράση και όταν κρυώσει, μαδιέται και αποχωρίζεται από τα μαλακά κόκαλα. Κατόπιν αναμειγνύεται το ψαχνό με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κρεμμύδι, άνηθο, πιπεριά, τρίμμα από λεμόνι, και τέλος προστίθεται το λαδολέμονο και το αλατοπίπερο. Αφήνεται στο ψυγείο τουλάχιστον 2 ώρες πριν σερβιριστεί και φυσικά το σαλατούρι συνοδεύεται με παριανή σούμα. Περισσότερα.
*Για τα μονοπάτια στην Πάρο διαβάστε εδώ.
**Για τον αμπελώνα της Πάρου διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.