Θεματα

15 πράγματα που μπορεί να μην γνώριζες για τον Anthony Bourdain

Οι παράξενες φοβίες και οι συνήθειες του ταξιδιώτη της γεύσης

30592837_397928577356114_5869118242148057088_n.jpg
Νίκος Παπαηλιού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15 Things You Didn't Know About Anthony Bourdain

Ο γνωστός γκουρού της γεύσης Άντονι Μπουρντέν αποφάσισε σήμερα να δώσει τέλος στη ζωή του και βύθισε στη θλίψη χιλιάδες φαν του και φυσικά τους κοντινούς του ανθρώπους. Ο Μπουρντέν ήταν γνωστό, ότι ήταν μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, όμως υπήρχαν μερικά πράγματα για τη ζωή του, που δεν ήταν τόσο δημοφιλή. Ο Άντονι Μπουρντέν ήταν ο ορισμός του σταρ στην κουζίνα και ο καθένας μπορούσε να τον αγαπούσε ή να διαφωνούσε μαζί του για αυτό που πρέσβευε, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς σεφ στην ιστορία. Σήμερα, ο ιδιότροπος σεφ μπορεί να βρει τον φίλο του Λου Ριντ και να του μαγειρέψει. Ποια ήταν όμως τα μυστικά της πολυτάραχης ζωής του Άντονι Μπουρντέν;

thumbnail_bourdain_season3_r.jpg

1. Ήταν το κακό παιδί των διάσημων σεφ

Ο Μπουρντέν ήταν μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα εντός και εκτός κουζίνας. Όταν έκανε τα πρώτα του βήματα, ήταν γνωστό ότι έκανε χρήση δυνατών ναρκωτικών ουσιών όπως κοκαΐνη, LSD ακόμη και ηρωίνη. Στη συνέχεια της καριέρας του, έκανε δημόσιες επιθέσεις σε άλλους σεφ όπως ο Μπόμπι Φλέι, η Ρέιτσελ Ρέι και ο Γκάρι Φιέρι.

2. Είχε μερικές περίεργες και παράξενες φοβίες

Αν και προξενεί εντύπωση για έναν τέτοιο άνδρα, ο Άντονι Μπουρντέν είχε ορισμένες τρελές φοβίες. Φοβόταν σε τεράστιο βαθμό τους κλόουν, τους μίμους και … τα παπούτσια των νοσοκόμων. Και αν οι πρώτες δύο φοβίες είναι συνηθισμένες, η τρίτη ήταν πραγματικά άρρωστη.

3.  Θεωρούσε ότι οι Ασιάτες επαναπροσδιόρισαν το αμερικάνικο φαγητό

Η κλασική αμερικάνικη κουζίνα επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τους Ασιάτες Αμερικάνους σεφ, σύμφωνα με τον γκουρού της κουζίνας. Οι Ασιάτες σεφ έκαναν αυτή τη μίξη θεωριών και δημιούργησαν την Fusion κουζίνα, η οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δικαιολογεί τη σκέψη αυτή του Μπουρντέν.

4.  Έκοψε το τσιγάρο, όταν έγινε πατέρας

Το 2007 ο Μπουρντέν έγινε για πρώτη και μοναδική φορά στη ζωή του πατέρας πήρε μια απόφαση ζωής. Μέχρι τα 50 του, ο διάσημος σεφ έκανε από δύο έως και τέσσερα πακέτα τσιγάρα την ημέρα και θεωρούνταν ένας από τους πιο γνωστούς καπνιστές του κόσμου, ωστόσο με τη γέννηση της κόρης του το έκοψε μια για πάντα.

5. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνούσε τα 16 εκατομμύρια δολάρια

Αν και τα εστιατόρια του ήταν από τα πιο γνωστά στον κόσμο, ο Μπουρντέν έβγαλε τα περισσότερα λεφτά από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και από τα μαγειρικά βιβλία που εξέδωσε. Έγραφε επίσης άρθρα στους New York Times, στους Times του Λος Άντζελες και στο New Yorker.

6. Δεν άντεχε το αργό σέρβις στα εστιατόρια

Ο Μπουρντέν μισούσε το κακό σέρβις στα εστιατόρια που πήγαινε και φυσικά πρόσεχε ιδιαίτερα το σέρβις των δικών του εστιατορίων. Ήταν μετρ της λεπτομέρειας και οι σερβιτόροι των εστιατορίων του έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για όλα.

7. Όταν ήταν μικρός ήθελε να γίνει συγγραφέας κόμικ

Ως παιδί ο Μπουρντέν είχε αγάπη για τη ζωγραφική και όταν μεγαλώσει ήθελε να γράφει και να σχεδιάζει κόμικ. Εντέλει για την ιστορία της κουζίνας ευτυχώς δεν τα κατάφερε, ωστόσο το 2016 σχεδίασε και έγραψε μαζί με τον Τζόελ Ρόουζ το βιβλίο κόμικ «Get Jiro».

8. Δεν έτρωγε ποτέ σε αεροπλάνο

Παρά το γεγονός πως έκανε πτήσεις σχεδόν καθημερινά ο Μπουρντέν δεν έτρωγε ποτέ σε αεροπλάνο. Μάλιστα συνεννοούνταν με το προσωπικό των πτήσεων του και έφερνε ο ίδιος φαγητό από το σπίτι.

9. Ήταν μεγάλος λάτρης των τατουάζ

Μάλιστα είχε εμφανιστεί σε ένα επεισόδιο του Miami Ink, όπου οι επαγγελματίες του είδους του σχεδίασαν έναν σκελετό στο μπράτσο. Στην ίδια εκπομπή είχαν γίνει φανερά και τα υπόλοιπα τατουάζ του.

10. Αγαπούσε ιδιαίτερα το Ζίου Ζίτσου

Λέγεται πως ότι κι αν έκανε ο Μπουρντέν με τα χέρια του, το έκανε καλά και οι επιτυχίες του στο Ζίου Ζίτσου το επιβεβαίωσαν. Η πολεμική αυτή τέχνη στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα χέρια και ο γνωστός σεφ είχε κατακτήσει μέχρι και χρυσό μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό.

11. Μισούσε τους vegetarian

Θεωρούσε ότι οι Vegetarian ήταν μια προσβολή για τις αναπτυσσόμενες χώρες και πως όσοι είχαν τη συγκεκριμένη «διαστροφή» δεν δέχονται τα κατάλληλα θρεπτικά στοιχεία που απαιτούνται, άρα απειλούσαν τις υγιείς διατροφικές συνήθειες του δυτικού κόσμου.

12. Η αγάπη του για το φαγητό ξεκίνησε από ένα στρείδι

Ο Μπουρντέν δεν αγαπούσε από πάντα το φαγητό. Η παγκόσμια κουζίνα χρωστά σε ένα στρείδι τις γνώσεις που δέχθηκε από τον αμερικάνο διανοητή του φαγητού. Πράγματι, ο Μπουρντέν όταν ήταν διακοπές ως παιδί με τους γονείς του, δοκίμασε ένα στρείδι και μαγεύτηκε με αποτέλεσμα να αρχίσει να ψάχνεται για τη μαγειρική.

13. Έχει αποκλειστεί και κινδυνεύσει στη Βηρυτό

Ο Μπουρντέν με τους συνεργάτες του είχαν βρεθεί στη Βηρυτό το 2006 για ένα φιλμ, ωστόσο τότε στην περιοχή συνέβη μια τραγική πολεμική διένεξη με αποτέλεσμα να κρύβονται για μέρες σε ένα ξενοδοχείο και να μην μπορούν να φύγουν από τη χώρα.

14. Απέλυε όλους τους υπαλλήλους του που έβαζαν Μπίλυ Τζόελ στην κουζίνα του

Ήταν μεγάλος φαν της punk μουσικής και θεώρουσε μεγάλη ύβρη προς τον εαυτό του να βάλει κάποιος στην κουζίνα του, μουσικές του γνωστού τραγουδοποιού της pop.

15. Είχε πρωταγωνιστήσει μέχρι και στους Simpsons

Η γνωστή σειρά κινουμένων σχεδίων είχε χρησιμοποιήσει τον χαρακτήρα του Μπουρντέν σε ένα επεισόδιο της με τον τίτλο «The Food Wife» το 2011. Στο ίδιο επεισόδιο είχαν εμφανιστεί και οι μορφές των Γκόρντον Ράμσεϊ και Μάριο Μπατάλι.

The Simpsons  "The Food Wife" Feat. Gordon Ramsay, Anthony Bourdain And Mario Batali

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.