- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται η πολυακουσμένη φέτος πλατεία Προσκόπων. Με εστιατόρια, μπαράκια, ταβέρνες, καφενεία, που απλώνουν τραπεζάκια κάτω από τα δέντρα ή προχωράνε και πιο πέρα, μέσα στα στενά της γειτονιάς. Απ’ όλα έχει αυτή η γειτονιά: τις ωραίες πολυκατοικίες της Βασιλέως Γεωργίου, την Αρχελάου με ανακατεμένα στη σειρά μπουτίκ, ψαράδικο, μανάβικο, μπαράκια και πάλι, τον ηλεκτρολόγο, πιο πέρα τη κλασική ΕΒΓΑ. Καλό ψωμί δεν έχει η γειτονιά, σκέφτηκε η Αργυρώ Ζανιώτη, μια νέα γυναίκα που άλλα κι άλλα είχε κάνει στην ζωή της αλλά τώρα με την κρίση βρέθηκε κι αυτή χωρίς δουλειά. Μια και δυο, και με την γνώση της περιοχής-χρόνια κάτοικος Παγκρατίου- βρήκε τον χώρο της, ένα κατάστημα λίγων τετραγωνικών ακριβώς απέναντι από το πολυσύχναστο εστιατόριο-μεζεδοπωλείο Μαύρο Πρόβατο.
Το μαγαζάκι της είναι στ’ αλήθεια ένα πρατήριο όπου η Αργυρώ προμηθεύει καθημερινά τους πελάτες καταρχήν με ψωμί, αλλά και με πολλά άλλα καλούδια, όλα τους φρέσκα και ποιοτικά. Αν ο δρόμος σας φέρει από εκεί θα βρείτε ωραία ψωμιά από τον φούρνο Λυκαβηττός, χωριάτικο, ψωμί Ζέας, ψωμί Τοσκάνης (που μοιάζει με λαγάνα), ψωμί από ξινό προζύμι αργής ωρίμανσης, μπαγκέτες, τα «χρωματιστά» που λέει η Αργυρώ, δηλαδή ψωμάκια με παντζάρι, ολικής άλεσης με δαμάσκηνο, με κουρκουμά και φουντούκι, σίκαλης με καρύδι. Από αλλού φέρνει επίσης νόστιμες γαλατόπιτες, λοιπά «σφολιατοειδή» όπως κοτόπιτα, κιμαδόπιτα.
Από καλούδια έχει συσκευασμένα προϊόντα της ΕΡΓΟΝ, όπως τόνο Αλοννήσου, σπιτική σάλτσα ντομάτας, σαρδελίτσες και γαύρο μαρινάτο, αλείμματα από φέτα-σκόρδο, φέτα-πιπεριά, ζυμαρικά με αλεύρι Dinkel, παστελάκια. Κρασιά φέρνει χύμα του Κορωναίου από την Σαντορίνη, ρακή από την Κρήτη, τσίπουρο από τον Βόλο. Στα οπωσδήποτε είναι το φρέσκο γάλα και τα τυριά-αρσενικό, παλαιωμένη γραβιέρα, τυράκια με σκόρδο και βότανα, με πιπεριά, με μπούκοβο-, που προμηθεύεται από το πολύ καλό τυροκομείο του Ναξιώτη Κουφόπουλου. Φτιάχνει και take away καφέ η Αργυρώ, , αν και οι γείτονες τις περισσότερες φορές τον πίνουν εκεί αλλάζοντας τα νέα τους μαζί της στο όρθιο. Οι τιμές είναι πολύ καλές, τα προϊόντα λίγα και καλά για να είναι πάντα φρέσκα.
Αρριανού 29 Παγκράτι, 2114063156, 6944229549
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.