Τα πρωινά μας έχουν πια αλλάξει. Οι εποχές που ξυπνάγαμε και φτιάχναμε ό,τι καφέ βρίσκαμε τυχαία στο ντουλάπι της κουζίνας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα δίπλα στην καφετιέρα υπάρχει πάντα φρεσκοαλεσμένος καφές κορυφαίας ποιότητας και προσεκτικά διαλεγμένα χαρμάνια. Και αν πιούμε τον καφέ έξω, ο σερβιτόρος ή ο barista ρωτήσει: «Προτιμάτε ποικιλία Arabica ή Robusta;». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Λένε όλοι ότι ο καφές έχει γίνει ακόμα μία μόδα, ένα νέο trend που θα περάσει, όπως περνούν όλα. Αυτό, πράγματι, συμβαίνει στις μόδες. Μόνο που ο καφές είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μόδα. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, που συχνά απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Είναι κουλτούρα. Και ήρθε η ώρα να μάθουμε τη γεύση της.
Πώς δημιουργούνται οι διαφορετικοί τύποι καφέ; Espresso, καφές φίλτρου, ελληνικός. Όλοι έχουμε τον αγαπημένο μας καφέ. Πόσοι ξέρουμε όμως ότι όλοι οι καφέδες δημιουργούνται από τον ίδιο... κόκκο; Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα καβουρδιστεί και θα αλεστεί ο καρπός, έχουμε και διαφορετικό τύπο καφέ. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία...
Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη φράση «specialty coffee». Τι σημαίνει λοιπόν; «Ο όρος “specialty coffee” αναφέρεται στην υψηλότατη ποιότητα των πράσινων κόκκων καφέ οι οποίοι ψήνονται με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο αρωματικοί» λέει ο κ. Γιάννης Ταλούμης, CEO& Head of Quality της TAF. «Στη συνέχεια παρασκευάζονται (ως ρόφημα) με βάση τα καθιερωμένα standards. Ο όρος “specialty coffee” δεν ορίζεται από μία μέθοδο παρασκευής, όπως για παράδειγμα η χρήση μιας μηχανής espresso. Ο ορισμός ενός καφέ specialty ξεκινά από την προέλευση του καφέ, τη φυτεία μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή καλλιέργειας καφέ στον κόσμο».
Η εταιρεία TAF ξεκίνησε την πορεία της το 2006 και αυτή τη στιγμή θεωρείται η καλύτερη εταιρεία καφέ στην Ελλάδα. Ο λόγος που καταφέρνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι εισάγει ανώτερης ποιότητας άφρυκτο καφέ και στη συνέχεια, και χάρη στη μεγάλη τεχνογνωσία και εξειδίκευσή της, δημιουργεί και συστήνει στο ελληνικό και όχι μόνο κοινό μοναδικά προφίλ καφέ. Για την TAF οι πιο exciting ποικιλίες καφέ είναι η Geisha και η Sidra, την οποία και παρακολουθεί από το 2005.
Μια κορυφαίας ποιότητας ποικιλία, όμως, δεν αρκεί για να φτάσει στο φλιτζάνι μας ο τέλειος καφές. Ο barista παίζει επίσης τον δικό του σημαντικό ρόλο. Για να φτιάξεις τελικά ένα σωστό καφέ, πρέπει να έχεις όχι μόνο γνώση, αλλά και ταλέντο, όπως ο Στέφανος Δωματιώτης, head barista της TAF, που έχει κερδίσει πολλά βραβεία παγκοσμίως και μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι που κι εμείς στην Ελλάδα κατακτάμε παγκόσμιες πρωτιές στον χώρο του καφέ.
Πώς καταλαβαίνουμε τελικά όμως αν ένας καφές είναι ποιοτικός ή όχι; «Αρχικά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση» λέει ο Γιάννης Ταλούμης. «Θα πρέπει να αισθανθούμε τα αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ, προτού τον γευτούμε. Μετά, προχωρούμε στη γεύση και στην επίγευση. Ο ποιοτικός καφές εκπέμπει μια γλυκύτητα και έχει μια διαρκή και καθαρή επίγευση. Επίσης, η οξύτητα του καφέ θα πρέπει να εξισορροπείται με τη γλυκύτητά του. Σε κάθε περίπτωση, η πικράδα στον καφέ αποτελεί αρνητικό χαρακτηριστικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.