- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τα πρωινά μας έχουν πια αλλάξει. Οι εποχές που ξυπνάγαμε και φτιάχναμε ό,τι καφέ βρίσκαμε τυχαία στο ντουλάπι της κουζίνας έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Τώρα δίπλα στην καφετιέρα υπάρχει πάντα φρεσκοαλεσμένος καφές κορυφαίας ποιότητας και προσεκτικά διαλεγμένα χαρμάνια. Και αν πιούμε τον καφέ έξω, ο σερβιτόρος ή ο barista ρωτήσει: «Προτιμάτε ποικιλία Arabica ή Robusta;». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Λένε όλοι ότι ο καφές έχει γίνει ακόμα μία μόδα, ένα νέο trend που θα περάσει, όπως περνούν όλα. Αυτό, πράγματι, συμβαίνει στις μόδες. Μόνο που ο καφές είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μόδα. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος, που συχνά απαιτεί εξειδικευμένη γνώση. Είναι κουλτούρα. Και ήρθε η ώρα να μάθουμε τη γεύση της.
Πώς δημιουργούνται οι διαφορετικοί τύποι καφέ; Espresso, καφές φίλτρου, ελληνικός. Όλοι έχουμε τον αγαπημένο μας καφέ. Πόσοι ξέρουμε όμως ότι όλοι οι καφέδες δημιουργούνται από τον ίδιο... κόκκο; Στην πραγματικότητα, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο θα καβουρδιστεί και θα αλεστεί ο καρπός, έχουμε και διαφορετικό τύπο καφέ. Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία...
Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη φράση «specialty coffee». Τι σημαίνει λοιπόν; «Ο όρος “specialty coffee” αναφέρεται στην υψηλότατη ποιότητα των πράσινων κόκκων καφέ οι οποίοι ψήνονται με τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο αρωματικοί» λέει ο κ. Γιάννης Ταλούμης, CEO& Head of Quality της TAF. «Στη συνέχεια παρασκευάζονται (ως ρόφημα) με βάση τα καθιερωμένα standards. Ο όρος “specialty coffee” δεν ορίζεται από μία μέθοδο παρασκευής, όπως για παράδειγμα η χρήση μιας μηχανής espresso. Ο ορισμός ενός καφέ specialty ξεκινά από την προέλευση του καφέ, τη φυτεία μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή καλλιέργειας καφέ στον κόσμο».
Η εταιρεία TAF ξεκίνησε την πορεία της το 2006 και αυτή τη στιγμή θεωρείται η καλύτερη εταιρεία καφέ στην Ελλάδα. Ο λόγος που καταφέρνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι εισάγει ανώτερης ποιότητας άφρυκτο καφέ και στη συνέχεια, και χάρη στη μεγάλη τεχνογνωσία και εξειδίκευσή της, δημιουργεί και συστήνει στο ελληνικό και όχι μόνο κοινό μοναδικά προφίλ καφέ. Για την TAF οι πιο exciting ποικιλίες καφέ είναι η Geisha και η Sidra, την οποία και παρακολουθεί από το 2005.
Μια κορυφαίας ποιότητας ποικιλία, όμως, δεν αρκεί για να φτάσει στο φλιτζάνι μας ο τέλειος καφές. Ο barista παίζει επίσης τον δικό του σημαντικό ρόλο. Για να φτιάξεις τελικά ένα σωστό καφέ, πρέπει να έχεις όχι μόνο γνώση, αλλά και ταλέντο, όπως ο Στέφανος Δωματιώτης, head barista της TAF, που έχει κερδίσει πολλά βραβεία παγκοσμίως και μας κάνει να αισθανόμαστε περήφανοι που κι εμείς στην Ελλάδα κατακτάμε παγκόσμιες πρωτιές στον χώρο του καφέ.
Πώς καταλαβαίνουμε τελικά όμως αν ένας καφές είναι ποιοτικός ή όχι; «Αρχικά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η όσφρηση» λέει ο Γιάννης Ταλούμης. «Θα πρέπει να αισθανθούμε τα αρωματικά χαρακτηριστικά του καφέ, προτού τον γευτούμε. Μετά, προχωρούμε στη γεύση και στην επίγευση. Ο ποιοτικός καφές εκπέμπει μια γλυκύτητα και έχει μια διαρκή και καθαρή επίγευση. Επίσης, η οξύτητα του καφέ θα πρέπει να εξισορροπείται με τη γλυκύτητά του. Σε κάθε περίπτωση, η πικράδα στον καφέ αποτελεί αρνητικό χαρακτηριστικό».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Hot εστιατόρια, λαχταριστά street food στέκια και λαμπερά ξενοδοχεία
Ένα ξεχωριστό pop-up bakery στον 6ο όροφο του ξενοδοχείου St. George Lycabettus
Δεν έχει σημασία αν το δώρο είναι μικρό ή μεγάλο… Σημασία έχει η όμορφη κίνηση του να προσφέρεις, είτε αυτό είναι κάτι ακριβό είτε απλώς μια μακαρονάδα
Καλοφτιαγμένο, καθημερινό φαγητό, με συνέπεια και χωρίς περιττές εντυπώσεις
Τρεις εμβληματικοί χώροι, τρεις διαφορετικές προτάσεις διασκέδασης για αυτές τις γιορτές
Βουτυρένιοι κουραμπιέδες, λαχταριστά μελομακάρονα, αφράτα πανετόνε και πολλές ακόμα λιχουδιές
Από ξηρούς καρπούς μέχρι εκλεκτά τυριά και βιολογικό κρέας
Τα αστεράτα ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν ήδη ετοιμάσει τα εορταστικά μενού τους και μας περιμένουν για αξέχαστες βραδιές
Εδώ θα ανακαλύψεις τα αγαπημένα γλυκά των γιορτών
Οι έμπειροι σοκολατιέ, Ιωάννα και Δημήτρης, δημιουργούν σοκολατάκια bonbon, με γεμίσεις από πραλίνες, ganache και φρέσκα ζελέ φρούτων, χρησιμοποιώντας σοκολάτα υψηλής ποιότητας
Η ιδανική πρόταση για τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!
Στα ράφια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους τα μελομακάρονα, ζουμερά και αρωματικά, και οι κουραμπιέδες με φρέσκο ελληνικό βούτυρο, την ίδια συνταγή που τιμά ο φούρνος εδώ και δεκαετίες
Όλα τα γλυκά που λαχταράς για το γιορτινό τραπέζι
Ένα από τα πλέον ιστορικά ζαχαροπλαστεία της πόλης, με τρία καταστήματα
Ένα σύγχρονο γαστρονομικό concept με έδρα το Μονακό, που εστιάζει στο private dining, τα themed dinners και τις cooking classes
Θα βρείτε εκλεκτά τυριά, ανάμεσά τους μια μεγάλη ποικιλία από φέτα αλλά και κασέρι, με εκείνη τη γεύση που θυμούνται οι παλιοί, βούτυρο γάλακτος, ιδανικό για τους χριστουγεννιάτικους κουραμπιέδες, αληθινό στραγγιστό γιαούρτι και άλλα πολλά
Τα εκλεκτά βιολογικά κρέατα των ευβιότοπων είναι εγγύηση
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα που θα βρείτε είναι ελληνικής προέλευσης, φρεσκοψημένοι και ιδανικοί για να πρωταγωνιστήσουν στα γλυκά των γιορτών
Μέσα στις γιορτές όλοι θα πάμε σε ένα τουλάχιστον γιορτινό τραπέζι – κι αν είμαστε τυχεροί, θα πάμε σε περισσότερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.